Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 1. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 1. marca 2023.


Bratislava - Dôchodky na Slovensku sa budú valorizovať viackrát do roka v prípade, ak dôchodcovská inflácia presiahne 5 percent. Novelu zákona o sociálnom poistení odobrila prezidentka Zuzana Čaputová.



Bratislava - Ani včera sa Národnej rade SR nepodarilo dostať k mimoriadnemu rokovaniu k téme skoršieho termínu predčasných parlamentných volieb a poskytnutia stíhačiek MiG-29 Ukrajine. Parlament nebol pri začiatku schôdze uznášaniaschopný. Ďalšia riadna schôdza parlamentu sa má začať 14. marca.


Bratislava - O poskytnutí stíhačiek MiG-29 Ukrajine by mal rozhodnúť uznesením parlament, nie vláda. Myslí si to dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď. Je to aj v súlade s odporúčaním dočasne povereného ministra spravodlivosti Viliama Karasa, ktorý hovorí o lepšej právnej istote.



Bratislava - V súvislosti s vyhrážkami redaktorke RTVS Marte Jančkárovej smeruje vyšetrovanie ku konkrétnej podozrivej osobe. Na mimoriadnom zasadnutí Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá to oznámil prezident Policajného zboru Štefan Hamran. Zároveň potvrdil, že okrem redaktorky je ďalšou poškodenou v prípade nebezpečného vyhrážania prezidentka Zuzana Čaputová.

a snímke prezident Policajného zboru SR Štefan Hamran 28. februára 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Vládny kabinet sa bude na svojom dnešnom zasadnutí zaoberať zahraničnou a európskou politikou Slovenska v tomto roku, prioritou má byť pomoc Ukrajine. Ministerstvo obrany tiež predložilo informáciu o Národnom pláne vykonávania účasti SR v Stálej štruktúrovanej spolupráci Európskej únie 2023. Vyplýva z nej, že Slovensko darovalo v minulom roku vojenskú techniku a muníciu za 168 miliónov eur, čím si vytvorila nedostatky v spôsobilostiach.



Bratislava - Vyše 150.000 žiakov dostane z eurofondov príspevok vo výške 350 eur na nákup notebooku či tabletu s klávesnicou. Nárok naň budú mať všetci prváci stredných škôl a vybrané skupiny žiakov základných a ostatných ročníkov stredných škôl.



Bratislava - V Bratislave potvrdili osýpky u 18-mesačného dieťaťa. Bolo hospitalizované.



Banská Bystrica – Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica odsúdil včera Bohuša Garbára, obvineného v kauze vyzvedačstva pre Ruskú federáciu, na trest odňatia slobody v trvaní troch rokov s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu vo výmere troch rokov a peňažný trest 15.000 eur.

Na snímke obvinený Bohuš G. pred budovou Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici v utorok 28. februára 2023.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Bratislava - Národná kriminálna agentúra obvinila v rámci včerajšej akcie Stonehenge, ktorá má súvisieť s verejným obstarávaním v Slovenskom vodohospodárskom podniku, šesť osôb.



Bratislava - V roku 2024 by mohla mať RTVS garantovanú výšku príjmu v sume 180 miliónov eur, teda 0,17 percenta z hrubého domáceho produktu. Financovať by sa mala prostredníctvom podielu z HDP.



Bratislava - Platnosť Digitálnych COVID preukazov Európskej únie s posilňujúcou dávkou je neobmedzená. Národné centrum zdravotníckych informácii ich prevydáva automaticky.



Helsinki - Fínsko začalo s výstavbou 200-kilometrového plota na hraniciach s Ruskom.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon, ktorý oficiálne pozastavuje účasť Ruska na Dohode o znížení počtu strategických zbraní (Nová dohoda START) so Spojenými štátmi.



Viedeň - Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu včera uviedla, že v Iráne zaznamenala častice uránu obohateného na 83,7 percenta. Blíži sa to k 90-percentnému obohateniu potrebnému na výrobu jadrovej bomby.



Varšava - Poľsko v marci zníži dovoz ropy z Ruska "takmer na nulu", uviedol premiér Mateusz Morawiecki.



Helsinki - Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg včera uviedol, že Ukrajina sa "v dlhodobej perspektíve" stane členom NATO.

Ukrajinský vojak hliadkuje na ulici v ukrajinskom meste Bachmut v piatok 24. februára 2023.
Foto: TASR/AP


Moskva - Kremeľ včera zopakoval svoje stanovisko, že Rusko je otvorené rokovaniam o ukončení konfliktu na Ukrajine, ale že novú "územnú realitu" nemožno ignorovať.



Moskva - Ruské sily opevňujú cesty vedúce na Krymský polostrov a stavajú tam barikády a zákopy.



Washington - Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie usudzuje, že pandémiu koronavírusu "s najväčšou pravdepodobnosťou" spôsobil únik z laboratória v čínskom meste Wu-chan.



Boi - Slovenská reprezentantka v skialpinizme Marianna Jagerčíková získala zlato v šprinte na majstrovstvách sveta v pyrenejskom stredisku Boi Taüll.