Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 30. mája 2023 - 5.45 h.

Bratislava - Hoci je európska jednota skúšaná dezinformačnými pokusmi, preukázala svoju hodnotu a efektívnosť pri bránení demokratických hodnôt a zvládaní globálnych výziev. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla vo svojom vystúpení na medzinárodnej konferencii Globsec v Bratislave.



Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová včera privítala predsedníčku Európskeho parlamentu Robertu Metsolovú na Slovensku. Hovorili o situácii v Európe či aktuálnych výzvach pre demokraciu.



Bratislava - Slovensko bude naďalej podporovať Ukrajinu na všetkých frontoch aj po tom, ako sa vymenila vláda. Uviedol to predseda vlády SR Ľudovít Ódor po stretnutí s predsedníčkou vlády Litvy Ingridou Šimonytéovou.

Na snímke sprava predseda vlády SR Ľudovít Ódor a litovská premiérka Ingrida Šimonytéová pózujú počas stretnutia v Bratislave v pondelok 29. mája 2023.
Foto: TASR Dano Veselský


Bratislava - Vláda by mohla v rámci programového vyhlásenia prijať jednotnú stratégiu v boji proti hoaxom. Vyplýva to z vyhlásenia premiéra Ľudovíta Ódora po stretnutí s podpredsedníčkou Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věrou Jourovou.



Bratislava - Poslanci Národnej rady SR ani na druhý pokus neotvorili mimoriadnu schôdzu k balíku zákonov, ktorú iniciovalo hnutie OĽANO a priatelia.



Bratislava - Strana Smer-SD nezahlasuje za vyslovenie dôvery vláde odborníkov. Po stretnutí s premiérom Ľudovítom Ódorom to uviedol predseda strany Robert Fico.

- Ani strana Hlas-SD nezahlasuje za vyslovenie dôvery vláde odborníkov. Jej líder Peter Pellegrini však deklaruje, že poslanci strany v parlamente zahlasujú za návrhy v oblasti záchrany eurofondov či ekonomiky.



Bratislava - Strana SaS žiada okamžité opatrenia na zlepšenie finančnej situácie v štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni, ktorú považuje za alarmujúcu.



Bratislava - Ministerstvo dopravy vyčlení 30 miliónov eur z prostriedkov plánu obnovy na podporu cyklodopravy. Vďaka nim na Slovensku pribudne 80 kilometrov nových alebo zrekonštruovaných cyklotrás.

Ilustračné foto.
Foto: TASR – Martin Palkovič


Bratislava - V Pôdohospodárskej platobnej agentúre vykonajú 12. júna poslanci Národnej rady SR poslanecký prieskum.



Bratislava - Do Kresťanskodemokratického hnutia sa pred septembrovými predčasnými voľbami vracia niekdajší šéf parlamentu a dlhoročný člen hnutia František Mikloško.



Bratislava - Mimoparlamentné strany Modrí - Európske Slovensko a Most-Híd 2023 idú spoločne do septembrových predčasných parlamentných volieb. Lídrom kandidátnej listiny bude Mikuláš Dzurinda, na druhom mieste bude László Sólymos.

Spoločná tlačová konferencia strán Modrí-ES a Most-Híd na tému Spoločný postup pred septembrovými parlamentnými voľbami v Bratislave 29. mája 2023. Na snímke vpravo predseda strany Modrí - Európske Slovensko Mikuláš Dzurinda a vľavo predseda strany Most - Híd László Sólymos.
Foto: TASR Martin Baumann


Bratislava - Slovensko je v pripravenosti zdravotníckeho systému tretie najhoršie v Európe, zaostáva už len Rumunsko a Bulharsko. Vyplýva to zo štúdie Healthcare Readiness Index 2023, ktorá posudzuje pripravenosť zdravotníckych systémov krajín EÚ, vrátane Veľkej Británie a Nórska, na budúce výzvy v sektore, ako je starnutie, nárast chronických ochorení či ďalšie vlny infekčných ochorení. Štúdiu zverejnila medzinárodná organizácia Globsec.



Praha - Vojna medzi Ruskom a Severoatlantickou alianciou je podľa náčelníka generálneho štábu Armády ČR Karla Řehku možná. Ak by vypukla, Česko by podľa neho bolo od začiatku jej účastníkom. Povedal to na parlamentnej konferencii o vnútornej bezpečnosti.



Varšava - Poľský prezident Andrzej Duda oznámil, že podpíše zákon, ktorý umožňuje vznik výboru na vyšetrovanie ruského vplyvu v Poľsku.



Moskva - Ukrajinská metropola Kyjev bola včera opäť vystavená raketovým útokom. Podľa predbežných informácií bolo mesto napadnuté strelami "balistického typu".

-Náčelník hlavnej správy rozviedky ukrajinského ministerstva obrany Kyrylo Budanov prisľúbil odplatu za najnovšiu vlnu masívnych ruských raketových útokov.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon o vypovedaní Zmluvy o konvenčných ozbrojených silách v Európe.

Ruský prezident Vladimir Putin 29. mája 2023.
Foto: TASR/AP


Káhira - Turecko a Egypt sa po rokoch napätia dohodli na opätovnom nadviazaní diplomatických vzťahov.



Paríž - Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros. V úvodnom kole vyradila na parížskej antuke jedenástu nasadenú Rusku Veroniku Kudermetovovú hladko 6:3, 6:1.

-Slovenská tenistka Kristína Kučová neuspela v 1. kole dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros.



Levice - Patrioti Levice obhájili titul v Niké Slovenskej basketbalovej lige. V rozhodujúcom siedmom dueli finále play off zvíťazili doma nad BC Komárno 78:61 a celú sériu vyhrali 4:3 na zápasy.