Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 9. júna 2023 - 5.45 h.

Bratislava - Výška sumy, do ktorej budú možné platby v hotovosti, sa zjednotí na 15.000 eur pre fyzické aj právnické osoby. Vyplýva to z novely zákona o obmedzení platieb v hotovosti, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

- Dôchodky sa budú môcť mimoriadne valorizovať už v polovici tohto roka. Takisto sa už v auguste mimoriadne zvýši rodičovský príspevok. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Slovensko a Nemecko uzavreli darovaciu zmluvu na dva systémy protivzdušnej obrany veľmi krátkeho dosahu Mantis. Systémy posilnia ochranu slovenskej hranice s Ukrajinou.



Bratislava - Poslanci Národnej rady za OĽANO a SaS nepodporia mimoriadnu schôdzu, ktorú inicioval Smer-SD. Poslanci Hlasu-SD sa na schôdzi plánujú zúčastniť a podporiť ju. Sme rodina ešte bude o svojom postoji diskutovať. Smer-SD chce rokovať o téme prípadného neoprávneného ovplyvňovania parlamentných volieb. Mimoriadna schôdza má byť zvolaná na budúcu stredu.



Bratislava - Hlas-SD vyzval ministra vnútra Ivana Šimka, aby nemenil kurz zahraničnej politiky Slovenska, a to ani v otázke nelegálnej migrácie. Ako člen vlády odborníkov nemá politický mandát ani dôveru parlamentu.



Luxemburg - Ministri vnútra členských krajín EÚ sa včera dohodli o zmene pravidiel v oblasti migrácie a azylovej politiky EÚ. Oznámilo to švédske predsedníctvo v Rade EÚ.



Bratislava - Po rokoch stagnácie až úpadku potrebuje Slovensko opäť začať dobiehať Európsku úniu, a to najmä v životnej úrovni ľudí. Vyhlásil to predseda SaS Richard Sulík pri predstavovaní Rady pre dobiehanie EÚ.

Na snímke predseda strany Sloboda a solidarita (SaS) Richard Sulík.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Bratislava - Béla Bugár opätovne vstupuje do strany Most-Híd. Chce jej pomôcť svojimi skúsenosťami aj v regiónoch. Nemá však namierené do vedenia strany a kandidovať vo voľbách nebude.

- Do mimoparlamentnej Republiky vstupuje zakladateľ SNS Marián Andel. Informoval o tom predseda hnutia Milan Uhrík.



Bratislava - Vodič Dušan D. z vlaňajšej tragickej dopravnej nehody na bratislavskej zastávke mestskej hromadnej dopravy Zochova dostal 15-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné.

Na snímke Dušan D. prichádza na súdne pojednávanie 8. júna 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Banská Bystrica – Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry navrhuje uznať bývalého šéfa SNS a exprimátora Žiliny Jána S. vinným. Rozsudok vyhlási samosudca súdu dnes popoludní.



Košice - Spoločnosť Caterpillar Inc. otvára v Košiciach svoje centrum pre vývoj digitálnych aplikácií. V najbližších rokoch plánuje prijať stovky IT pracovníkov, investícia bude v miliónoch dolárov.



Haag - Rusko obvinilo včera Kyjev zo zničenia Kachovskej vodnej nádrže na juhu Ukrajiny delostreleckými útokmi. Na pôde Medzinárodného trestného súdu v Haagu zároveň poprelo tvrdenia Ukrajiny, že za zničením priehrady stojí Moskva.



Brusel - Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg po zničení ukrajinskej priehrady vyzval členské štáty NATO, aby urýchlene poskytli humanitárnu pomoc Ukrajine.

- Svetová zdravotnícka organizácia urýchlene poslala núdzové zásoby do častí Ukrajiny zasiahnutých záplavami po zničení Kachovskej priehrady na rieke Dneper.

- Míny, ktoré presunula na nové miesta povodňová vlna zo zničenej Kachovskej priehrady na Ukrajine môžu predstavovať vážne nebezpečenstvo pre civilistov na celé desaťročia. Informoval o tom Červený kríž.

- Voda z Kachovskej priehrady na Ukrajine sa už nedá používať na chladenie reaktorov Záporožskej jadrovej elektrárne.

- Ukrajina môže prísť o niekoľko miliónov ton úrody po záplavách, ktoré spôsobilo pretrhnutie Kachovskej vodnej nádrže.

Na snímke zaplavené domy po zničení Kachovskej priehrady v ukrajinskej obci Korsunka 7. júna 2023. Kachovskú priehradu na Ruskom okupovanej časti Chersonskej oblasti v noci na utorok 6. júna 2023 zasiahol výbuch, ktorý ju takmer úplne zničil. Ukrajina a Kremeľ sa vzájomne obviňujú zo zodpovednosti.
Foto: FOTO TASR/AP


Kyjev - Ukrajina zaslala Európskej únii nótu, v ktorej vyzvala prehodnotiť projekt výstavby jadrového reaktora ruským energetickým koncernom Rosatom v Maďarsku.



Osijek - Slovenská gymnastka Barbora Mokošová obsadila na podujatí série World Challenge Cup v Osijeku tretie miesto na bradlách.



Paríž - Slovenská tenistka Renáta Jamrichová s Taliankou Federicou Urgesiovou postúpili už do semifinále štvorhry junioriek na grandslamovom turnaji Roland Garros.