Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 1. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 1. februára 2023 - 5.45 h.


Bratislava - Predčasné voľby do Národnej rady SR sa budú konať 30. septembra tohto roka. Vyplýva to z uznesenia o skrátení volebného obdobia, ktoré včera poslanci odsúhlasili v hlasovaní. Na tomto termíne sa dohodli strany bývalej koalície OĽANO, Sme rodina, SaS a Za ľudí.

- Predseda Národnej rady SR Boris Kollár deklaroval, že voľby vyhlási v zákonom stanovenom termíne a kandidátne listiny politických strán sa budú môcť podávať okolo 2. júla.

Na snímke tabuľa s výsledkom hlasovania o predčasných voľbách počas 82. schôdze NRSR v Bratislave 31. januára 2023. Predčasné voľby do Národnej rady (NR) SR sa budú konať 30. septembra tohto roka. Vyplýva to z uznesenia o skrátení volebného obdobia, ktoré poslanci odsúhlasili v utorkovom hlasovaní.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová rešpektuje rozhodnutie parlamentu o termíne predčasných volieb a nepristúpi k vymenovaniu úradníckej vlády.

Bratislava - Predčasné voľby do Národnej rady SR, ktoré sa napokon budú konať 30. septembra, sú proti záujmom Slovenskej republiky. Skonštatoval to predseda Smeru-SD Robert Fico.



Bratislava - Poslanci Národnej rady SR sa vrátia do lavíc dnes dopoludnia. Začne sa ďalšia riadna 83. schôdza.



Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová vidí priestor na užšiu spoluprácu Slovenska s Rakúskom v oblasti produkcie elektrickej energie a zelených technológií. Uviedla to včera na spoločnej tlačovej konferencii s rakúskym prezidentom Alexandrom Van der Bellenom, ktorý pricestoval na Slovensko. Témou stretnutia boli aj hraničné kontroly, ktoré zaviedlo Rakúsko. Čaputová verí, že rakúska vláda ich prehodnotí.



Bratislava - V Sociálnej poisťovni začne od dnes platiť generálny pardon. Týka sa všetkých dlhov z odvodov, ktoré voči tejto inštitúcii vznikli do vlaňajšieho leta.

Bratislava - Slovensko sa v rebríčku vnímania korupcie zlepšilo. Umiestnilo sa na 49. mieste zo 180 hodnotených krajín, čím si medziročne polepšilo o sedem miest.



Bratislava – Od decembra 2022 požiadalo o nové biometrické občianske preukazy s bezkontaktným čipom vyše 155.000 ľudí. Doteraz vydané staršie typy občianskych preukazov možno používať do konca doby ich platnosti.



Bratislava – Včera o polnoci sa skončila platnosť ročnej elektronickej diaľničnej známky.



Brusel - Európska komisia oznámila, že schválila program štátnej pomoci Slovenska vo výške 600 miliónov eur na podporu jeho ekonomiky v kontexte vojny Ruska proti Ukrajine.



Brazília - Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva navrhol spoločnú iniciatívu jeho krajiny a Číny, čo sa týka sprostredkovania ukončenia vojny na Ukrajine. Zároveň odmietol dodanie munície pre nemecké systémy Gepard.



Kyjev — V pondelok vstúpil oficiálne do platnosti zákaz cestovania do zahraničia pre ukrajinských štátnych zamestnancov a poslancov vrátane žien počas vojny s Ruskom. Minulý týždeň ho prijala ukrajinská vláda.



Paríž - Približne 2,8 milióna ľudí protestovalo včera proti francúzskej reforme dôchodkového systému, podporovanej prezidentom Emmanuelom Macronom. Reforma počíta so zvýšením veku odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov.

Demonštranti sa zúčastňujú na protestnom pochode vo francúzskom Bayonne 31. januára 2023.
Foto: TASR/AP


Washington – Spojené štáty včera uviedli, že Rusko si neplní záväzky na základe novej zmluvy START o obmedzení jadrového zbrojenia. Neumožňuje totiž inšpekcie na svojom území.



Kyjev – V Kyjeve sa tento piatok uskutoční summit Ukrajiny a Európskej únie, potvrdil to predseda ukrajinskej vlády Denys Šmyhaľ.



Brusel – Napriek tlaku viacerých krajín nechce Európska komisia platiť za výstavbu plotov alebo múrov proti neželanej migrácii na vonkajšej hranici EÚ. Uviedla to európska komisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová. Rakúsky kancelár Karl Nehammer najnovšie požaduje od EK dve miliardy eur na výstavbu hraničného plota medzi Bulharskom a Tureckom.



Riga - Lotyšsko predĺžilo výnimočný stav na hraniciach so susedným Bieloruskom do 10. mája. Lotyšsko - na rozdiel od Poľska a Litvy - ešte nepostavilo trvalý plot pozdĺž svojich štátnych hraníc s Bieloruskom.



Bratislava - Rýchlostná kanoistka Bianka Sidová a vodný slalomár Alexander Slafkovský sú najlepší športovci Slovenskej kanoistiky za rok 2022.

Na snímke ocenení počas slávnostného vyhlásenia ankety Kanoista roka 2022 v Bratislave 31. januára 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Haifa - Basketbalisti Patriotov Levice získali v J-skupine Európskeho pohára FIBA prvé víťazstvo. Na palubovke izraelského tímu Hapoel Haifa uspeli 74:64 a zachovali si tak nádej na postup.