Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 2. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 2. marca 2023.

Bratislava - Vladimír Lengvarský je pripravený podať žiadosť o ukončenie poverenia viesť Ministerstvo zdravotníctva SR. Vyhlásil to včera po rokovaní vlády.

- Ministerstvo zdravotníctva SR pod vedením Vladimíra Lengvarského v niektorých oblastiach zlyháva. Uviedol to včera dočasne poverený premiér Eduard Heger.

- Prezidentka SR Zuzana Čaputová oznámi ďalší postup v súvislosti s vedením rezortu zdravotníctva dnes po stretnutí s dočasne povereným premiérom Eduardom Hegerom a dočasne povereným ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským.



Hurbanovo - Prezidentka SR Zuzana Čaputová považuje rozhodovanie o poskytnutí stíhačiek MiG-29 Ukrajine v parlamente za dobrý krok.

- Snaha vlády prehodiť rozhodnutie o poskytnutí stíhačiek MiG-29 Ukrajine na parlament je absolútne scestná. Uviedol to predseda mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Na snímke rozlúčka so stíhačkami MIG-29 na 11. ročníku Medzinárodných leteckých dní SIAF v priestoroch Leteckej základne Malacky-Kuchyňa v sobotu 27. augusta 2022.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová sa stretáva s takými politickými lídrami, ktorí dodržiavajú elementárnu politickú kultúru. Uviedla to v reakcii na výzvu šéfa Smeru-SD Roberta Fica, aby zvolala stretnutie predsedov parlamentných politických strán.



Bratislava - Hlavnou zahraničnopolitickou prioritou Slovenska v tomto roku je pomoc Ukrajine. Vyplýva to z návrhu zahraničnej a európskej politiky SR v roku 2023, ktorý vláda včera vzala na vedomie.



Bratislava - Návrh zmeny financovania RTVS v rámci novely zákona by mal prísť už na májovú schôdzu Národnej rady. Po rokovaní vlády to uviedol dočasne poverený premiér Eduard Heger.

- S rozpočtom vo výške približne 180 miliónov eur by mala RTVS rozpočet zabezpečujúci nielen naplnenie všetkých zákonných povinností, ale aj podmienky na rozvoj. Uviedla to dočasne poverená ministerka kultúry Natália Milanová.



Bratislava - Štátny rozpočet dosiahol ku koncu februára tohto roka schodok vo výške 1,138 miliardy eur. Medziročne sa tak hospodárenie štátu zhoršilo o 458 miliónov eur alebo 67,3 %.



Bratislava - Na Slovensku je približne 1500 odolných a plynotesných úkrytov, z toho asi jedna štvrtina sa nachádza v Bratislave. Tieto úkryty majú súhrnnú kapacitu pre približne 250.000 ľudí. Pri príležitosti Svetového dňa civilnej ochrany o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra SR.



Bratislava - Verejné vypočutie kandidátov na post generálneho riaditeľa SND sa uskutoční na budúci týždeň v utorok. Do finálového kola výberu prešli Boris Ažaltovič, Norbert Baxa, Miloslav Oswald aj predchádzajúci šéf SND Matej Drlička.

Na archívnej snímke z 13. apríla 2007 je nová budova Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave.
Foto: TASR - Štefan Puškáš


Brusel - Ženy bez sprievodu sa často boja cestovať samé do cudzích krajín a miest, existuje však zoznam 50 miest sveta, ktoré môžu bez obáv navštíviť aj na vlastnú päsť. Je medzi nimi aj Bratislava, uviedla včera belgická stanica RTB podľa odporúčania cestovateľskej stránky Tourlane.



Banská Bystrica – Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica odsúdil včera Sheilu Sz., obžalovanú z extrémistickej trestnej činnosti a nebezpečného vyhrážania, na spoločný súhrnný trest odňatia slobody v trvaní troch rokov. Rozsudok nie je právoplatný, obžalovaná podala odvolanie.



Belehrad - Srbsko nie je pripravené na uznanie nezávislosti Kosova, ani na diskusiu o jeho prijatí do Organizácie Spojených národov, uviedol srbský prezident Aleksandar Vučič.



Minsk - Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vyhlásil, že plne podporuje iniciatívu na dosiahnutie mieru na Ukrajine, s ktorou nedávno prišiel Peking.



Taškent - Minister zahraničných vecí Spojených štátov Antony Blinken vyhlásil, že na ministerskom stretnutí skupiny G20 v Naí Dillí sa nestretne so šéfmi diplomacie Ruska a Číny Sergejom Lavrovom a Čchinom Kangom.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, v stredu 1. marca 2023.
Foto: TASR/AP


Helsinki - Fínsky parlament schválil zákon o prijatí podmienok vstupu krajiny do Severoatlantickej aliancie.

- Delegácia maďarského parlamentu odcestuje do Fínska a Švédska riešiť sporné dvojstranné otázky na budúci týždeň. Až potom budú poslanci hlasovať o vstupe týchto krajín do Severoatlantickej aliancie.



Moskva - Rusko včera oznámilo, že bude súhlasiť s predĺžením dohody o vývoze obilia cez Čierne more iba vtedy, ak sa zohľadnia záujmy ruských výrobcov poľnohospodárskych produktov a hnojív, pokiaľ ide o ich neobmedzený prístup na svetové trhy.