Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 8. júna 2023 - 5.45 h.

Bratislava - Z nevyčerpaných eurofondov by mohlo prepadnúť 800 miliónov eur. Po rokovaní vlády to povedal premiér Ľudovít Ódor. Predseda vlády súčasne uviedol, že riaditeľ Slovenskej informačnej služby sa pravdepodobne nebude meniť, ale jasne sa zadefinujú červené čiary.

- Premiér Ľudovít Ódor zatiaľ nevidí reálnu šancu na získanie podpory v parlamente pre programové vyhlásenie vlády, no nepovažuje to za prekvapujúce.



Bratislava - Vietnamská komunita sa stala 14. oficiálne uznanou národnostnou menšinou na Slovensku. Udelenie štatútu schválila včera vláda.

- Slovensko daruje Ukrajine ďalší vojenský materiál v hodnote viac ako 4,2 milióna eur. Včera to odsúhlasila vláda.



Bratislava - Strana SaS vyzýva vládu, aby na dnešnom rokovaní Rady Európskej únie o nových migračných podmienkach nesúhlasila s povinnými kvótami na prerozdelenie ilegálnych migrantov po členských krajinách EÚ a presadzovala status quo. Minister vnútra Ivan Šimko plánuje prezentovať pozíciu, ktorú malo Slovensko od začiatku, keď hovorilo o flexibilnej solidarite.



Bratislava - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na Mariana K. z páchania ekonomickej trestnej činnosti pre kauzy Donovaly a Báč.

Na snímke obžalovaný Marian K.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Obecné a mestské polície nemôžu suplovať nedostatok príslušníkov štátnej polície. Združenie miest a obcí Slovenska žiada ministra vnútra Ivana Šimka a policajného prezidenta Štefana Hamrana, aby sa nedostatkom príslušníkov štátnej poriadkovej a dopravnej polície zaoberali. Na Slovensku podľa ZMOSu chýba minimálne 2500 príslušníkov základných útvarov štátnej polície.



Bratislava - Združenie miest a obcí Slovenska neustúpi pri konsolidácii detských ambulantných pohotovostí ani pri rušení pôrodníc v piatich nemocniciach. ZMOS chce preto svoje požiadavky o ich zachovaní predstaviť vybraným politickým stranám.



Trenčín – Trenčiansky samosprávny kraj zásadne nesúhlasí so zrušením detských pohotovostí v kraji. Toto opatrenie sa týka detských pohotovostí v Dubnici nad Váhom, Partizánskom, Myjave a Novom Meste nad Váhom. Zachované by mali zostať len tri - v Trenčíne, Prievidzi a Považskej Bystrici.



Bratislava - Nákup vakcín proti ochoreniu COVID-19 je záväzkom krajín Európskej únie, nejde o vyhodené peniaze. Po rokovaní vlády to vyhlásil minister zdravotníctva Michal Palkovič. Slovensku sa v súvislosti s nákupom ďalších vakcín podarilo dohodnúť zníženie počtu dodávok.



Istanbul - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským navrhol vytvorenie medzinárodnej komisie na vyšetrovanie zničenia Kachovskej priehrady na juhu Ukrajiny s tým, aby "neostal žiaden priestor pre podozrenie". Tento návrh predstavil aj ruskému lídrovi Vladimirovi Putinovi.

- Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg bude dnes predsedať mimoriadnemu zasadnutiu Komisie NATO-Ukrajina. Témou bude zničená ukrajinská Kachovská priehrada.

- Európska únia už prostredníctvom mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany poskytuje prvú pomoc Ukrajine po zničení Kachovskej priehrady.

Obyvatelia sú evakuovaní zo zaplavených oblastí v ukrajinskom meste Cherson 7. júna 2023.
Foto: TASR/AP


Moskva - Ukrajinskí sabotéri údajne včera vyhodili do vzduchu čpavkovod vedúci z ruského Togliatti do ukrajinskej Odesy.



Paríž - Britániu neodradia vyhrážky Ruska, aby Ukrajine naďalej dodávala zbrane, povedal britský minister zahraničných vecí James Cleverly. Zároveň očakáva, že Moskva svoju rétoriku ešte viac vyostrí.



Praha - Česko by malo od roku 2024 vynakladať na obranu najmenej dve percentá hrubého domáceho produktu ročne. Zákon podpísal prezident Petr Pavel.

Český prezident Petr Pavel.
Foto: TASR- Jaroslav Novák


Budapešť - Maďarsko tvrdohlavo udržiava a ešte aj posilňuje svoje spojenectvo s Ruskom, vyhlásil v Budapešti veľvyslanec USA v Budapešti David Pressman.



Kyjev - Kyjev nevedel nič o pláne súvisiacom s výbuchmi plynovodov Nord Stream. Uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po tom, čo sa začali kopiť správy o tom, že za výbuchmi je Ukrajina.



Šamorín - Slovenský futbalista Marek Hamšík naznačil pokračovanie svojej kariéry v realizačnom tíme slovenskej reprezentácie.



Paríž - Slovenská tenistka Renáta Jamrichová s Taliankou Federicou Urgesiovou postúpili do štvrťfinále štvorhry junioriek na grandslamovom turnaji Roland Garros.