Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 7. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 7. marca 2023.



Bratislava - Pandémia ochorenia COVID-19 ešte nie je uzavretou kapitolou, hoci najhoršie máme za sebou. Pri príležitosti včerajšieho Dňa obetí pandémie COVID-19 na to upozornila prezidentka SR Zuzana Čaputová. Pripomenula, že pandémia si na Slovensku vyžiadala vyše 21.000 obetí.



Bratislava - Prokurátor Generálnej prokuratúry SR začal v januári trestné stíhanie pre marenie úlohy verejným činiteľom a všeobecné ohrozenie pri manažmente pandémie COVID-19, ktorý mohol spôsobiť neodôvodnene zvýšenú úmrtnosť.



Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes v Bratislave privíta holandského kráľa Viliama Alexandra s kráľovnou Maximou. Ich oficiálna návšteva Slovenska potrvá do štvrtka. Okrem Bratislavy navštívi kráľovský pár aj Poprad, Liptovský Mikuláš a Tatranský národný park.



Jeruzalem - Dočasne poverený premiér Eduard Heger sa uplynulú nedeľu v Jeruzaleme stretol s izraelským predsedom vlády Benjaminom Netanjahuom. Diskutovali o prehĺbení spolupráce medzi oboma krajinami, najmä v oblasti technológií, inovácií a cestovného ruchu. Hovorili aj o zmluve Ministerstva obrany SR z roku 2021 o obstaraní radarového systému z Izraela.



Bratislava - Dočasne poverený premiér Eduard Heger oznámil odchod z hnutia OĽANO. Nový politický projekt by mal Heger tvoriť s dočasne poverenými ministrami Jaroslavom Naďom či Jánom Budajom.



Pezinok - Krajiny V4 chcú v téme nelegálnej migrácie vystupovať v dialógu s Európskou komisiou spoločne. Zhodujú sa, že najúčinnejším opatrením je ochrana vonkajšej hranice Schengenu. Dočasne poverený minister vnútra SR Roman Mikulec o tom informoval po rokovaní vedúcich predstaviteľov rezortov vnútra krajín V4 v Pezinku.

Na snímke zľava štátny tajomník poľského ministerstva vnútra Bartosz Grodecki, maďarský minister vnútra Sándor Pintér, dočasne poverený minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) a námestník ministra vnútra Českej republiky Radek Kaňa pózujú počas tlačovej konferencie po skončení rokovania ministrov vnútra V4 v Pezinku v pondelok 6. marca 2023.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Letecké útvary Ministerstva obrany SR a Ministerstva vnútra SR by sa mohli zlúčiť pod rezort obrany. Prepravu ústavných činiteľov by tak zabezpečovali vzdušné sily ozbrojených síl. Materiál je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

- Ministerstvo vnútra SR nesúhlasí s návrhom zlúčiť jeho letecký útvar s letkou Ministerstva obrany SR. Pre TASR to uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová v reakcii na materiál, ktorý MO SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.



Bratislava - Národná transfúzna stanica SR aktuálne eviduje hraničný stav zásob krvnej skupiny B s negatívnym Rh faktorom. Pri ostatných krvných skupinách sú zásoby stabilné.



Prešov – Záujem ukrajinských študentov o štúdium na Prešovskej univerzite v Prešove z roka na rok rastie. Aktuálne tu študuje takmer 1370 študentov z Ukrajiny z celkového počtu 8500 študentov.



Bratislava - Novozvolený český prezident Petr Pavel pricestuje budúci pondelok na nástupnú dvojdňovú návštevu Slovenska. Pozvala ho hlava štátu SR Zuzana Čaputová.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj včera uviedol, že ozbrojeným silám Ukrajiny dal pokyn nájsť jednotky na posilnenie obrany mesta Bachmut.

Ukrajinský vojak sa ukrýva v zákope pred ruskou paľbou na frontovej línii neďaleko mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v nedeľu 5. marca 2023.
Foto: TASR/AP


Moskva - Prokuratúra Ruskej federácie vyhlásila medzinárodnú protikorupčnú organizáciu Transparency International za "nežiaducu" na území Ruska.



Berlín - Nemecká polícia včera oznámila, že rozložila medzinárodný počítačový gang, ktorý dlhé roky vydieral veľké firmy a inštitúcie a získal tak od nich milióny eur.



Kyjev - Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ včera povedal, že Kyjev splnil odporúčania Európskej únie pre začatie prístupových rokovaní.



Minsk - Líderku bieloruskej opozície Sviatlanu Cichanovskú odsúdil včera bieloruský súd na 15 rokov odňatia slobody. Cichanovská na súdnom pojednávaní nebola prítomná. Vo svojej reakcii vyhlásila, že napriek vynesenému verdiktu chce pokračovať vo svojich aktivitách vyvíjaných z exilu.



New York - Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres vyjadril ľútosť nad tým, že rovnosť medzi ženami a mužmi vo svete je čoraz vzdialenejším cieľom, ktorý sa dosiahne prinajlepšom "o 300 rokov".



Paríž - Rekonštrukcia katedrály Notre Dame v Paríži napreduje dostatočne rýchlo, aby jej opätovné otvorenie pre návštevníkov a veriacich bolo možné koncom roka 2024 - necelých šesť rokov od ničivého požiaru z 15. apríla 2019, ktorý ju spustošil.