Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 25. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 25. januára 2022 - 5.45 h.

Bratislava - Ak vláda zlyhá vo veci ambulantného sektora, bude to pre prezidentku Zuzanu Čaputovú dôvod konať. Uviedla to v súvislosti s dofinancovaním ambulantného sektora.

- Rezort zdravotníctva by chcel riešenie predstaviť do konca týždňa.



Bratislava - Termín predčasných parlamentných volieb treba oddialiť na september, aby mali orgány činné v trestnom konaní časový priestor na vyšetrovanie zločinov. V pléne Národnej rady to včera počas diskusie k novele Ústavy SR povedal líder OĽANO Igor Matovič. Hlasovať o novele sa má dnes o 11.00 hodine.



Bratislava – Pred energetickou chudobou by mohla ohrozených obyvateľov Slovenska pomôcť ochrániť optimalizácia dodávkových a sieťových taríf, ponuka bezplatných splátkových kalendárov a energetického poradenstva či zákaz podomového predaja energií. Vyplýva to z koncepcie na ochranu odberateľov, spĺňajúcich podmienky energetickej chudoby z dielne Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, o ktorom bude dnes rokovať vláda.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová zatiaľ nevidí dôvod chodiť na rokovania dočasne poverenej vlády. Ako vysvetlila, rozhodovanie o bodoch, ku ktorým sa má vzhľadom na obmedzené právomoci kabinetu vyjadriť, sa deje ešte pred tým, ako vláda zasadne.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Samosprávy 30. januára večer vypnú na polhodinu verejné osvetlenie. Vyjadriť tak chcú nespokojnosť s tým, že vláda nerieši ich otázky.



Berlín - Nemecký kancelár Olaf Scholz súhlasil s poskytnutím tankov typu Leopard 2 ukrajinskej armáde. Uviedla to agentúra DPA a denník The Guardian s odvolaním sa na zdroj z prostredia nemeckej vlády, informuje TASR.

- Nemecko tiež povolí ostatným krajinám vrátane Poľska, aby tanky Leopard 2 nemeckej výroby dodali Kyjevu, píše magazín Spiegel.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že diskusie o dodávkach tankov musia byť zakončené zásadnými rozhodnutiami.



Washington - Americká vláda nepotvrdila správy, že zvažuje dodanie tankov Abrams ukrajinským silám. Pentagón v súvislosti s vyhlásením Nemecka, že Kyjevu poskytne tanky Leopard, zopakoval, že Berlín prijíma suverénne rozhodnutia, ktoré Spojené štáty rešpektujú.

Na archívnej snímke tank M1-A1 Abrams.
Foto: TASR/AP


Praha - Český prezident Miloš Zeman považuje za úplne samozrejmé, že v prípade napadnutia akéhokoľvek členského štátu Severoatlantickej aliancie by Česko dodržalo svoje záväzky a svojim spojencom by pomoc poskytlo. Povedal to po stretnutí s poľským prezidentom Andrzejom Dudom.



Ankara - Turecko odložilo na neurčito nové kolo rokovaní so Švédskom a Fínskom o schválení ich vstupu do Severoatlantickej aliancie.



Moskva - Ostreľovanie pohraničných regiónov Belgorodskej oblasti, ležiacej v susedstve Ukrajiny, si už vyžiadalo životy 25 ľudí. Ďalších 96 osôb utrpelo zranenia. Podľa agentúry AFP o tom včera na stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom informoval gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov.



Ženeva - Bezpečnostná komisia švajčiarskeho parlamentu schválila návrh zmeny zákona, ktorý umožní prevoz vojenského materiálu na Ukrajinu cez tretie krajiny. Švajčiarsko doteraz v súlade so svojou politikou vojenskej neutrality odmietalo povoliť krajinám, ktoré vlastnia zbrane švajčiarskej výroby, aby ich vyviezli na vojnou zničenú Ukrajinu.



Moskva - Ozbrojené sily Ruskej federácie potrebujú výrazné reformy, zdôraznil náčelník generálneho štábu ruskej armády Valerij Gerasimov po 11 mesiacoch bojov na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry DPA.



Seattle - Americká polícia pátra po strelcovi, ktorý včera v štáte Washington zastrelil troch ľudí. Podľa miestnych úradov išlo o náhodný útok.



New York - V dome bývalého amerického viceprezidenta Mikea Penca v štáte Indiana sa minulý týždeň našlo niekoľko utajovaných vládnych dokumentov.

Na snímke bývalý americký viceprezident Mike Pence reční na 4. Budapeštianskom demografickom summite v maďarskej metropole 23. septembra 2021.
Foto: TASR/AP


Wellington - Líder novozélandskej labouristickej strany Chris Hipkins zložil slávnostnú prísahu a ujal sa úradu premiéra, v ktorom tak nahradil Jacindu Ardernovú.



Tempe - Slovenský hokejista Miloš Kelemen je blízko debutu v NHL. Vedenie Arizony Coyotes ho povolalo z farmárskeho mužstva Tucson Roadrunners (AHL) do prvého tímu.



Udine - Slovenské hokejistky zvíťazili v záverečnom skupinovom vystúpení na zimnom Európskom olympijskom festivale mládeže nad Fínkami 4:2.