Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 27. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 27. marca 2023 - 5.45 h.

Bratislava - Zníženie dane z pridanej hodnoty na potraviny ako riešenie vysokých cien skúšali v iných krajinách a neosvedčilo sa. Patrí medzi kratkozraké opatrenia, ktoré nepomáhajú a jednotlivé krajiny ich rušia, skonštatovala v diskusnej relácii TA3 podpredsedníčka vlády Veronika Remišová.



Bratislava – Výmenu stíhačiek za bojové vrtuľníky Viper považuje predseda Národnej rady SR Boris Kollár za dobrý obchod. Naopak, poslanec Národnej rady SR a predseda Smeru-SD Robert Fico s tým nesúhlasí. Podľa jeho slov bojové vrtuľníky Slovensko nepotrebuje. Smer-SD má dnes podať trestné oznámenie na členov vlády, ktorí rozhodovali o poslaní stíhačiek na Ukrajinu, uviedli to včera v televízii Markíza.



Bratislava - Ak by sa voľby do Národnej rady SR konali v marci, vyhrala by ich strana Smer-SD so ziskom 17,6 percenta hlasov. Druhý v poradí by skončil Hlas-SD (17,1 percenta), po ňom nasleduje Progresívne Slovensko (12,1 percenta). Vyplýva to z prieskumu, ktorý realizovala agentúra Focus pre TV Markíza. Štvrtá v poradí by skončila Republika, ktorá by získala 9,6 percenta. Nasleduje hnutie Sme rodina so ziskom 7,7 percenta. Do parlamentu by sa dostalo aj KDH, ktoré by volilo 5,8 percenta hlasujúcich, SaS so ziskom 5,1 percenta hlasov a Demokrati (päť percent).



Bratislava - Poslanci Národnej rady SR sa vrátia na rokovanie 88. schôdze opäť zajtra. Na programe majú napríklad návrh na odmenu 500 eur za účasť v septembrových parlamentných voľbách. Poslanci by sa mali dostať aj k vládnej novele školského zákona, na programe majú aj návrh zákona o starobnom dôchodkovom sporení. Parlament čaká na aktuálnej schôdzi i rokovanie o zatvorení obchodov väčšinu nedieľ v roku.

Na snímke poslanecká sála počas 88. rokovania Národnej rady SR 14. marca 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Hnutie Sme rodina podporí vznik ministerstva cestovného ruchu a športu.



Bratislava – Dočasne poverený minister školstva Ján Horecký by tretiu hodinu telesnej výchovy plošne neprikázal, určite nie z disponibilných hodín. Z celkového počtu 3189 základných a stredných škôl v roku 2022 nemá vlastnú telocvičňu 1651.



Bratislava - Na Slovensku sa pripravujú investície do veternej energetiky za 1,4 miliardy eur.



Bratislava – Advokáta Adama P., ktorý je obvinený z vraždy Daniela Tupého, vzali do väzby. Rozhodnutie sudcu nie je právoplatné. O sťažnosti obvineného bude rozhodovať bratislavský krajský súd.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin pohrozil, že ak Západ pošle na Ukrajinu muníciu obsahujúcu ochudobnený urán, tak aj Rusko ju tam použije.



Kyjev - Ukrajina žiada zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN v súvislosti so sobotným oznámením Ruska, že v Bielorusku umiestni taktické jadrové zbrane.

- Spojené štáty dosiaľ nezaznamenali nijaké známky toho, že by Rusko presúvalo do Bieloruska jadrové zbrane.

– Európska únia vyzvala Bielorusko, aby nesúhlasilo s umiestnením ruských jadrových zbraní na svojom území. Mohlo by v dôsledku toho čeliť ďalším sankciám, uviedol šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell.

- Medzinárodná kampaň za zákaz jadrových zbraní v spojitosti s plánom Ruska na umiestnenie jadrových zbraní v Bielorusku upozornila na nebezpečnú eskaláciu. Experti to označili za mimoriadny krok či pokus o zastrašenie Severoatlantickej aliancie.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin obvinil Spojené štáty a Severoatlantickú alianciu, že začínajú vytvárať novú os. Tá má podľa jeho slov určitú podobnosť s alianciou, ktorú v 30. rokoch 20. storočia vytvorili fašistické režimy Nemecka a Talianska a militaristické Japonsko.

Ruský prezident Vladimir Putin počúva ruského ministra dopravy Vitalija Savelieva počas ich stretnutia v Moskve 25. marca 2023.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Slovenská futbalová reprezentácia zvíťazila v zápase J-skupiny kvalifikácie ME 2024 nad Bosnou a Hercegovinou 2:0.

Miami - Slovenský tenista Alex Molčan postúpil do 3. kola dvojhry na turnaji ATP Masters 1000 v Miami. V dueli o postup do osemfinále bude jeho súperom Daniil Medvedev.