Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 6. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 6. marca 2023.

Bratislava – Dnes si na Slovensku po prvý raz pripomíname Deň obetí pandémie COVID-19. Ide o jeden z dvoch nových pamätných dní, ktoré priniesla vlaňajšia novela zákona o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch.



Bratislava - Poslanci Národnej rady SR za Sme rodina nebudú podporovať ani predkladať návrhy zákonov, ktoré by mali fatálny dosah na štátny rozpočet. V diskusnej relácii TA3 to včera povedal predseda Sme rodina a NR SR Boris Kollár. Zároveň dodal, že dočasne poverený premiér Eduard Heger by mal viesť vládu do predčasných volieb aj v prípade, že odíde z OĽANO.



Bratislava - Ak by dočasne poverený premiér Eduard Heger odišiel z OĽANO a bol by tvárou novej strany, hnutie mu nebude "robiť zle". Mal by ako poverený premiér šéfovať vláde do predčasných volieb. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to povedal šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš.



Bratislava - Poslanci Národnej rady SR za OĽANO opäť podali do parlamentu návrh, ktorým by sa mohla zaviesť odmena za účasť v parlamentných voľbách vo forme zľavy desiatich percent z vybraných poplatkov štátu. Predpokladá to návrh nového zákona o posilnení práv občanov počas mimoriadnej situácie a o posilnení ich volebného práva.



Bratislava - Opoziční členovia Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá podali návrh na odvolanie Kristiána Čekovského z postu predsedu výboru.



Bratislava - Na hraničných priechodoch môžu zajtra od 8.00 do 22.00 h pre inováciu informačných systémov vznikať čakacie doby. Na Slovensku sa to vzťahuje najmä na hranicu s Ukrajinou.



Bratislava - Na Slovensku chcú založiť aktuálne deväť nových politických strán. Medzi vznikajúcimi stranami je projekt europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej s názvom Jablko, tiež subjekt Zdravý rozum - kresťanské a konzervatívne hnutie, za ktorým je politický analytik Ján Baránek.

Na archívnej snímke Lucia Ďuriš Nicholsonová v Európskom parlamente.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava – Na Slovensko zajtra pricestuje holandský kráľ Viliam-Alexander s manželkou Máximou. Návšteva sa uskutoční pri príležitosti 30. výročia samostatnosti SR.



Bratislava - Výrobcovia a dodávatelia zdravotníckych pomôcok žiadajú kompenzáciu za zvýšené náklady spojené s infláciou. Neriešenie situácie môže podľa nich ohroziť dostupnosť zdravotníckych pomôcok. Ministerstvo zdravotníctva pre TASR uviedlo, že situáciu v súvislosti so zásobovaním zdravotníckych pomôcok na slovenský trh rieši.



Kyjev — Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a hlavný veliteľ ozbrojených síl generál Valerij Zalužnyj majú rozdielne názory na to, či by sa ukrajinská armáda mala stiahnuť z mesta Bachmut, o ktoré už mesiace zvádza ťažké boje s ruskými silami. Zalužnyj už pred niekoľkými týždňami odporučil vláde, aby zvážila stiahnutie jednotiek z Bachmutu. Zdroje v Kyjeve však uviedli, že obrana Bachmutu je správnym rozhodnutím, pretože spôsobuje ruskej armáde značné škody. Generál sa medzi Ukrajincami teší čoraz väčšej obľube a niektorí ho už považujú za ďalšieho prezidentského kandidáta.

Pohľad na mesto Bachmut, miesto najťažších bojov s ruskými jednotkami, Donecká oblasť, Ukrajina, pondelok 27.2.2023.
Foto: TASR/AP


Londýn — Veľká Británia a Nemecko budú od dnes spoločne monitorovať vzdušný priestor nad členskými štátmi Severoatlantickej aliancie Estónskom, Lotyšskom a Litvou, ktoré hraničia s Ruskom.



Peking – Čínsky premiér Li Kche-čchiang sa včera dôrazne vyslovil proti nezávislosti Taiwanu a vyzval na "mierové opätovné zjednotenie" so samosprávnou demokratickou ostrovnou republikou.



Varšava - Poľsko sa obráti na všetky možné medzinárodné inštitúcie, aby podporili jeho snahy o získanie odškodnenia za vojnové zločiny spáchané Nemeckom a zničenie krajiny počas nemeckej okupácie v rokoch 1939 - 45.



Nové Město na Morave – Slovenskí biatlonisti Zuzana Remeňová a Tomáš Hasilla skončili vo včerajšom mixe dvojíc na podujatí SP v českom Novom Měste na Morave na 21. pozícii. V mix štafete sa kvarteto biatlonistov Paulína Bátovská Fialková, Mária Remeňová, Michal Šima a Matej Kazár umiestnili na 14. mieste.



Ščučinsk - Slovenský biatlonista Jakub Borguľa získal zlato vo vytrvalostných pretekoch kadetov na majstrovstvách sveta mládeže v kazašskom Ščučinsku.