Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 3. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 3. marca 2023.



Bratislava – Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes predpoludním odoberie poverenie Vladimírovi Lengvarskému na výkon funkcie člena vlády a riadením ministerstva zdravotníctva poverí premiéra SR Eduarda Hegera.

Ministerstvo zdravotníctva bude viesť krízový manažment. Do funkcie prvého štátneho tajomníka vymenujú Michala Palkoviča, ktorý doteraz pôsobil ako podpredseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Uviedol to dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger.



Bratislava - Novela Trestného zákona sa na rokovanie vlády dostane najneskôr 12. apríla tak, aby sa o nej mohlo rokovať na májovej schôdzi Národnej rady. Povedal to dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger. Navrhovaná novela Trestného zákona kladie okrem iného dôraz na restoratívnu justíciu, ukladanie alternatívnych trestov, odlíšenie dílerov od užívateľov drog či na harmonizáciu trestných sadzieb.



Bratislava - Peniaze z plánu obnovy na veľké investičné projekty má získať osem nemocníc. Najviac peňazí má dostať popradská a levočská nemocnica, každá vyše 42 miliónov eur. Finančné prostriedky majú tiež dostať nemocnice v Spišskej Novej Vsi, Bardejove, Skalici, Zvolene, Čadci a Bojniciach.



Berlín - Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini včera rokoval v Berlíne s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom o nemeckej ekonomike i mierovom riešení konfliktu na Ukrajine.

Na snímke poslanec NRSR Peter Pellegrini (nezaradený).
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Národná kriminálna agentúra v rámci policajnej akcie s názvom Francesco zadržala osobu R. P., ktorá je podozrivá z vyhrážania sa redaktorke RTVS.



Bratislava - Štátny rozpočet je v rozklade. Včera to uviedol predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger po stretnutí s predsedom Najvyššieho kontrolného úradu SR Ľubomírom Andrassym.



Bratislava - Slovenská republika má vytvorený dobrý základ pre bezpečné a zodpovedné nakladanie s vyhoretým jadrovým palivom a rádioaktívnymi odpadmi, ako aj pre vyraďovanie jadrových zariadení. Je ale treba vykonať významný objem prác pri príprave hlbinného úložiska. Skonštatovali to zahraniční experti misie Artemis organizovanej Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu.



Brusel - Včera sa v Bruseli konalo zasadnutie riadiaceho výboru Energetickej platformy EÚ, ktorému predsedal podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. Ten má v exekutíve EÚ na starosti aj agendu spoločných nákupov plynu. Podľa Šefčoviča sú ceny energií v EÚ takmer sedemkrát vyššie ako v USA, čo negatívne ovplyvňuje konkurencieschopnosť Európy a životné náklady Európanov. Je preto potrebné naplno využívať energetickú platformu EÚ na spoločný nákup plynu.



Bratislava - Mesto Bratislava získalo eurofondy na predĺženie električkovej trate v Petržalke, ktorá je aktuálne vo výstavbe.



Kyjev - Ukrajina včera nariadila povinnú evakuáciu zraniteľných obyvateľov mesta Kupiansk a priľahlých území na frontovej línii. Silnejú totiž obavy, že Rusko toto kľúčové mesto a železničný uzol znovu dobyje.

Žena prechádza v pondelok 20. februára 2023 okolo budovy zničenej ruským úderom v Kupiansku na Ukrajine.
Foto: TASR/AP


Kyjev - V ukrajinskom meste Boroďanka severozápadne od Kyjeva objavili nové pohrebisko s telami civilistov, ktorí boli zabití počas prvých dní vojny.



Naí Dillí - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken počas stretnutia na summite šéfov diplomacií skupiny G20 v Indii vyzval svojho ruského rezortného kolegu Sergeja Lavrova na ukončenie vojny na Ukrajine.

- Čína spolu s Ruskom odmietla podporiť spoločné vyhlásenie po rokovaní skupiny G20, ktoré žiadalo stiahnutie ruských vojsk z Ukrajiny. Včerajšie stretnutie ministrov zahraničných vecí skupiny G20 sa skončilo bez vydania spoločného vyhlásenia.



Washington - Americký prezident Joe Biden privíta budúci piatok 10. marca v Bielom dome predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú. Hlavnou témou ich rokovaní bude západná podpora Ukrajiny, vzťahy s Čínou a transatlantické obchodné nezhody.



New York - Americká banka J.P. Morgan predpokladá, že Rusko bude schopné udržať produkciu ropy na úrovni spred začiatku vojny na Ukrajine. Umožňuje to stabilne vysoký dopyt zo strany Číny a Indie.



Istanbul - Slovenská bežkyňa Gabriela Gajanová postúpila na atletických halových majstrovstvách Európy do semifinále na trati 800 m.