Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 24. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 24. januára 2022 - 5.45 h.

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová dnes odcestuje do Berlína, stretne sa s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom. Témou ich rozhovoru budú bilaterálne vzťahy a spolupráca medzi oboma krajinami aj v kontexte 30. výročia nadviazania vzájomných diplomatických vzťahov.



Bratislava - V prípravách nemocnice Rázsochy a pri záchrannej zdravotnej službe treba pridať, kľúčové investície v rámci plánu obnovy môžu byť ohrozené, ak sa nezmení spôsob ich manažovania. Skonštatoval to dočasne poverený premiér Eduard Heger.



Bratislava - Na odkladanie predčasných parlamentných volieb do septembra nie je žiaden racionálny dôvod. Tvrdí to mimoparlamentná strana Hlas-SD. Žiada ich termín najneskôr do konca júna. V prípade schválenia novely ústavy o možnosti skrátiť volebné obdobie avizuje preto pozmeňujúci návrh k uzneseniu o vyhlásení predčasných volieb s návrhom na termín konania volieb 24. júna.



Bratislava - Predseda mimoparlamentnej strany Spolu a nezaradený poslanec Národnej rady Miroslav Kollár podpísal s expremiérom Mikulášom Dzurindom memorandum o spoločnej politickej budúcnosti. Z memoranda má vyplývať dohoda na spoločnom postupe nielen pre najbližšie parlamentné voľby.

Na snímke Mikuláš Dzurinda vystupuje počas snemu strany Spolu - občianska demokracia k zhodnoteniu komunálnych a regionálnych volieb. Stratégia strany pre parlamentné voľby. V Senci 10. decembra 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava/Brusel - Ukrajina dominovala včerajším debatám šéfov diplomacií členských krajín EÚ v Bruseli. Slovenský dočasne poverený minister zahraničných vecí Rastislav Káčer dodal, že išlo hlavne o debaty o bezpečnosti Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorá sa nachádza na Rusmi okupovanom území Ukrajiny.

- Na zasadnutí sa ministri dohodli aj na poskytnutí ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote pol miliardy eur.



Brusel - Desiaty balík sankcií EÚ voči Rusku v súvislosti s vojnou na Ukrajine nie je dokončený, ale pracuje sa na ňom. Uviedli to slovenský minister zahraničných vecí Rastislav Káčer aj šéf českej diplomacie Jan Lipavský.



Ankara - Švédsko "nech nečaká", že Turecko podporí jeho vstup do NATO. Vyhlásil to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v reakcii na víkendové protiislamské a prokurdské protesty v Štokholme.

- Spojené štáty uviedli, že nedávne "ohavné" pálenie Koránu krajne pravicovým protiislamským aktivistom Rasmusom Paludanom vo Švédsku by mohlo byť sabotážou proti jednote v NATO.



Kyjev - Ukrajina potrebuje niekoľko stoviek hlavných bojových tankov, aby mohla opätovne dobyť územia okupované Ruskom, vyhlásil včera šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

- Kyjev nedávno dostal modernizované tanky sovietskej výroby z Českej republiky. Tanky hodlajú Ukrajine poslať Británia, Poľsko i Fínsko. Nemecko už niekoľko týždňov odkladá rozhodnutie o dodaní hlavných bojových tankov Leopard 2 Ukrajine.

Na archívnej snímke tank Leoprad 2.
Foto: TASR/AP


Des Moines - Dvaja študenti prišli o život a jeden učiteľ utrpel zrania pri streľbe, ku ktorej došlo včera na škole v Des Moines, hlavnom meste amerického štátu Iowa. Polícia sa domnieva, že nešlo o náhodný, ale o cielený útok. Totožnosť zadržaných nezverejnili a motív útoku sa vyšetruje.

- Štyria ľudia zahynuli a traja ďalší utrpeli vážne zranenia aj pri dvoch streľbách, ku ktorým včera miestneho času došlo v pobrežnom mestečku Half Moon Bay na severe Kalifornie. Podozrivý páchateľ bol zadržaný.



Washington - Priaznivci ruskej neonacistickej militantnej skupiny stoja za zasielaním výbušných zásielok, ktoré boli koncom minulého roka v Španielsku adresované okrem iných tamojšiemu premiérovi, ministrovi obrany či zahraničným diplomatom. Riadila ich však zrejme ruská vojenská rozviedka GRU, napísal s odvolaním sa na amerických predstaviteľov denník The Washington Post.



Kyjev - Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov včera rázne odmietol medializované tvrdenia o korupcii v súvislosti s pochybnými praktikami pri vojenskom obstarávaní, podľa ktorých armáda nakupuje potraviny za predražené ceny. TASR správu prevzala z agentúry DPA.



Rabat - Poslanci marockého parlamentu včera jednomyseľne odhlasovali návrh na prehodnotenie vzťahov s Európskym parlamentom, ktorý obvinili zo zasahovania do vnútorných záležitostí tohto severoafrického kráľovstva. Europoslanci sa ho podľa Rabatu dopustili prijatím rezolúcie, ktorá Maroko vyzvala na rešpektovanie slobody tlače.



Trieste - Slovenská reprezentantka v šortreku Lea Popovičová obsadila včera na zimnom Európskom olympijskom festivale mládeže v Taliansku šieste miesto na 500 m trati.