Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 4. júna 2023 - 5.45 h.

Bratislava - Podmienky hnutia OĽANO a priatelia pre premiéra Ľudovíta Ódora na prípadnú podporu jeho vlády slúžia na zviditeľnenie sa pred voľbami a sú nesplniteľné. V diskusnej relácii televízie Markíza to povedal nezaradený poslanec Erik Tomáš pôsobiaci v Hlase-SD. Odmenu 500 eur za účasť vo voľbách považuje za nesplniteľnú chiméru. Podobne to vidí poslanec Juraj Krúpa (SaS). Šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš reagoval, že každý má právo povedať, za akých okolností je ochotný podporiť vládu.



Bratislava - Strana Smer-SD nebude vo vláde, ktorej program by obsahoval vystúpenie Slovenska z Európskej únie a NATO. Predseda Smeru-SD Robert Fico to uviedol v diskusnej relácii TA3.



Bratislava - Smer-SD kritizuje mediálnu kampaň, ktorú má na Slovensku organizovať NATO. Jej cieľom je podľa šéfa strany Roberta Fica zvýšiť počet Slovákov, ktorí podporujú vojenskú pomoc Ukrajine a tiež zvýšiť podporu pre NATO.

Na snímke poslanec Robert Fico (Smer-SD).
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Ak by sa voľby do Národnej rady SR konali koncom mája, vyhrala by ich strana Smer-SD so ziskom 18 percent hlasov. Nasledovali by Hlas-SD (17,4 percenta) a Progresívne Slovensko (12,5 percenta). Vyplýva to z prieskumu, ktorý na konci mája realizovala agentúra Focus pre TV Markíza.



Bratislava - Slovenskí hasiči sa včera ráno vrátili z Talianska, kde pomáhali pri odstraňovaní následkov povodní. Taliani ocenili našich hasičov a označili náš modul za výkonný a profesionálny.



Bratislava - Dostupnosť zdravotnej starostlivosti sa môže v nasledujúcich rokoch zhoršiť. Počet osôb vo veku 70 a viac rokov na jedného lekára by sa mal do roku 2030 zvýšiť oproti roku 2021 o desať. V prípade sestier by malo dôjsť k zvýšeniu o 11 osôb.



Dolný Hričov - Pri Dolnom Hričove spadlo včera malé lietadlo. Pilot nehodu neprežil.

Istanbul - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyzval včera po stretnutí s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom Ankaru, aby prestala namietať proti vstupu Švédska do Aliancie. Štokholm totiž podľa neho podnikol kroky na zahnanie bezpečnostných obáv Turecka.

Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Foto: TASR/AP


Štokholm - Stovky osôb včera v Štokholme vyjadrovali nespokojnosť s novým protiteroristickým zákonom. Ten bol prijatý s cieľom vyhovieť požiadavkám Turecka, ktoré blokuje vstup Švédska do NATO.

Varšava - Státisíce ľudí včera protestovalo vo Varšave proti vláde. Poľská opozícia protest označila za skúšku svojej schopnosti ukončiť po nadchádzajúcich voľbách osemročnú vládu nacionalistov.



Moskva - Ruské úrady vyzvali včera obyvateľov obcí v Belgorodskej oblasti ležiacich pri ukrajinských hraniciach, aby opustili svoje domovy po tom, čo sa tam tento týždeň zintenzívnilo ostreľovanie.



Varšava - Na bojoch v ruskej Belgorodskej oblasti na hraniciach s Ukrajinou sa zúčastňujú aj poľskí vojaci.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Singapur - Čínsky minister obrany Li Šang-fu na vrcholnom bezpečnostnom summite Ázie povedal, že konflikt so Spojenými štátmi by bol "neznesiteľnou katastrofou", ale že jeho krajina sa usiluje viesť dialóg o konfrontácii.

Tel Aviv - Slovenská gymnastka Barbora Mokošová si cez víkend pripísala dve finálové účasti na podujatí série World Challenge Cup v Tel Avive. Po triumfe na bradlách si pripísala aj 5. miesto na kladine.



Paríž – Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová zdolala v 3. kole dvojhry tenisového turnaja Roland Garros americkú kvalifikantku Kaylu Dayovú hladko 6:1, 6:3 a prvýkrát v kariére postúpila do osemfinále niektorého z podujatí veľkej štvorky.

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa raduje z víťazstva 6:1, 6:3 nad Američankou Kaylou Dayovou v 3. kole ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži 3. júna 2023.
Foto: TASR/AP


Nitra - Liana Horváthová z klubu Sokol Bratislava sa včera v Nitre stala novou majsterkou republiky v modernej gymnastike.



Turku - Slovenskí volejbaloví reprezentanti prehrali aj v treťom zápase Zlatej Európskej ligy a to vo Fínsku 2:3.

Chorzów - Slovenský šprintér Ján Volko obsadil 5. miesto na stovke na striebornom mítingu World Athletics Continental Tour v poľskom Chorzówe.