Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 7. júna 2023 - 5.45 h.

Bratislava - Prioritou Slovenska je vytvorenie mechanizmu, ktorý zabezpečí posilnenie protivzdušnej obrany východného krídla NATO. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová na summite Bukureštskej deviatky v Bratislave.

- Podľa slovenskej prezidentky lídri krajín Bukureštskej deviatky nepovažujú možné členstvo Ukrajiny v Severoatlantickej aliancii za rozpínanie NATO smerom k Rusku, ale za poskytnutie záruk existujúcim členom Aliancie, že Rusko svojou rozpínavosťou nepohltí ďalšie štáty vo svojom susedstve.

- Lídri krajín B9 potvrdili neochvejnú podporu nezávislosti, zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc.



Bratislava - Slovensko sa môže spoľahnúť na NATO, jeho sily pomáhajú chrániť náš vzdušný priestor a takisto aj odrádzajú akékoľvek iné sily, aby vstúpili na územie Slovenska. Vyhlásil to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na spoločnej tlačovej konferencii s predsedom vlády SR Ľudovítom Ódorom. V súvislosti s vyhláseniami Smeru-SD o tom, že komunikačná kampaň NATO môže zasahovať do volebnej kampane na Slovensku Stoltenberg vyhlásil, že NATO nebude nikdy zasahovať do domácich politických záležitostí.

Na snímke sprava predseda vlády SR odborníkov Ľudovít Ódor počas tlačovej konferencie s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom po ich stretnutí na Úrade vlády SR v Bratislave 6. júna 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Vietnamská komunita sa má stať 14. oficiálne uznanou národnostnou menšinou na Slovensku. Udelenie štatútu bude dnes schvaľovať vláda.

Bratislava - V rozpočte na tento rok sa počítalo s určitou rezervou na nové legislatívne opatrenia, tá je však už dvojnásobne prekročená. Na rokovaní finančného výboru parlamentu na to upozornil minister financií Michal Horváth.



Bratislava - Tím expertov zo Svetovej zdravotníckej organizácie bude na Slovensku mapovať a hodnotiť tok zdravotných dát. Lepšie využívanie dát by v budúcnosti mohlo pomôcť efektívnejšie zvládať rôzne typy kríz.



Ružomberok - Zásahový tím Štátnej ochrany prírody SR zaznamenal v areáli mestského cintorína v Ružomberku pohyb najmenej štyroch medveďov. Situácia je dosť vážna, lokalitu monitorujú.

-Regulačný odstrel medveďa hnedého v súčasnosti nie je možný. Pre TASR to povedal hovorca ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Oliver Ondráš


Bratislava - Slovenská lekárska komora a viaceré odborné lekárske spoločnosti súhlasia s návrhom očkovania v lekárňach proti chrípke.



Tvrdošín - Výstavba úseku rýchlostnej cesty R3 Tvrdošín - Nižná na Orave podľa predpokladov diaľničiarov potrvá až do roku 2024.

Rimavské Zalužany – Na trati medzi obcami Rimavské Zalužany a Kociha v okrese Rimavská Sobota sa včera večer vykoľajil a prevrátil vlak. Pri nehode sa ľahko zranili traja cestujúci.

Snímka z miesta nehody.
Foto: Facebook - Polícia SR Banskobystrický kraj


Kyjev - Kyjev včera požiadal o mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN v reakcii na čiastočné zničenie Kachovskej priehrady na rieke Dneper v Ruskom okupovanej časti juhoukrajinskej Chersonskej oblasti. Počas zasadnutia sa Ukrajina a Rusko opäť navzájom obvinili z útoku na Kachovskú priehradu. Rusko tvrdí, že išlo o plánovaný a cielený čin ukrajinskej armády, ktorý bol súčasťou protiofenzívy Kyjeva.

- Kyjev uviedol, že po útoku na Kachovskú priehradu bolo zaplavených 24 ukrajinských obcí.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že útok na Kachovskú priehradu neovplyvní plány Kyjeva na protiofenzívu s cieľom získať späť okupované územie.

- Európska únia ponúkla Ukrajine pomoc pri odstraňovaní následkov škôd po zničení Kachovskej priehrady na juhu krajiny.

Na satelitnej snímke zverejnenej Maxar Technologies priehrada Nova Kachovka 5. júna 2023 na juhu Ukrajiny.
Foto: TASR/AP


Berlín - Nemecký kancelár Olaf Scholz má výhrady voči potenciálnej armáde Európskej únie, zatiaľ čo predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová túto myšlienku počas fóra v Berlíne podporila.



Sofia - Bulharské Národné zhromaždenie v hlasovaní potvrdilo novú vládu premiéra Nikolaja Denkova. Ukončilo tým dlhotrvajúcu patovú situáciu v domácej politike.



Brusel - Európska komisia oznámila, že povoľuje prvú vakcínu na ochranu starších ľudí pred infekciou respiračným syncyciálnym vírusom.



Brusel - Podľa správy Európskeho úradu pre boj proti podvodom bolo v minulom roku v EÚ zneužitých alebo spreneverených takmer 430 miliónov eur.



Paríž - Slovenská tenistka Renáta Jamrichová postúpila do osemfinále dvojhry junioriek na grandslamovom turnaji Roland Garros.