Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 31. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 31. januára 2023 - 5.45 h.



Bratislava - Predčasné parlamentné voľby budú zrejme až v septembri, na inom termíne sa asi nepodarí nájsť potrebných 90 hlasov. Skonštatoval to predseda Národnej rady Boris Kollár po stretnutí so stranou SaS. Potvrdil, že o termíne volieb bude parlament hlasovať dnes o 17.00 hodine.



Bratislava – Envirorezort predstavil prvý slovenský klimatický zákon. Návrh počíta napríklad s podaním klimatických žalôb na štát či so vznikom rady pre klímu, ktorá by mala kontrolovať jednotlivé rezorty v plnení klimatických plánov.

Na snímke zľava štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Michal Kiča, minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽaNO) a generálny riaditeľ sekcie zmeny klímy a ochrany ovzdušia ministerstva životného prostredia SR Milan Zvara počas tlačovej konferencie k historicky prvému klimatickému zákonu v Bratislave 30. januára 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Posun referenčného obdobia pre Úrad pre reguláciu sieťových odvetví v roku 2022 pre ceny v roku 2023 umožnil ušetriť 2,6 miliardy eur v cene elektriny pre domácnosti. Uviedol to poslanec Národnej rady SR a bývalý štátny tajomník na Ministerstve hospodárstva SR Karol Galek.



Bratislava - Bývalý štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Martin Klus by sa mal stať kandidátom SR na člena Európskeho dvora audítorov. Vyplýva to z návrhu nominácie, ktorý na dnešné rokovanie vlády predkladá rezort financií.



Bratislava - Dofinancovanie ambulancií nie je systémový krok. Je však nevyhnutnou reakciou na nepredvídateľné okolnosti. Pre TASR to uviedlo Ministerstvo zdravotníctva SR v reakcii na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, podľa ktorého nie je rovnomerné rozdelenie zdrojov medzi všeobecných lekárov a špecialistov fér.



Bratislava - Ambulancie združené vo Zväze ambulantných poskytovateľov podpíšu dodatky so zdravotnými poisťovňami. Vyhlásila to prezidentka zväzu Jaroslava Orosová.



Bratislava - Viaceré mestá a obce po celom Slovensku zhasli včera o 19.00 h na polhodinu verejné osvetlenie. Ide o protest, ktorým chcú upozorniť, že situácia s neriešením cien energií pre samosprávy má mimoriadne vážne a negatívne dosahy na plnenie mnohých ich základných úloh.



Bratislava - Vietnamská komunita žijúca na Slovensku by mohla byť oficiálne uznaná za národnostnú menšinu. Vyplýva to z materiálu zverejneného na legislatívnom portáli Slov-lex, ktorý možno v súčasnosti pripomienkovať.



Záhreb - Chorvátsky prezident Zoran Milanovič včera skritizoval západné krajiny za poskytovanie tankov a iných zbraní Ukrajine na boj proti ruským inváznym silám. Tvrdí, že poskytovanie zbraní Kyjevu iba predlžuje konflikt.



Haag - Francúzsky prezident Emmanuel Macron povedal, že nevylučuje dodanie bojových lietadiel na Ukrajinu. Upozornil však na riziko možného vystupňovania konfliktu. Spojené štáty Ukrajine nedodajú bojové stíhačky F-16. Vyhlásil to včera americký prezident Joe Biden.

Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron.
Foto: TASR/AP


Ankara - Turecko môže odobriť členstvo Fínska v NATO ešte pred schválením žiadosti Švédska, ak s tým budú Aliancia i obe tieto škandinávske krajiny súhlasiť, uviedol turecký minister zahraničných vecí.



Moskva - Rusko presunulo ďalšie jednotky a vybavenie do Kurskej oblasti na obranu hranice s Ukrajinou a zaistenie bezpečnosti.



Kyjev - Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v rozhovore pre týždenník Politico uviedol, že chce, aby jeho krajina vstúpila do EÚ do dvoch rokov.



Kyjev - Ukrajinská armáda minie v roku 2023 takmer 550 miliónov dolárov na drony. Na ich dodanie už uzatvorila 16 zmlúv s ukrajinskými výrobcami.



Šrínagar - Zbrane, ktoré po sebe zanechala americká armáda, keď sa v lete 2021 stiahla z Afganistanu, sa začínajú objavovať v inom regionálnom konflikte v južnej Ázii, konkrétne v Kašmíre. Podľa odborníkov by to mohol byť iba začiatok putovania týchto zbraní po svete.



Washington - Americký prezident Joe Biden informoval Kongres, že 11. mája sa skončí stav núdze, ktorý bol vyhlásený v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 pred približne troma rokmi.



Brazília - Nemecko poskytne Brazílii približne 200 miliónov eur na ochranu dažďových pralesov tejto juhoamerickej krajiny.

Nemecká ministerka pre rozvoj Svenja Schulzeová (vpravo) a brazílska ministerka životného prostredia Marina Silvová sa usmievajú po tlačovej konferencii v Brazílii v pondelok 30. januára 2023.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak označil Medzinárodný olympijský výbor za "propagátora vojny". Výbor totiž uviedol, že zvažuje spôsob, ako by na olympijských hrách v roku 2024 mohli súťažiť aj ruskí športovci.