Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 28. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 28. februára 2023.


Bratislava - Poslanci Národnej rady SR neboli včera uznášaniaschopní, mimoriadnu schôdzu k termínu volieb a stíhačkám Mig-29 preto neotvorili. Opätovne sa o to pokúsia dnes o 9.00 h.



Bratislava - Poslanec Národnej rady SR Lukáš Kyselica predložil nový návrh na zníženie veku na vstup do Policajného zboru na 18 rokov.



Bratislava - Verbálnymi útokmi na novinárov a legislatívnymi možnosťami ochrany pracovníkov médií sa bude dnes zaoberať Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá.

- Útoky na novinárov, ktorých dôvodom je ich práca, sú absolútne neprípustné. Na sociálnej sieti to zdôraznila prezidentka SR Zuzana Čaputová. Zároveň vyjadrila podporu redaktorke a moderátorke RTVS Marte Jančkárovej, ktorá čelila verbálnym útokom a vyhrážkam.



Bratislava Štátny príspevok pre RTVS by sa mal odvíjať automaticky od stanoveného podielu z vyprodukovaného hrubého domáceho produktu. Uvádza to Ministerstvo kultúry SR v predbežnej informácii k návrhu novelizácie zákona o RTVS.



Bratislava - Národný bezpečnostný úrad varuje pred zvýšeným rizikom kybernetických bezpečnostných incidentov prorusky orientovaných komunitných hekerských skupín.



Bratislava - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal včera na Špecializovaný trestný súd obžalobu na exšéfa SNS a bývalého primátora Žiliny Jána S. pre korupciu.



Bratislava - Obvinený predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav T. zostáva stíhaný na slobode. Včera o tom rozhodol senát Najvyššieho súdu SR. Rozhodnutie je právoplatné.

Na snímke v popredí predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav T. a vpravo v pozadí advokátka Iveta Rajtáková prichádzajú na pojednávanie v budove Najvyššieho súdu SR 27. februára 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Ambulancie združené v Zväze ambulantných poskytovateľov predĺžili zmluvy so štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou i súkromnou zdravotnou poisťovňou Dôvera o ďalší mesiac.



Ženeva - V ženevskom sídle OSN sa včera začalo výročné zasadnutie Rady OSN pre ľudské práva. Venované je najmä vyšetrovaniu vojnových zločinov spáchaných na území Ukrajiny od začiatku invázie ruskej armády.



Moskva - Kremeľ tvrdí, že "v súčasnosti" nie sú vytvorené podmienky na mierové riešenie konfliktu na Ukrajine.



Istanbul - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan požiadal o prepáčenie za zdržania počas záchranných prác po zemetrasení, ktoré 6. februára zasiahlo juhovýchod Turecka. Prezident bol terčom kritiky ľudí, ktorí prežili v provincii Adiyaman.

Zničená budova sa nakláňa na vedľajší dom po ničivom zemetrasení v meste Samandag na juhu Turecka 22. februára 2023.
Foto: TASR/AP



Istanbul - Turecko oznámilo, že prístupové rokovania so Švédskom a s Fínskom o členstve v Severoatlantickej aliancii, ktoré boli v januári odložené pre protiislamské protesty v Štokholme, sa uskutočnia na budúci mesiac.



Londýn - Spojené kráľovstvo včera oznámilo, že dosiahlo s Európskou úniou dohodu o vyriešení obchodného sporu týkajúceho sa Severného Írska, ktorý viedli po brexite.

- Colné kontroly sa už nebudú vzťahovať na tovar, ktorý do Severného Írska prichádza z ostatných častí Spojeného kráľovstva cez Írske more a je určený pre severoírsky trh.



Moskva - Ruský prevádzkovateľ ropovodov Transnefť včera oznámil, že začal dodávať kazašskú ropu prostredníctvom ropovodu Družba cez Poľsko do Nemecka. Dodávky do samotného Poľska sú však zastavené.



Vatikán - Pápež František v dňoch 28. až 30. apríla pricestuje do Maďarska, kde sa stretne aj s premiérom Viktorom Orbánom a prezidentkou Katalin Novákovou.



Moskva - Kremeľ kritizoval Európsku úniu v súvislosti s najnovším balíkom sankcií voči Rusku za jeho vojenskú intervenciu na Ukrajine.



Brusel - Európska únia oznámila, že predĺžila o jeden rok platnosť sankcií voči Bielorusku, ktoré zaviedla z dôvodu pokračujúceho utláčania opozície v krajine a podporu ruskej vojny na Ukrajine.

- Bieloruská prokuratúra požaduje 19-ročné väzenie pre líderku bieloruskej opozície Sviatlanu Cichanovskú a jej blízkeho spolupracovníka Pavla Latušku, ktorých súdia v neprítomnosti.



Paríž - Francúzsky prezident Emmanuel Macron uviedol, že po rokoch bojov proti džihádistom dôjde po stiahnutí sa z Mali a Burkiny Faso k "zreteľnému zníženiu" prítomnosti francúzskych vojakov v Afrike.



Varšava - Poľsko oznámilo, že spoločne s Európskou komisiou vyvíja iniciatívu zameranú na vypátranie ukrajinských detí, ktoré počas prebiehajúcej ruskej invázie na Ukrajinu uniesli na územie Ruska.