Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 24. apríla 2023 - 5.45 h.

Bratislava - Národná rada SR by sa mohla zaoberať uznesením k dočasne poverenému šéfovi envirorezortu Jánovi Budajovi. Avizoval to predseda parlamentu a šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár v súvislosti s postojom Ministerstva životného prostredia SR k zákazu spaľovacích motorov na pôde Európskej únie. V diskusnej relácii televízie TA3 pripomenul, že NR SR zaviazala rezort zákaz odmietnuť.

- Ministerstvo životného prostredia SR odmieta vyjadrenie šéfa Národnej rady SR Borisa Kollára o tom, že zástupcovia rezortu konali v rozpore s uznesením výboru NR SR pre európske záležitosti týkajúcim sa zákazu spaľovacích motorov. Vyjadrenia Kollára označilo za zarážajúce.



Bratislava - Prioritou pri eurofondoch je dočerpať v tomto roku najprv zdroje zo starého programového obdobia. Uviedla to dočasne poverená ministerka investícií Veronika Remišová v diskusii s poslancom Národnej rady SR z opozičnej strany SaS Branislavom Gröhlingom v diskusnej relácii RTVS. Ten je vyčítal, že nové programové obdobie s 12 miliardami eur sa malo začať v roku 2021, no doteraz sme minuli z uvedených 12 miliárd eur celkom nula eur. Gröhling zdôraznil, že do konca roka 2023 má byť zo starého programového eurofondového obdobia vyčerpaných ešte asi 5 miliárd eur.

Na snímke dočasne poverená ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Výrazne zadlžené obce, mestá či mestské časti by sa po 15 rokoch v nútenej správe mohli zbaviť zostávajúcich dlhov. Vyplýva to z návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy, ktorý do Národnej rady SR predložila skupina poslancov Sme rodina, SaS a nezaradených.



Bratislava - Do zoznamu štátnych sviatkov by mohol pribudnúť 25. marec ako Deň zápasu za ľudské práva. Pripomínať má výročie Sviečkovej manifestácie. Vyplýva to z novely zákona o štátnych sviatkoch, ktorú do Národnej rady SR predložili poslanci OĽANO.



Bratislava - Prvých desať miest na kandidátke OĽANO do predčasných parlamentných volieb obsadia nové osobnosti, od 11. miesta by mali ísť poslanci. Zoradení budú podľa ich aktivity. Pre TASR to uviedol predseda hnutia Igor Matovič. Potvrdil, že jeho meno bude na konci kandidátnej listiny.



Bratislava - Od polovice apríla začína medvedia ruja. Trvá do konca júla. Zásahový tím pre medveďa hnedého preto vyzýva ľudí k opatrnosti.



Praha - Po marcovom výkyve pokračuje česká mena tento rok v nezvyčajnom posilňovaní. Podľa niektorých analytikov môže posilňovať ďalej a pokoriť aj hranicu 23 Kč za euro.

Ilustračné foto.
Foto: TASR - Štefan Puškáš


Kyjev – Ukrajinské ozbrojené sily podľa západných analytikov úspešne zriadili pozície na východnej strane rieky Dneper. To podnietilo špekulácie, že by mohlo ísť o prvú známku dlho očakávanej jarnej protiofenzívy Kyjeva.



Moskva – Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev vyhlásil, že ak skupina G7 pristúpi k zákazu vývozu do Ruska, Moskva bude reagovať zrušením dohody umožňujúcej vývoz ukrajinských obilnín cez Čierne more.

- Ministri hospodárstva zoskupenia G7 vyzvali na "predĺženie, plnú implementáciu a rozšírenie" dohody, ktorá v čase vojny na Ukrajine umožňuje vývoz obilnín z ukrajinských čiernomorských prístavov. Moskva dôrazne naznačila, že nedovolí, aby bola predmetná dohoda predĺžená aj po 18. máji, pretože neboli splnené jej požiadavky na uľahčenie vývozu ruských obilnín a hnojív.



Záhreb - Cesta Ukrajiny k členstvu v Severoatlantickej aliancii bude ešte trvať nejaký čas, pretože NATO nie je v tejto záležitosti jednotné, vyhlásil včera chorvátsky premiér Andrej Plenkovič.



Washington - Americký prezident Joe Biden vyzval na "okamžité a bezpodmienečné" prímerie v Sudáne, kde pokračujú ťažké boje medzi armádou a znepriatelenými polovojenskými jednotkami.

Na archívnej snímke z 19. apríla 2023 americký prezident Joe Biden reční v americkom meste Accokeek.
Foto: TASR/AP


Paríž - Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell vyzval námorné sily európskych krajín, aby začali hliadkovať v Taiwanskom prielive, ktorý leží medzi Čínou a Taiwanom.



Košice - Hokejisti HC Košice sa stali majstrami Tipos extraligy. V piatom finálovom stretnutí zdolali na domácom ľade HKM Zvolen 3:0 a v sérii triumfovali 4:1 na zápasy.