Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 4. apríla 2023 - 5.45 h.

Bratislava - V prípade, že sa prezidentka SR Zuzana Čaputová nerozhodne vymenovať úradnícku vládu, mimoparlamentný Hlas-SD sa pokúsi získať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR. Tá by mohla Čaputovú vyzvať, aby zobrala vláde poverenie.



Trenčín - Vlády Slovenskej republiky a Českej republiky budú pokračovať v ďalšej spolupráci v obrane a posilňovať ju. Zhodli sa na tom dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger a český premiér Petr Fiala na spoločnom rokovaní oboch vlád v Trenčíne. Taktiež sa zhodli na potrebe pokračovania humanitárnej, ekonomickej, politickej a v neposlednom rade vojenskej pomoci Ukrajine.



Trenčín - Na spoločné cezhraničné projekty Českej republiky a Slovenska pôjde prostredníctvom programu Interreg Slovensko – Česko v novom programovacom období 107 miliónov eur. Majú zvýšiť kvalitu života v česko-slovenskom pohraničí.



Bratislava - Strana Hlas-SD spúšťa Národnú petíciu za zmenu s troma požiadavkami. Chce nimi zaviazať budúcu vládu. Prvou požiadavkou je, aby budúca vláda zastavila zvyšovanie cien energií a potravín súkromnými korporáciami. Druhou je ochrana dôchodcov, rodín a slabých pred zdražovaním. Posledným bodom je zníženie platov politikov, ak sa vláde po roku nepodarí zastaviť prepad životnej úrovne Slovákov.

Na snímke poslanec NRSR Peter Pellegrini (nezaradený) počas hlasovania na 78. schôdzi NRSR o zmene Ústavy na skrátenie volebného obdobia v Bratislave 25. januára 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Poslanci Národnej rady SR Juraj Šeliga a Jana Žitňanská končia v strane Za ľudí.



Bratislava - Pôrodnice, v ktorých sa ročne narodí menej ako 400 detí, by mali od nového roka skončiť. Podľa medializovaných informácií ide o pôrodnice v Partizánskom, Snine, Revúcej, Myjave a Kráľovskom Chlmci. Nemocnice zatiaľ informáciu o rušení nemajú.

- Rušenie piatich pôrodníc má priniesť druhá fáza optimalizácie siete nemocníc, o ktorej ministerstvo informovalo zástupcov Združenia samosprávnych krajov SK8.



Bratislava – Sudca Okresného súdu Bratislava V Michal S. má prísť o funkciu sudcu. Dôvodom je, že nevyhotovil viacero písomných rozhodnutí, hoci predtým vyhlásil rozsudok.



Brusel - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg víta mierový plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý podľa neho rešpektuje ústredné princípy Charty OSN. Ako zároveň dodal, nič nenasvedčuje tomu, že sa ruský prezident Vladimir Putin pripravuje na mier, skôr na "ďalšiu vojnu".

Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Foto: TASR/AP


Kyjev - Ukrajina dostala prvú tranžu vo výške 2,7 miliardy USD (2,48 miliardy eur) z rozšíreného programu pomoci Medzinárodného menového fondu.



Brusel - Fínsko sa dnes stane oficiálnym členom Severoatlantickej aliancie.

— Rusko v reakcii na vstup Fínska do NATO posilní svoju vojenskú prítomnosť na západe a severozápade krajiny.

- Fínsko nepožiadalo členské krajiny Severoatlantickej aliancie o rozmiestnenie vojenských jednotiek na svojom území.



Podgorica - Novozvolený prezident Čiernej Hory Jakov Milatovič prisľúbil, že bude prezidentom všetkých občanov Čiernej Hory a povedie krajinu do EÚ.

Jakov Milatovič, stred vľavo, líder hnutia Európa teraz oslavuje vo svojom sídle v čiernohorskom hlavnom meste Podgorica v nedeľu 2. apríla 2023.
Foto: TASR/AP


Štokholm - Švédska vláda oznámila, že sa pripojí k žalobe Európskej únie voči maďarskému zákonu namierenému proti LGBTIQ+.



Varšava - Poľsko oznámilo, že už doručilo na Ukrajinu niektoré zo sľúbených stíhačiek MiG-29.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal výnos o založení špeciálneho fondu na podporu vojakov bojujúcich na Ukrajine a ich rodiny.

Ruský prezident Vladimir Putin.
Foto: TASR/AP


Moskva - Ruské bezpečnostné sily konfiškujú pasy vysokopostaveným predstaviteľom a riadiacim pracovníkom štátnych spoločností. Dôvodom je paranoja z prípadných únikov informácií, emigrácie a dezercie, uviedol britský denník The Financial Times. Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina potvrdil, že Rusko sprísnilo obmedzenia zahraničných ciest pre niektorých ľudí pracujúcich v "citlivých" oblastiach.



Varšava - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívi zajtra Poľsko.



Bukurešť - Nemecký kancelár Olaf Scholz sa vyslovil za prijatie Rumunska do schengenského priestoru. Takisto prisľúbil Moldavsku podporu v jeho snahách o vstup do Európskej únie a taktiež pri odolávaní pokusom Ruska o destabilizáciu tejto krajiny. Vyhlásil to včera počas návštevy Bukurešti.



Paríž - Francúzsky prezident Emmanuel Macron oznámil, že od vlády "do konca leta" očakáva návrh zákona o asistovanom umieraní.