Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 29. mája 2023 - 5.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová dúfa, že svoje rozhodnutie kandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách, oznámi v rozumnom čase. "Nemám dôvod to odkladať donekonečna aj pre mňa samu. Tá pozícia je náročná, vyčerpávajúca v mimoriadne ťažkom období, čiže musím urobiť zodpovedné rozhodnutie v správnom čase," uviedla v diskusnej relácii RTVS.



Bratislava - Predseda vlády SR Ľudovít Ódor začne dnes avizovanú sériu stretnutí s lídrami politických strán zastúpených v Národnej rade SR. Rokovať sa bude o podpore programového vyhlásenia vlády a o možnosti vyslovenia dôvery vláde.



Bratislava - Najvyšší ústavní činitelia dostali zo zahraničia spravodajskú informáciu o snahe zmanipulovať voľby zo strany Ruska. V diskusnej relácii TV Markíza to vyhlásil poslanec Národnej rady SR za mimoparlamentnú stranu Demokrati Jaroslav Naď, podľa ktorého mal konkrétny občan dostať finančnú odmenu na manipuláciu volieb v prospech strany Smer-SD. Exminister vnútra Robert Kaliňák to vylúčil, tvrdenie označil za "bláboly". Manipulácie volieb sa však obáva tiež, a to pre postupnú elektronizáciu volebných systémov.



Bratislava - Kandidovať za poslanca Národnej rady SR v septembrových parlamentných voľbách môže občan SR, ktorý najneskôr v deň volieb dovŕši 21 rokov a má trvalý pobyt na území Slovenska. Kandidátne listiny treba podávať do 2. júla. Strana alebo koalícia musí zároveň zaplatiť volebnú kauciu vo výške 17.000 eur. Upozorňuje na to Ministerstvo vnútra SR.



Bratislava - Dnes sa začína mimoriadna schôdza Národnej rady SR k neprerokovaným zákonom z májového rokovania. Zvolal ju predseda parlamentu Boris Kollár na návrh poslancov z klubu OĽANO a priatelia.



Bratislava - Najvyšší kontrolný úrad SR v lete plánuje preveriť agendu rezortu zdravotníctva v súvislosti s plánom obnovy. Uviedol to pre TASR predseda úradu Ľubomír Andrassy. Nevylúčil ani kontrolu aktivít rezortu školstva.



Bratislava - Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová pricestuje dnes na Slovensko. V rámci dvojdňovej návštevy sa okrem iného stretne s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou a premiérom Ľudovítom Ódorom. Dnes Metsolová vystúpi aj na konferencii Globsec, v paneli venovanom populizmu.



Washington - Po týždňoch rokovaní oznámili americký prezident Joe Biden a predseda Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy, že dosiahli predbežnú dohodu o zvýšení dlhového stropu USA.



Istanbul - Víťazom druhého kola prezidentských volieb v Turecku sa stal úradujúci prezident Recep Tayyip Erdogan.

Turecký prezident a prezidentský kandidát Ľudovej aliancie Recep Tayyip Erdogan gestikuluje k priaznivcom v prezidentskom paláci v tureckej Ankare v nedeľu 28. mája 2023.
Foto: TASR/AP


Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin nariadil včera posilniť bezpečnosť na hraniciach Ruskej federácie s cieľom zaistiť "rýchly" pohyb ruskej armády a civilistov do ukrajinských oblastí, ktoré sú momentálne pod kontrolou Moskvy.



Moskva - Rusko predložilo najmenej šesť podmienok na urovnanie vojnového konfliktu s Ukrajinou. Ukrajina sa v prvom rade bude musieť vzdať svojho vstupu do EÚ a NATO. Ukrajina tieto požiadavky odmietla a predložila svoje "protipodmienky".



Londýn - Ruské štátom podporované médiá a podnikateľské skupiny vyzvali Kremeľ, aby pre Rusov povolil šesťdňový pracovný týždeň. Dôvodom sú zvýšené ekonomické výdavky na vedenie "špeciálnej vojenskej operácie", ako Moskva nazýva vojnu na Ukrajine.



Paríž - Slovenská tenistka Viktória Hrunčáková neuspela v 1. kole dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros. V pozícii "lucky loserky" prehrala s nasadenou dvadsaťosmičkou Belgičankou Elise Mertensovou 1:6, 4:6.



Poznaň - Slovenské repezentantky v rýchlostnej kanoistike Katarína Pecsuková a Bianka Sidová obsadili včera v A-finále K2 na 500 metrov na podujatí Svetového pohára v Poznani predposledné 8. miesto.



Tampere Kanadskí hokejisti získali na 86. majstrovstvách sveta zlaté medaily. Vo včerajšom finále v Tampere zvíťazili nad Nemeckom 5:2. Bronzovú medailu získali lotyšskí hokejisti, ktorí zdolali USA 4:3 po predĺžení.

Nemecký hokejový brankár Mathias Niederberger (35) vyráža strelu kanadského protihráča vo finále MS vo fínskom Tampere v nedeľu 28. mája 2023.
Foto: TASR - AP


Buenos Aires - Slovenskí futbalisti postúpili do vyraďovacej fázy na MS hráčov do 20 rokov v Argentíne. Pomohla im k tomu prehra Tuniska s Uruguajom 0:1 v E-skupine.