Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 13. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 13. marca 2023 - 5.45 h.



Bratislava - Ak sa nepostaví nemocnica Rázsochy, zodpovednosť ponesie dočasne poverený premiér Eduard Heger. Vyhlásil to predseda Sme rodina a Národnej rady SR Boris Kollár v diskusnej relácii RTVS. Podľa šéfa opozičnej SaS Richarda Sulíka nebude v prípade Rázsoch dodržaný finančný ani časový plán.



Bratislava - Mimoparlamentná strana Hlas-SD nepodporí darovanie stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu. Koaličné hnutie Sme rodina a opozičná SaS darovanie stíhačiek podporia. V diskusnej relácii televízie Markíza to uviedla podpredsedníčka Hlasu-SD Denisa Saková, poslanec SAS Branislav Gröhling a dočasne poverený minister práce Milan Krajniak.



Bratislava - Dočasne poverený premiér Eduard Heger klame, ak tvrdí, že nevedel o manipuláciách trestných konaní a úlohe zničiť Smer-SD. Na tlačovej konferencii to uviedol predseda strany Robert Fico, ktorý sa odvoláva na nahrávky potvrdzujúce stretnutie Hegera so šéfom operatívcov Národnej kriminálnej agentúry Jánom Kaľavským. Predseda Smeru-SD pustil 30-sekundovú nahrávku aj v diskusnej relácii na televízii TA3. Heger v relácii priznal, že sa s Kaľavským stretol a potvrdil aj slová na nahrávke. Fica obvinil z klamstva a manipulácie. Zároveň včera neskôr popoludní vyhlásil, že žiadnym spôsobom z pozície predsedu vlády nikdy nezasahoval, nezasahuje a ani nebude zasahovať do vyšetrovania polície a prokuratúry.



Bratislava - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR varuje slovenských turistov pred pobytom v Mjanmarsku, južnom Thajsku či gruzínskom Tbilisi. Dôvodom je aktuálna bezpečnostná situácia v daných oblastiach.



Bratislava - Novela školského zákona, odmena za účasť vo voľbách či zakotvenie práva na hotovosť v Ústave SR. Aj týmto témam by sa mala venovať Národná rada SR na 88. schôdzi, ktorá sa má začať zajtra o 13.00 h.



Bratislava - Novozvolený český prezident Petr Pavel pricestuje dnes na nástupnú dvojdňovú návštevu Slovenska, na ktorú ho pozvala hlava štátu SR Zuzana Čaputová.

Nový český prezident Petr Pavel odchádza z Pražského hradu po jeho inaugurácii v Prahe 9. marca 2023.
Foto: TASR/AP


Prievidza - Hornonitrianske samosprávy budú požadovať od štátu, aby zabezpečil komplexnú rekonštrukciu ciest I/9 a I/64 tak, aby spĺňali parametre ciest prvej triedy.



Kyjev - Rusko i Ukrajina hlásia stovky zabitých vojakov na strane nepriateľa počas boja o východoukrajinské mesto Bachmut.



Vatikán - Pápež František uviedol, že je ochotný navštíviť ukrajinské hlavné mesto Kyjev len v prípade, že pocestuje aj do ruskej metropoly Moskva. Vojnu na Ukrajine podľa pápeža poháňajú imperiálne záujmy niekoľkých mocností, nielen tej ruskej.



Štokholm - Dovoz zbraní do Európy sa vlani v porovnaní s rokom 2021 zvýšil o 93 percent. Prispeli k tomu najmä dodávky zbraní na Ukrajinu. Ukrajina sa stala treťou najväčšou cieľovou stanicou na svete po Katare a Indii. Najväčšími svetovými vývozcami zbraní v období 2018-2022 boli Spojené štáty, na ktoré pripadalo 40 percent všetkého vývozu. Nasleduje Rusko (16 percent), Francúzsko (11 percent), Čína (päť percent) a Nemecko (štyri percentá).



Los Angeles - Cenu Americkej akadémie filmových umení a vied pre najlepší film získal dnes nadránom sci-fi film Všetko, všade, naraz režisérov Dana Kwana a Daniela Scheinerta.

Jamie Lee Curtisová (vzadu zľava), Ke Huy Quan, James Hong, Jonathan Wang, Michelle Yeohová a Stephanie Hsuová, Daniel Kwan (vľavo vpredu) a Daniel Scheinert, držitelia ceny za najlepší film za film "Všetko, všade, naraz", pózujú v tlačovej miestnosti na odovzdávaní Oscarov v nedeľu 12. marca 2023 v Dolby Theatre v Los Angeles.
Foto: TASR/AP


Frankfurt nad Mohanom - Dvadsaťštyrihodinový štrajk bezpečnostného personálu na štyroch nemeckých letiskách si dnes vynúti zrušenie 351 letov, oznámil odborový zväz Verdi.



Paríž - Francúzsky Senát, horná komora parlamentu, schválil spornú reformu dôchodkového systému.



Indian Wells - Slovenský tenista Alex Molčan postúpil do 3. kola dvojhry na turnaji ATP Masters 1000 v kalifornskom Indian Wells. Tretie kolo je na programe dnes večer o 20.00 SEČ. Molčan v ňom nastúpi proti maďarskému tenistovi Mártonovi Fucsovicovi.



Hlohovec - Slovenskí hádzanári si vo svojom štvrtom stretnutí v druhej fáze kvalifikácie ME 2024 pripísali prvý triumf. Fínov zdolali v Hlohovci 32:25. Udržali si tak reálnu šancu na postup.



Östersund - Slovenská reprezentantka Paulína Bátovská Fialková obsadila v pretekoch Svetového pohára s hromadným štartom vo švédskom Östersunde 16. miesto.