Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 2. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 2. februára 2023 - 5.45 h.


Bratislava - Systémy protivzdušnej obrany od spojencov z NATO by na Slovensku mohli rotovať. Aktuálne prítomné systémy neodídu skôr než sa nahradia. Uviedol to dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď v Národnej rade SR v diskusii o návrhu na aktualizáciu súhlasu s prítomnosťou zahraničných ozbrojených síl členských krajín NATO na území SR. "V priebehu mesiaca marec očakávame odchod Patriotu z Malaciek, ktorý poskytli USA," uviedol Naď s tým, že v tom čase už má byť u nás systém protivzdušnej obrany z Talianska. Podľa jeho slov pritom robia všetko pre to, aby talianski vojaci po výmene amerických nešli na letisko Kuchyňa, ale do Prešova. Teda čo najbližšie k východnej hranici.



Bratislava - Líder hnutia OĽANO Igor Matovič čaká, že sa dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj vyjadrí k informáciám o jeho spolupráci so Štátnou bezpečnosťou.

- Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico vyzval prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby našla riešenie a dostala Jána Budaja z vedenia Ministerstva životného prostredia.



Bratislava - Obce nebudú povinné zmeniť neprípustný názov ulice alebo iného verejného priestranstva. Poslanci Národnej rady SR odmietli včera novelu zákona o obecnom zriadení, ktorá bola v druhom čítaní.



Praha - Česká vláda nepredĺžila dočasne zavedené stále kontroly na hraniciach so Slovenskom. Skončia sa tak v noci zo soboty na nedeľu (4./5. februára).

- Dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec víta rozhodnutie o ukončení kontrol na hraniciach medzi SR a ČR.

Na snímke príslušník českej polície počas policajnej kontroly kamióna so slovenskou štátnou poznávacou značkou na hraniciach medzi Českou republikou a Slovenskou republikou v českom meste Hodonín.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj


Bratislava - Veterinári potvrdili nové ohniská vtáčej chrípky, a to na farme Lúčny dvor v okrese Galanta, ako aj v drobnochove v Ipeľských Úľanoch v okrese Levice. Výskyt vtáčej chrípky sa zistil aj u voľne žijúceho vtáctva, u labute, v lokalite Turňa nad Bodvou v okrese Košice-okolie.



Bratislava - Mesto Bratislava prišlo tohtotýždňovým rozhodnutím vlády o ďalších 14,3 milióna eur na najbližšie dva roky. Upozornil na to primátor hlavného mesta Matúš Vallo, podľa ktorého boli financie určené na nový kotol bratislavskej spaľovne odpadu.



Bratislava - Slovenské elektrárne po ukončení predpísaných testov 3. bloku jadrovej elektrárne Mochovce priviedli paru na turbíny a v utorok krátko pred polnocou po prvý raz prifázovali 3. blok k sieti. Reaktor v súčasnosti dosahuje 20 % nominálneho výkonu.



Brusel - Výskyt rakoviny na Slovensku presahuje priemer EÚ predovšetkým pri rakovine prostaty, prsníka, pľúc, čriev a konečníka. Slováci zaznamenávajú aj jednu z najvyšších mier úmrtí na rakovinu krčka maternice a kolorektálny karcinóm.



Praha - Ukrajina by sa mala stať členskou krajinou Severoatlantickej aliancie, "akonáhle sa skončí táto vojna". V rozhovore pre britskú stanicu BBC to povedal novozvolený český prezident Petr Pavel.



Praha - Inaugurácia nového českého prezidenta Petra Pavla sa uskutoční 9. marca na Pražskom hrade.



Moskva - Kremeľ vyhlásil, že ani dodávky zbraní dlhšieho dosahu na Ukrajinu zo strany západných krajín nezmenia vojenské ciele Ruska na Ukrajine a nezvrátia vývoj na bojiskách.

Záchranári odstraňujú trosky po zásahu ruskej rakety do obytného domu v Kramatorsku na Ukrajine vo štvrtok 2. februára 2023.
Foto: TASR/AP


Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin včera povedal, že armáda musí zastaviť ostreľovanie ruských oblastí z ukrajinského územia. Na zasadnutí ruskej vlády hovoril o obnove zničenej obytnej infraštruktúry v oblastiach na juhozápade Ruska, ktoré hraničia s Ukrajinou.



Brusel - Krajiny Európskej únie majú poskytnúť výcvik dodatočným 15.000 ukrajinským vojakom. V rámci výcvikovej misie EÚ tak bude vycvičených až 30.000 vojakov.



Kostinbrod - Bulharsko začalo včera s dlho odkladanou výstavbou plynovodného prepojenia so susedným Srbskom. Cieľom je zvýšiť bezpečnosť dodávok do východnej časti Balkánu po vlaňajšej invázii Ruska na Ukrajinu.



Viedeň — V Rakúsku prestanú 30. júna platiť posledné opatrenia prijaté proti šíreniu ochorenia COVID-19. V rámci postupného uvoľňovania sa už 30. apríla skončí povinnosť nosiť rúška v nemocniciach.