Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 30. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 30. januára 2023 - 5.45 h.



Bratislava - SaS je pripravená na rokovania o zmene termínu predčasných parlamentných volieb. Na iniciovanie rokovaní vyzýva predsedu parlamentu a Sme rodina Borisa Kollára. Ak by sa partneri dohodli na júnovom termíne, SaS s tým bude súhlasiť.



Bratislava - Je pravdepodobné, že ak v Národnej rade neprejde zajtra ani jeden termín predčasných parlamentných volieb, v stredu 1. februára nastúpi úradnícka vláda. Vyhlásil podpredseda parlamentu Peter Pčolinský.



Bratislava - Podpredseda parlamentu Gábor Grendel rešpektuje dohody bývalých koaličných partnerov a zajtra bude hlasovať za septembrový termín predčasných parlamentných volieb, aj keď mu nepripadá rozumný.



Bratislava - Predseda parlamentu a Sme rodina Boris Kollár avizuje návrh, ktorým by sa zaviedlo pravidlo, že po páde vlády by sa museli konať predčasné parlamentné voľby napríklad do pol roka.



Bratislava - Generálny prokurátor Maroš Žilinka neuvažuje o tom, že by kandidoval na prezidenta Slovenskej republiky. Deklaroval, že v decembri 2020 bol zvolený do funkcie na sedem rokov a toto obdobie chce naplniť.



Bratislava - Zmena ustanovenia paragrafu 363 Trestného poriadku nie je podľa Maroša Žilinku v kompetencii generálneho prokurátora, ale v kompetencii Národnej rady.



Praha - Novozvolený český prezident Petr Pavel včera uviedol, že najkrajšiu gratuláciu dostal od slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá za ním prišla priamo do volebného štábu.

Novozvolený český prezident Petr Pavel (vpravo) a prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR/AP


Kyjev/Praha - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v telefonáte osobne zablahoželal Petrovi Pavlovi k víťazstvu v českých prezidentských voľbách. Novozvoleného prezidenta pozval na návštevu Ukrajiny.



Charkov - Raketa, vypálená ruskou armádou pravdepodobne zo systému S-300, zasiahla včera večer štvorpodlažný bytový dom v ukrajinskom meste Charkov. Útok si vyžiadal najmenej jednu obeť a troch zranených a spôsobil rozsiahle škody.



Vaduz - Voliči v Lichtenštajnsku v referende jednoznačne odmietli navrhovaný zákaz prevádzkovania kasín. Ich zákaz odmietlo 73,3 percenta hlasujúcich. Účasť na plebiscite dosiahla 70 percent.



Santiago - Nemecký kancelár Olaf Scholz počas návštevy Čile kritizoval diskusiu o dodaní bojových lietadiel na Ukrajinu. Podľa neho je potrebná seriózna diskusia a nie "súťaž v tom, kto ponúkne viac, v ktorej sú možno v popredí vnútropolitické motívy namiesto podpory Ukrajiny", povedal Olaf Scholz.



Soul - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyzval Južnú Kóreu, aby zintenzívnila podporu Ukrajiny vo vojenskej oblasti. Jednou z možností podľa neho je, aby jej vláda prehodnotila svoju politiku nevyvážania zbraní do štátov, ktoré sú vo vojne.



Bratislava - Milan Škriniar podpísal zmluvu s francúzskym majstrom Parížom St. Germain. Jeho súčasný zamestnávateľ Inter Miláno a PSG rokujú, či odíde do Paríža ešte počas zimného prestupového obdobia, alebo až v lete.



Melbourne - Novak Djokovič sa stal desiatykrát víťazom dvojhry na Australian Open. V Melbourne získal 22. grandslamový titul a vyrovnal rekord Španiela Rafaela Nadala. Vo finále zdolal Gréka Stefanosa Tsitsipasa.



Špindlerov Mlyn - Nemecká lyžiarka Lena Dürrová triumfovala vo včerajšom slalome Svetového pohára v Špindlerovom Mlyne. V druhom kole dokázala zdolať Američanku Mikaelu Shiffrinovú o 6 stotín. Prvé pódiové umiestnenie dosiahla devätnásťročná Chorvátka Zrinka Ljutičová, ktorá zaostala o 0,49 sekundy. Petra Vlhová obsadila 13. miesto.

Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová v 1. kole slalomu žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní v českom Špindlerovom Mlyne v nedeľu 29. januára 2023.
Foto: TASR- Martin Baumann


Rím - Futbalisti SSC Neapol v zostave so slovenským reprezentantom Stanislavom Lobotkom zvíťazili v zápase 20. kola Serie A nad AS Rím 2:1 a na čele tabuľky majú už 13-bodový náskok pred milánskym Interom.



New York - Tampa Bay zvíťazila doma nad Los Angeles 5:2. V obrane Lightning nechýbal slovenský obranca Erik Černák. "Blesky" triumfovali tretíkrát v sérii a vo Východnej konferencii majú piatu najlepšiu bilanciu.