Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 29. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 29. marca 2023 - 5.45 h.



Košice - Prezidentka Zuzana Čaputová včera v Košiciach privítala estónskeho prezidenta Alara Karisa, ktorý na jej pozvanie pricestoval na Slovensko. Možnosti posilnenia spolupráce s Estónskom vidí vo viacerých oblastiach. Ide najmä o zelenú tranzíciu a obnoviteľné zdroje energie, digitalizáciu, biznis či školstvo.

Na snímke privítací ceremoniál v Starej radnici v Košiciach 28. marca 2023 počas oficiálnej návštevy estónskeho prezidenta Alara Karisa v SR.
Foto: TASR František Iván



Bratislava - Slovensko nesúhlasí s hodnotením situácie v uznesení Európskeho parlamentu v súvislosti s postavením LGBTI+ osôb u nás. Individuálne prejavy násilia i zločinov z nenávisti nie je možné pripísať na zodpovednosť celej spoločnosti, jej politickým predstaviteľom, cirkvám, náboženským spoločnostiam a iným spoločenským inštitúciám. Vyplýva to z uznesenia Národnej rady SR, ktoré odobrili poslanci.

- Príspevok pri narodení štvrtého dieťaťa sa zvýši na plnú sumu 829,86 eura. Včera ho Národná rada SR definitívne schválila.

– Platnosť rozhodnutia o umiestnení stavby diaľnice sa predĺži na päť rokov zo súčasných troch rokov. Vyplýva to z novely zákona, ktorú plénum Národnej rady SR definitívne schválilo.



Bratislava Cena elektriny pre domácnosti by sa nemala zvýšiť ani na budúci rok. Včera to schválila vláda.

- Vláda stiahla nomináciu Martina Klusa na kandidáta SR za člena Európskeho dvora audítorov.

- Samosprávy majú dostať celý tohtoročný podiel na dani z príjmov právnických osôb už do konca apríla. Obce by tak mali získať 171 miliónov eur a vyššie územné celky 73,3 milióna eur. Včera to schválil vládny kabinet.

- Paliatívna zdravotná starostlivosť by mohla byť od apríla pre pacientov dostupnejšia. Zabezpečiť to má stanovenie normatívov v oblasti paliatívnej medicíny. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády, ktoré má byť účinné od 31. marca.

- Dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas pozastavil legislatívny proces týkajúci sa trestania riaditeľov nemocníc za úmyselné porušenie povinnosti zabezpečiť dostatok zdravotníkov.



Bratislava - Hnutie Sme rodina nepodporí paušálnu 500-eurovú odmenu za účasť vo voľbách.



Bratislava - Líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini odmietol, že sa chystá vytvoriť povolebnú koalíciu so stranou SaS a mimoparlamentným hnutím PS.



Bratislava - Asociácia železničných dopravcov Slovenska spolu s Českými dráhami upozorňujú na zlý stav slovenskej železničnej infraštruktúry, ktorý začína byť život ohrozujúci. Rezort dopravy a Železnice SR reagovali, že si stav infraštruktúry uvedomujú.



Košice - Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik neuspel s ústavnou sťažnosťou voči rozsudku Najvyššieho súdu SR, ktorý ho poslal na osem rokov do väzenia za prijatie úplatku a vynášanie informácií zo spisov.



Bratislava - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na Špecializovaný trestný súd obžalobu na Roberta K. a Jozefa B. st. zo zločinu podplácania.



Brusel - Členské štáty EÚ definitívne schválili prelomový zákon o ukončení predaja nových áut, ktoré produkujú emisie CO2, v roku 2035 po tom, čo Nemecko získalo výnimku pre autá poháňané syntetickými palivami.



Ochtyrka - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil včera Sumskú oblasť na severe krajiny. Pokračuje v niekoľkodňovej ceste v častiach krajiny, ktoré pocítili nápor ruskej invázie.



Budapešť - Maďarská prezidentka Katalin Nováková podpísala zákon ratifikujúci vstup Fínska do Severoatlantickej aliancie.



Washington - Spojené štáty podporujú výzvy na zriadenie osobitného tribunálu, ktorý by súdil Rusko za "zločin agresie" proti Ukrajine. Túto myšlienku navrhla Európska únia.



Washington - Spojené štáty neposkytnú Rusku údaje o svojich jadrových silách. Ide o reakciu na februárové rozhodnutie Moskvy pozastaviť účasť na Novej dohode START obmedzujúcej počet jadrových zbraní.



Paríž - Podľa odborovej organizácie CGT včera proti reforme dôchodkového systému prišli protestovať vyše dva milióny Francúzov. Podľa ministerstva vnútra ich bolo približne 740.000. Znova došlo k násilným potýčkam a k zatýkaniu.

Poriadková polícia v kolízii s demonštrantami počas pokračujúcich protestov proti nepopulárnej dôchodkovej reforme, ktorú presadil prezident Emmanuel Macron v Paríži vo štvrtok 23. marca 2023.
Foto: TASR/AP


Larnaka Slovenská strelkyňa Danka Barteková triumfovala na podujatí SP v cyperskej Larnake. Po víťazstve v kvalifikácii a semifinále zvládla najlepšie aj finálový súboj, v ktorom trafila 35 zo 40 terčov.