Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 15. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 15. marca 2023 - 5.45 h.



Bratislava - Členovia Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť vzali včera na mimoriadnom večernom rokovaní na vedomie informácie v súvislosti s možnosťou poskytnúť Ukrajine stíhačky Mig-29. Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď zároveň potvrdil, že za poskytnutie stíhačiek máme ponuku na náhradu vo výške 900 miliónov dolárov, ktorá zahŕňa aj najmodernejšiu vojenskú techniku zo Spojených štátov.

- O darovaní stíhačiek Mig-29 Ukrajine by mohla rokovať vláda na svojom dnešnom zasadnutí. Včera to naznačil dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď.



Bratislava - Poslanci Národnej rady SR diskutovali včera o novele zákona o správnych poplatkoch. Návrhom plánujú na poslednú chvíľu zmeniť úpravu poplatkov, ktorá inak začne platiť od apríla tohto roka.



Bratislava - Americký systém protivzdušnej obrany Patriot nahradí taliansky taktický systém SAMP/T Mamba. V súčasnosti sa dokončuje jeho inštalácia v priestoroch 46. krídla Kuchyňa.



Bratislava - Šéf opozičnej SaS Richard Sulík chce, aby Slovensko odmietlo zákaz spaľovacích motorov po roku 2035. Podľa dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera nie je naším záujmom viazať sa výhradne na elektromobilitu. Už teraz máme aj iné alternatívne palivá, ktoré by mali byť budúcnosťou, uviedol.



Bratislava - Po viac ako roku od opätovného udelenia akreditácie Pôdohospodárskej platobnej agentúre Európska komisia potvrdila, že 25-percentné krátenie dotácií za chyby a podvody s agrodotáciami sa už nevzťahuje na platby vyplatené farmárom od posledného kvartálu 2022.



Bratislava - Rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská, ako aj šéf Katedry telesnej výchovy a športu Rastislav Kurilovský by vzhľadom na postrelenie študentky mali vyvodiť zodpovednosť, myslí si dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec.



Bratislava - Český prezident Peter Pavel chce dať najavo nadštandardnú spoluprácu Slovenska a Česka aj pomocou spoločných zahraničných ciest. Podmienky, za akých by sa uskutočnili, boli jednou z tém jeho prvej návštevy Slovenska.

- Predseda Národnej rady SR Boris Kollár chce, aby Slovensko aj Česko boli zapojené do povojnovej obnovy Ukrajiny. Vníma to ako kompenzáciu za pomoc. Uviedol to po stretnutí s českým prezidentom Petrom Pavlom.

Na snímke hlavy štátov druhý zľava prezident Českej republiky Petr Pavel s manželkou Evou a tretia zľava prezidentka SR Zuzana Čaputová s partnerom Jurajom Rizmanom si po rokovaniach v Prezidentskom paláci uctili pamiatku zakladateľov prvej Československej republiky T. G. Masaryka a M. R. Štefánika pri ich pamätníkoch na nábreží Dunaja v Bratislave 13. marca 2023.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Povinnosť domácej päťdňovej izolácie osôb pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19 sa od pondelka (20. 3.) zruší.



Štrasburg - Poslanci Európskeho parlamentu odhlasovali zníženie emisií členských štátov EÚ o 40 percent. Tým sa má obmedziť maximálna povolená úroveň emisií do roku 2030.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že Rusko na Ukrajine bojuje o svoju existenciu.



Washington - Ruská stíhačka sa včera v medzinárodnom vzdušnom priestore v oblasti Čierneho mora zrazila s americkým dronom Reaper. Dron sa následne zrútil, oznámila americká armáda.

- Moskva vníma incident súvisiaci so zrážkou amerického vojenského dronu a ruskej stíhačky nad Čiernym morom ako provokáciu.



Kyjev - Ubránenie mesta Bachmut na východe Ukrajiny je kľúčové pre udržanie ruských vojsk pozdĺž celej frontovej línie. Uviedol to vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj.

Ukrajinskí výsadkári z 80. leteckej brigády odpočívajú v zákope na frontovej línii pri meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v piatok 10. marca 2023.
Foto: TASR/AP


Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin bude dnes v Moskve rokovať so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že vlaňajšie výbuchy na plynovodoch Nord Stream v Baltskom mori boli vykonané na "štátnej úrovni". Povedal, že loď, ktorú si prenajal ruský energetický gigant Gazprom, našla asi 30 kilometrov od miest výbuchu objekt podobný anténe. "Experti sa domnievajú, že by to mohla byť anténa na príjem signálu na odpálenie výbušného zariadenia," dodal.



Varšava - Výstavba základne pre protiraketový obranný systém Aegis pri obci Redzikowo na severe Poľska bola ukončená a bude funkčná tento rok. Výstavba základne v Poľsku sa začala v máji 2016.