Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 23. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 23. marca 2023 - 5.45 h.

Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová je pripravená podať návrh na disciplinárne konanie voči generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi. Urobí tak až vtedy, ak si bude istá, že návrh má šancu na úspech.



Bratislava - Novelu Trestného zákona, ktorá kladie okrem iného dôraz na ukladanie alternatívnych trestov, odlíšenie dílerov od užívateľov drog, restoratívnu justíciu či harmonizáciu trestných sadzieb, včera schválila vláda.



Bratislava - Zmluvy s niektorými nemocnicami na čerpanie peňazí z plánu obnovy na obnovu nemocníc by sa mali podpísať na budúci týždeň. Ktoré zariadenia by mali získať peniaze z výzvy za vyše 212 miliónov eur, zatiaľ nezverejnili, vyhodnotenie sa naďalej preveruje.



Bratislava - V týchto dňoch sa dokončuje vyhláška o prerozdeľovacom mechanizme pre zdravotné poisťovne.



Bratislava - Solidárny príspevok z činností v odvetviach ropy, zemného plynu, uhlia a rafinérií sa zvýši z 55 % na 70 % nadmerného zisku. Vyplýva to z novely zákona o solidárnom príspevku, ktorú poslanci Národnej rady SR včera definitívne schválili.



Bratislava - Výcvik ukrajinských ozbrojených síl na území Slovenska bude v rámci Asistenčnej misie Európskej únie pokračovať aj v roku 2023.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Bratislava - USA ponúkajú Slovensku za Ukrajine darované stíhačky MiG-29 12 nových vrtuľníkov Bell AH-1Z Viper s príslušenstvom, výcvikom pilotov a technikov, ako aj vyše 500 rakiet AGM-114 Hellfire.



Bratislava - Zastropovanie cien potravín je podvodom Ministerstva pôdohospodárstva a likvidáciou slovenských fariem. Uviedol to člen parlamentného Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Patrick Linhart. Poslanec pripravuje preto podanie na Slovenskú obchodnú inšpekciu, ako aj podanie trestného oznámenia.

-Zastropovanie cien potravín považuje za zavádzanie ľudí a ďalší populistický ťah aj opozičná strana SaS.

Na archívnej snímke poslanec NR SR Patrick Linhart.
Foto: TASR - Martin Baumann


Štrasburg - Výbor Európskeho parlamentu pre kontrolu rozpočtu včera odporučil plénu neschváliť slovenského kandidáta Martina Klusa za člena Európskeho dvora audítorov.



Brusel - Európska komisárka pre kohéziu a reformy Elisa Ferreirová vyjadrila solidaritu Banskej Štiavnici po sobotňajšom devastačnom požiari a vyjadrila pripravenosť odsúhlasiť financovanie prípravy projektov a samotnú obnovu poškodených budov z prostriedkov štrukturálnych fondov EÚ.



Londýn - Británia obvinila ruského prezidenta Vladimira Putina zo zámerného šírenia nepravdivých informácií o munícii obsahujúcej ochudobnený urán, ktorú Londýn plánuje dodať Ukrajine.



Washington - Medzinárodný menový fond uviedol, že sa dohodol s Kyjevom na pôžičke v hodnote zhruba 15,6 miliardy dolárov zameranej na zotavenie vojnou poznačenej ukrajinskej ekonomiky.

- Rekonštrukcia a obnova vojnou zničenej Ukrajiny si vyžiada podľa odhadov Svetovej banky viac než 410 miliárd USD.



Paríž - Francúzsky prezident Emmanuel Macron chce, aby sporná reforma dôchodkového systému vstúpila do platnosti do konca tohto roka. Trvá na tom, že táto reforma je aj napriek celoštátnym protestom nevyhnutná.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron 13. marca 2023.
Foto: TASR/AP


Štokholm - Švédsky parlament jasnou väčšinou zahlasoval za schválenie legislatívy potrebnej na vstup do Severoatlantickej aliancie.



Brusel - Európska komisia predstavila nové pravidlá, v rámci ktorých budú musieť výrobcovia zákazníkom ponúknuť opravu pokazených výrobkov. Týmto krokom by sa malo znížiť množstvo produkovaného odpadu.



Brusel - Severoatlantická aliancia zaznamenala "určité náznaky", že Rusko požiadalo Čínu o zbrane. Vyhlásil to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg reční počas výročnej správy o stave Severoatlantickej aliancie za rok 2022 v sídle NATO v Bruseli 21. marca 2023.
Foto: TASR/AP


Viedeň - Rusko bude pre Európu vždy dôležité, myslieť si opak je omyl. Vyhlásil to rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg.



New York - Budúcnosť životodarnej tekutiny ľudstva – vody – je na celej planéte v ohrození, upozornil na otvorení Konferencie OSN o vode generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres.



Mekka - Pre viac než 1,8 miliardy moslimských veriacich po celom svete sa včera po západe Slnka začal pôstny mesiac ramadán, ktorý potrvá do 21. apríla.