Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 14. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 14. marca 2023 - 5.45 h.



Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová privítala včera na dvojdňovej nástupnej návšteve Slovenska nového českého prezidenta Petra Pavla. Prezidentka skonštatovala, že obe krajiny vnímajú príležitosť na rozširovanie spolupráce napríklad pri posilňovaní energetickej nezávislosti, ale aj pri ochrane klímy.

Nový český prezident Petr Pavel pricestoval v pondelok na nástupnú návštevu Slovenska. Pokračuje tak v dlhoročnej tradícii svojich predchodcov, keď aj jeho prvá zahraničná cesta smeruje na Slovensko. Uskutočnila sa iba niekoľko dní po jeho slávnostnej inaugurácii. Dvojdňová oficiálna návšteva sa začala privítacím ceremoniálom na nádvorí Prezidentského paláca. Na snímke český prezident Petr Pavel po podpise do knihy hostí a vpravo slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v Prezidentskom paláci v pondelok 13. marca 2023 v Bratislave.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová pripúšťa vzhľadom na aktuálne prieskumy voličských preferencií obavu o zahraničnopolitickú budúcnosť Slovenska či ďalšiu pomoc Ukrajine. Zároveň však verí v mobilizáciu demokratického spektra a možnosť vytvoriť vládu, ktorá udrží Slovensko "na mape západnej civilizácie".



Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová v horizonte týždňov oznámi, či bude opätovne kandidovať na post hlavy štátu.



Bratislava - Dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas je v prípade nedohodnutia sa s Lekárskym odborovým združením ochotný stiahnuť návrh novely Trestného zákona, ktorý má zaviesť trestný čin ohrozenia poskytovania zdravotnej starostlivosti.



Bratislava - Účinnosť mimoriadnej valorizácie všetkých dôchodkov by sa mala posunúť už na tento rok, na 1. júla 2023 z 1. januára 2024. Tzv. rodičovský bonus k starobnému dôchodku by sa mal však presunúť na rok 2024. Uviedol to po skončení Výboru Národnej rady SR pre sociálne veci poslanec za SaS Peter Cmorej.



Bratislava - Polícia ani Ministerstvo zdravotníctva SR nechcú bližšie komentovať medializované informácie o nájdení odpočúvacích zariadení v priestoroch rezortu. Obe inštitúcie to uviedli pre TASR.



Prešov - Mesto Prešov je bližšie k výstavbe Futbal Tatran Arény. Fond na podporu športu schválil zaradenie prešovského futbalového štadióna do športovej infraštruktúry národného významu.



Bratislava - Viac ako 41.000 maturantov čakajú od dnes do 17. marca písomné maturity zo slovenského jazyka a literatúry, cudzieho jazyka, matematiky a v prípade žiakov maďarskej a ukrajinskej národnosti aj z ich materinského jazyka.



Ženeva - Rusko súhlasilo s predĺžením dohody o vývoze obilnín z ukrajinských čiernomorských prístavov iba o ďalších 60 dní.

- Ukrajinský minister infraštruktúry Oleksandr Kubrakov uviedol, že toto rozhodnutie Ruska je v rozpore s podpísaným dokumentom. Návrh Moskvy však neodmietol.



Londýn - Vo Veľkej Británii sa po brexite prehlbuje problém s nižšou dostupnosťou potravín.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že viac ako 170.000 štvorcových kilometrov územia Ukrajiny je ohrozených mínami a nevybuchnutou muníciou, pričom veľká časť tejto plochy patrí farmárom.

Na satelitnej snímke spoločnosti Maxar Technologies dym z nedávno hodenej munície v ukrajinskom meste Bachmut 6. marca 2023.
Foto: TASR/AP


Kišiňov - Moldavsko v súčasnosti nečelí "bezprostrednému vojenskému nebezpečenstvu", no podlieha "hybridnej vojne vytváranej Ruskom" s cieľom zvrhnúť vládu. Povedal to moldavský minister obrany Anatolie Nosatii.

- Kremeľ popiera, že sa snaží destabilizovať situáciu v tejto bývalej sovietskej republike.



Tbilisi - Gruzínsky premiér Irakli Garibašvili vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby nezasahoval do vnútpolitickej situácie v Gruzínsku. Vyjadril sa tak po minulotýždňovej vlne protestov v Gruzínsku, ktorým Zelenskyj vyjadril podporu. Kyjev odmietol tieto tvrdenia.



Atény - Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis uviedol, že ničivé zemetrasenie v Turecku a zrážka vlakov v Grécku pomohli znížiť napätie medzi týmito susednými krajinami.



Moskva - Do ruského parlamentu bol predložený návrh zákona, ktorým sa horná hranica odvodového veku zvýši na 30 rokov a dolná hranica na 21 rokov. V súčasnosti platí, že na základnú vojenskú službu sú povolávaní muži vo veku 18 až 27 rokov.



Ženeva - Svet nekonal dostatočne rýchlo v dodaní život zachraňujúcej pomoci Sýrčanom po ničivom zemetrasení zo 6. februára, oznámili vyšetrovatelia OSN.



Londýn - Britský premiér Rishi Sunak včera oznámil, že počas budúcich dvoch rokov zvýši výdavky Británie na zbrojenie o päť miliárd libier (5,66 miliardy eur).



Peking - Čína od zajtra obnoví vydávanie rôznych druhov víz pre cudzincov, ktorých udeľovanie bolo pozastavené z dôvodu pandémie ochorenia COVID-19.



Bratislava Dnes sa spustí odpočet 500 dní do olympijských hier v Paríži. Metropola Francúzska privíta športový sviatok od 26. júla do 11. augusta 2024.