Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 3. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 3. februára 2023 - 5.45 h.



Bratislava - Národná kriminálna agentúra obvinila Roberta K. a Jozefa B. st. pre zločin podplácania.

– Exminister vnútra a člen predsedníctva opozičného Smeru-SD Robert Kaliňák považuje obvinenie, ktoré mu bolo vznesené pre zločin podplácania, za nezákonné a nezmyselné.



Bratislava - Dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj sľúbil spoluprácu so Štátnou bezpečnosťou, ale nikdy ju nevykonával. Budaj tak reagoval na medializované informácie o nájdení dokumentu, ktorým podpísal spoluprácu s ŠtB.

Na snímke dočasne poverený minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽaNO) počas tlačovej konferencie k jeho údajnej spolupráci s ŠTB v Bratislave vo štvrtok 2. februára 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Ministerstvo vnútra SR navrhuje zvýšiť pokuty za spáchanie priestupkov. Zároveň chce znížiť vekovú hranicu zodpovednosti za priestupok z 15 na 14 rokov. Vyplýva to z novely zákona o priestupkoch, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.



Bratislava - Súhlas s prítomnosťou zahraničných vojakov sa rozšíri na ozbrojené sily z členských štátov NATO, Švédska a Fínska. Vyplýva to z návrhu na aktualizáciu súhlasu s prítomnosťou zahraničných ozbrojených síl členských krajín NATO na území Slovenska, ktorý včera schválil parlament.

- Organizácie pracujúce s dobrovoľníkmi budú dostávať dotácie z rozpočtu Ministerstva vnútra. Vyplýva to z novely zákona o dobrovoľníctve, ktorú včera schválili poslanci parlamentu.

– Mimoparlamentná strana Hlas-SD navrhuje rozmrazenie minimálnych dôchodkov. Poslanci podali pozmeňujúci návrh k zákonu o sociálnom poistení. Parlament by sa mal touto témou zaoberať na svojom marcovom zasadnutí. V diskusnej relácii televízie JOJ to povedal dočasne poverený minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

- Skrátiť volebné obdobie by sa mohlo dať aj referendom. Predpokladá to návrh novely Ústavy SR z dielne poslancov Sme rodina Jozefa Hlinku a Petra Pčolinského. Návrh poslanci posunuli do druhého čítania.



Brusel - Jedenásti slovenskí europoslanci listom vyzvali predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú a komisára pre spravodlivosť Didiera Reyndersa, aby sa zaoberali prípadom úmrtia Slováka Jozefa Chovanca v Belgicku. Rozhodnutie tamojšej prokuratúry, že v prípade nebude nikoho stíhať, označujú europoslanci za neprijateľné.



Jazernica – Schválenie novely školského zákona v Národnej rade SR spôsobí podľa Združenia miest a obcí Slovenska samosprávam existenčné problémy so zabezpečením funkčnosti materských aj základných škôl.



Paríž - Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov tvrdí, že Rusko zmobilizovalo pol milióna mužov a výročie invázie si možno chce pripomenúť novou ofenzívou na východe a juhu Ukrajiny.



Moskva Ruský prezident Vladimir Putin varoval, že Moskva je pripravené reagovať na agresiu Západu. Moderná vojna proti Rusku bude podľa Putina v súčasnosti celkom iná. "Nebude to len použitím ozbrojených vozidiel, to by mal každý chápať," vyhlásil šéf Kremľa.



Riga - Poľský prezident Andrzej Duda je pripravený postaviť novú železnú oponu, ak sa za východnou hranicou bude musieť vysporadúvať s agresívnym štátom.

Ženy kráčajú okolo bilbordu s portrétom ruského vojaka oceneného za akciu vo vojne na Ukrajine, na ulici v Petrohrade 31. januára 2023.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr včera počas návštevy predstaviteľov Európskej komisie v Kyjeve žiadal ďalšiu podporu pre svoju krajinu. Zelenskyj po stretnutí so šéfkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou dodal, že ďalšia integrácia jeho vojnou zmietanej krajiny do európskeho bloku bude Ukrajincov inšpirovať a poskytne im "motiváciu" v boji proti ruským jednotkám.



Kyjev - V Kyjeve sa dnes odohrá vrcholná schôdzka predstaviteľov Ukrajiny a Európskej únie, na ktorej budú diskutovať o ďalšej finančnej a vojenskej podpore Kyjeva.



Viedeň - Poslanci z 20 krajín vyzvali Rakúsko, aby zabránilo účasti ruskej delegácie na zasadnutí Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Zasadnutie bude 23.-24. februára vo Viedni.



Praha - Novozvolený český prezident Petr Pavel nechce pracovať v priestoroch Pražského hradu dovtedy, kým neprejdú bezpečnostnou kontrolou. Obáva sa odpočúvania.



Ostrava - Slovenský reprezentant Ján Volko zlepšil národný rekord v šprinte na 200 m v hale. Na striebornom mítingu Czech Indoor Gala v Ostrave zabehol čas 20,97 sekundy a obsadil tretie miesto v A-behu.