Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 26. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 26. januára 2023 - 5.45 h.


Bratislava - Poslanci Národnej rady včera schválili zmenu ústavy v súvislosti s predčasnými voľbami. Skrátiť volebné obdobie parlamentu bude možné uznesením, na ktorého schválenie bude potrebných aspoň 90 hlasov poslancov.

Na snímke tabuľa počas hlasovania na 78. schôdzi NRSR o zmene Ústavy na skrátenie volebného obdobia v Bratislave 25. januára 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala schválenú zmenu ústavy v súvislosti s predčasnými voľbami.



Bratislava - Hnutie Sme rodina podporí v Národnej rade májový, júnový aj septembrový termín predčasných volieb a uvidí, kde sa nájde potrebných 90 hlasov poslancov.



Bratislava - Poslanci parlamentu za OĽANO nebudú hlasovať za žiadny iný termín predčasných volieb ako septembrový.



Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva by mohlo ambulanciám ponúknuť zvýšenie o 110 miliónov eur. Po včerajšom rokovaní so zástupcami ambulantného sektora na úrade vlády o tom informoval dočasne poverený minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová prijala včera poverovacie listiny od nového gréckeho veľvyslanca Athanasiosa Ioannoua a nového maďarského veľvyslanca Csabu Balogha.

Na snímke vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová a vľavo nový veľvyslanec Maďarska Csaba Balogh počas odovzdávania poverovacích listín v Prezidentskom paláci 25. januára 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Magdeburg - Zuzana Čaputová dostane Cenu cisára Otta, ktorú udeľuje Kultúrna nadácia cisára Otta. Tá ju udeľuje osobnostiam, ktoré mimoriadnym spôsobom prispeli k procesu európskej integrácie, predovšetkým s ohľadom na štáty strednej, východnej a juhovýchodnej Európy.



Bratislava - Obvinený vodič Dušan D. z vlaňajšej tragickej dopravnej nehody v centre Bratislavy zostáva stíhaný vo väzbe. Rozhodol o tom sudca pre prípravné konanie Okresného súdu Bratislava I. Rozhodnutie nie je právoplatné.



Praha – Česká vláda rozhodla o predĺžení dočasných náhodných kontrol na hraniciach so Slovenskom. Na mieste zostane už len polícia, vojaci a colná správa sa zo služby stiahnu.



Berlín - Nemecko potvrdilo, že dodá Ukrajine tanky Leopard 2 a takisto povolilo ich dodávky ďalším krajinám.



Washington - Spojené štáty oznámili, že pošlú Ukrajine 31 tankov typu Abrams M1. Potvrdil to americký prezident Joe Biden.



Oslo - Nórsko pošle tanky Leopard 2 na Ukrajinu, oznámil včera nórsky minister obrany Björn Arild Gram.



Kyjev - Ukrajinská armáda priznala, že jej vojaci sa po ťažkých bojoch stiahli z mesta Soledar na východe Ukrajiny.



Moskva - Súd v Moskve rozhodol o rozpustení Moskovskej helsinskej skupiny, najstaršej ruskej ľudskoprávnej organizácie.



Kyjev - Na Ukrajine boli z funkcií odvolaní v súvislosti s podozreniami z korupcie ďalší predstavitelia: vysokopostavený zástupca ministerstva obrany a piati oblastní prokurátori.



Sarajevo - Bosniansky parlament schválil novú vládu, na čele ktorej bude vôbec prvá žena na poste premiéra v tejto balkánskej krajine, etnická Chorvátka Borjana Krištová.

Na archívnej snímke Borjana Krištová.
Foto: TASR/AP


San Francisco - Americká spoločnosť Meta oznámila, že obnoví osobné účty na Facebooku a Instagrame exprezidentovi USA Donaldovi Trumpovi, ktoré mu pozastavila pred vyše dvoma rokmi, deň po útoku jeho stúpencov na sídlo amerického Kongresu.



Brusel/Štrasburg - Európsky súd pre ľudské práva rozhodol, že v prípade troch žalôb podaných proti Rusku Ukrajinou a Holandskom týkajúcich sa konfliktu na východnej Ukrajine v roku 2014 je možné ďalej konať. Týka sa to aj žaloby za zostrelenie letu MH17 nad Ukrajinou.



Krakov - Múzeum v Osvienčime informovalo, že z dôvodu ruskej invázie na Ukrajinu nebudú predstavitelia Ruskej federácie pozvaní na spomienkovú ceremóniu pri príležitosti 78. výročia oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau Červenou armádou.



Madrid - Pri včerajšom útoku muža s mačetou v dvoch kostoloch v juhošpanielskom meste Algeciras zahynul kostolník a štyria ľudia vrátane kňaza utrpeli zranenia.



Kronplatz - Petra Vlhová skončila vo včerajšom obrovskom slalome Svetového pohára na štvrtom mieste. Za víťaznou Mikaelou Shiffrinovou zaostala o 1,37 sekundy.

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová na trati 1. kola obrovského slalomu Svetového pohára v alpskom lyžovaní v talianskom stredisku Kronplatz v stredu 25. januára 2023.
Foto: TASR - Martin Baumann


Nyon - Majstrovstvá Európy futbalistov 21 rokov sa v roku 2025 uskutočnia na Slovensku. Včera o tom rozhodol Výkonný výbor Európskej futbalovej únie.



Schladming - Adam Žampa štvrtýkrát v sezóne bodoval, keď vo včerajšom nočnom obrovskom slalome Svetového pohára v Schladmingu obsadil 27. miesto s mankom 3,91 na víťaza Loica Meillarda.