Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 22. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 22. marca 2023 - 5.45 h.



Bratislava - Dodávka slovenských stíhačiek Ukrajine sa udeje v priebehu najbližších týždňov. Bez ďalších detailov to v diskusnej relácii TV Markíza uviedol dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger.

Na snímke zľava predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO), náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Daniel Zmeko a minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) počas tlačovej konferencie po rokovaní Vlády SR k poslaniu stíhačiek MIG-29 na Ukrajinu v Bratislave 17. marca 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Oblasť aplikácie trestov, ktoré nie sú spojené s väzbou, sa má rozšiť i zjednodušiť, predpokladá to novela Trestného zákona, ktorou sa bude dnes zaoberať vláda.



Bratislava - Potrebný vek na vstup do Policajného zboru by sa mohol znížiť na 18 rokov. Vyplýva to z novely zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru. Poslanci Národnej rady SR ju posunuli do druhého čítania.



Bratislava - Právo vykonať platbu za nákup tovarov a poskytnutie služieb v hotovosti by malo byť súčasťou Ústavy SR. Tomuto právu má zodpovedať ústavné zaručenie vydávania hotovosti ako zákonného platidla. Vyplýva to z návrhu ústavného zákona, ktorý Národná rada SR posunula do druhého čítania.



Bratislava - Poslanci Národnej rady SR pokračujú v trende predkladania neprediskutovaných legislatívnych návrhov, ktoré budú mať negatívny vplyv na samosprávy. Upozornila na to Únia miest Slovenska v súvislosti s návrhom zákona týkajúcim sa noviel zákonov o tepelnej energetike a o regulácii v sieťových odvetviach.



Bratislava - Rodičia, ktorým sa nepodarí umiestniť dieťa od troch do piatich rokov do materskej školy z kapacitných dôvodov, by mohli dostávať kompenzáciu. Vyplýva to z novely zákona o výchove a vzdelávaní, ktorú poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania.



Bratislava - Podmienky na uznávanie vzdelania ukrajinských pediatrov na Slovensku sa zjednodušia. Zavádza sa pre nich skúška spôsobilosti.



Bratislava Agrorezort zverejnil na svojom webe linky so zoznamami vybraných druhov potravín, pri ktorých budú obchodné reťazce garantovať rovnakú cenu v období troch mesiacov.

- Zastropovanie cien potravín je podvod so súhlasom vlády. Uviedli to predstavitelia opozičnej strany Smer-SD.

- Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan musí pre kartelovú dohodu s obchodnými reťazcami o cenách potravín odstúpiť z funkcie. Vyzvala ho k tomu mimoparlamentná opozičná strana Hlas-SD.

- Iniciatíva Protiinflačná garancia podľa rezortu "v žiadnom prípade" nie je kartelovou dohodou. "Treba zdôrazniť, že zoznamy druhov potravín zaradených do Protiinflačnej garancie si robia obchodné reťazce samy," uviedol rezort v reakcii.



Bratislava Slovenský reprezentant v súťaži Európsky strom roka 2023 – Dračí dub z Lozorna, získal druhé miesto. Prvé miesto si vyslúžil Dub Fabrykant z Poľska.



Moskva - Rokovania ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho čínskeho partnera Si Ťin-pchinga sa v Moskve skončili podpísaním dokumentov o strategickej spolupráci.

- Rusko a Čína v spoločnej deklarácii obvinili Spojené štáty z podkopávania bezpečnosti vo svete.

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a čínsky prezident Si Ťin-pching pózujú po podpísaní dokumentov o strategickej spolupráci 21. marca 2023 v Moskve.
Foto: TASR/AP


KyjevUkrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že Kyjev pozval Čínu, aby sa stala partnerom pri hľadaní riešenia konfliktu na Ukrajine, a teraz čaká na odpoveď z Pekingu.



BruselGenerálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg upozornil, že členské štáty Aliancie nezvyšujú výdavky na obranu dostatočne rýchlo. Len sedem z 30 vlani splnilo prísľub, že na obranu vynaložia dve percentá svojho HDP.



Moskva - Ak Británia pošle na Ukrajinu ochudobnený urán, Rusko bude na to nútené reagovať, vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin. Britské ministerstvo obrany v pondelok oznámilo, že pošle na Ukrajinu spolu s tankami Challenger 2 aj protipancierovú muníciu obsahujúcu ochudobnený urán.

- Ruský minister obrany Sergej Šojgu varoval, že Západ a Rusko delí od možného jadrového stretu čoraz menej krokov.



Varšava - V Poľsku sa v súčasnosti nachádza viac ako 10.000 príslušníkov americkej armády, ktorí sa včera oficiálne stali členmi prvej stálej posádky amerických ozbrojených síl na východnom krídle NATO.



Paríž - Prijatie dôchodkovej reformy včera večer — po zamietnutí návrhov na vyslovenie nedôvery vláde, vyvolalo vo Francúzsku spontánne demonštrácie. Zatknutých bolo takmer 300 ľudí.