Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 8. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 8. marca 2023 - 5.45 h.


Bratislava - Nový projekt dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera sa bude volať Demokrati. V strane bude lídrom. Stranu, ktorá vznikla premenovaním Modrej koalície ohlásil spolu s poslancom Miroslavom Kollárom i dočasne poverenými ministrami Jánom Budajom, Jaroslavom Naďom, Rastislavom Káčerom či Karlom Hirmanom.

- Eduard Heger aj dočasne poverení ministri budú pokračovať vo svojich funkciách.

Na snímke uprostred dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger počas tlačovej konferencie s partnermi k predstaveniu novej politickej strany Demokrati 7. marca 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Bratislava - Dočasne poverený premiér Eduard Heger uskutočnil podvod na voličoch. Vyhlásila to opozičná mimoparlamentná strana Hlas-SD. Vyzvala Eduarda Hegera, aby po odchode z OĽANO vytvoril podmienky na menovanie úradníckej vlády a čo najskorší termín predčasných volieb.



Bratislava - Strana Smer-SD vyzýva prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby vysvetlila, ako bude zabezpečovať riadny chod vlády. Kritizuje, že dočasne poverený premiér a ďalší ministri už pôsobia v strane, ktorá neprešla voľbami.



Bratislava - Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď je pripravený prísť na schôdzu parlamentu k téme darovania stíhačiek MiG-29 Ukrajine. Naznačil, že z vedenia Národnej rady sa zaoberajú možnosťou rokovania v utajenom režime.



Bratislava - Rezort spravodlivosti navrhuje zaviesť nový trestný čin ohrozenia poskytovania zdravotnej starostlivosti. Vyplýva to z navrhovanej novely Trestného zákona, ktorá bola predložená do skráteného medzirezortného pripomienkového konania.



Bratislava - Najvyšší kontrolný úrad SR upozorňuje na viacero problémov v zdravotníctve. Poukazuje na nepresnosť dát v rezorte, neudržateľný systém financovania štátnych záchraniek, nefunkčný DRG systém či nedostatočné využívanie systému eZdravia. Vyplýva to z materiálu k vlaňajším kontrolám v zdravotníctve, o ktorom bude dnes rokovať vláda.



Bratislava - Z terorizmu obvinená Renáta D., ktorú vládny špeciál dopravil vo februári z Iraku na Slovensko, zostáva vo väzbe. Najvyšší súd SR potvrdil väzobný verdikt Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Rozhodnutie je právoplatné.



Bratislava - Ceny mäsa a mäsových výrobkov sa budú opäť zvyšovať z dôvodu zvyšujúcej sa ceny bravčového mäsa naprieč celou EÚ. Uviedla to výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai.



Brusel – Odvčera je v Európe v prevádzke modernizovaný Schengenský informačný systém, najväčší systém zdieľania informácií pre bezpečnosť a riadenie hraníc v Európe.



Moskva - Ruský minister obrany Sergej Šojgu uviedol, že dobytie priemyselného mesta Bachmut na východe Ukrajiny je kľúčové pre spustenie ďalšej ofenzívy v Doneckej oblasti.



Washington - Americkí predstavitelia získali a preskúmali nové informácie, ktoré naznačujú, že za minuloročné výbuchy na plynovode Nord Stream je zodpovedná "proukrajinská skupina". Napísal to včera denník New York Times s tým, že neexistujú dôkazy, že by do útoku bolo zapletené ukrajinské vedenie.

— Nemeckým vyšetrovateľom sa v snahe objasniť, kto stál za výbuchmi plynovodov Nord Stream 1 a 2 zo septembra minulého roka, podarilo identifikovať jachtu, ktorá bola údajne použitá počas tajnej operácie. Plavidlo bolo prenajaté od firmy so sídlom v Poľsku, ktorú zrejme vlastnia dvaja Ukrajinci.



Paríž - Viac ako milión ľudí vyšlo do ulíc miest vo Francúzsku a zapojilo sa do štrajkov, ktoré narušili dopravu i vyučovanie v školách. Tieto akcie sú namierené proti reforme dôchodkového systému, ktorou sa okrem iného posunie vek odchodu do dôchodku na 64 rokov.

Demonštrant drží svetlicu počas demonštrácie v Marseille v južnom Francúzsku v utorok 7. marca 2023.
Foto: TASR/AP


Brusel - Vstup Ukrajiny do NATO je jednou z podmienok, ktoré zabezpečia bezpečnostnú štruktúru v Európe. Avšak členstvo Ukrajiny v Severoatlantickej aliancii bude možné až po skončení vojny, ktorú vlani vo februári rozpútalo Rusko. Uviedol to predseda Európskej ľudovej strany Manfred Weber.



Ščučinsk - Slovenskí biatlonisti Adam Černák, Martin Cienik a Jakub Borguľa obsadili siedme miesto v štafete kadetov na majstrovstvách sveta mládeže v kazašskom Ščučinsku. Slovenky Kristína Makovínyová, Alžbeta Garguláková a Tamara Molentová skončili na deviatej priečke.