Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Bratislava 19. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 19. júla 2023 - 5.45 h.

Bratislava - Predstavitelia Združenia samosprávnych krajov a Združenia miest a obcí Slovenska sa včera stretli s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, s ktorou diskutovali o kompenzáciách 108 miliónov eur za zvýšené ceny energií.



Bratislava - Strana SaS podporila žiadosť samospráv o aspoň čiastočné vyplatenie 108 miliónov eur. Expremiér a predseda mimoparlamentnej strany Demokrati Eduard Heger taktiež vládu Ľudovíta Ódora vyzval na uhradenie pomoci vytýčenej v nepodpísanom memorande z mája tohto roku.



Bratislava – Starosta ukrajinského Kyjeva Vitalij Kličko navštívil Bratislavu, kde sa stretol s primátorom slovenskej metropoly Matúšom Vallom. Témou rozhovoru bola najmä dôležitosť zachovania európskych hodnôt, ale tiež možná pomoc pri povojnovej obnove Kyjeva ako partnerského mesta Bratislavy.

Na snímke zľava primátor hlavného mesta SR Bratislavy Matúš Vallo a primátor hlavného mesta Ukrajiny Kyjeva Vitalij Kličko si podávajú ruky počas tlačovej konferencie po spoločnom stretnutí v Bratislave 18. júla 2023.
Foto: TASR- Jaroslav Novák


Bratislava - Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry s útvarom osobitného určenia včera na vlakovej stanici v Poprade zadržali osobu podozrivú zo spáchania obzvlášť závažného zločinu teroristického útoku.



Pezinok - Exšéf bratislavských operatívcov Národnej kriminálnej agentúry Ján K. je vinný z korupcie a vyzrádzania informácií z prostredia polície. Samosudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku mu vymeral úhrnný sedemročný nepodmienečný trest odňatia slobody a peňažný trest 5000 eur. Včerajšie rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné.



Bratislava/Brusel - Dvojdňový samit Európskej únie a Spoločenstva štátov Latinskej Ameriky a Karibiku bol aj príležitosťou na preskúmanie budúcich investičných a obchodných možností, ktoré chce využiť aj Slovensko. Uviedol to na konci samitu premiér Ľudovít Ódor.

Predseda vlády SR Ľudovít Ódor hovorí s novinármi počas 3. summitu EÚ - CELAC v Bruseli 18. júla 2023.
Foto: TASR/AP


Bratislava - V rámci opatrení na minimalizáciu stretu človeka a medveďa vznikne na severe Slovenska štvrtý zásahový tím pod záštitou Tatranského národného parku. Štátna ochrana prírody vyvíja tiež aplikáciu na ohlasovanie jedincov medveďa.



Bratislava - Na Slovensku je odhadom maximálne 1275 jedincov medveďa hnedého. Najväčšia populácia je evidovaná v Chránenej krajinnej oblasti Poľana, kde má byť 278 jedincov. Vyplýva to zo štúdie zameranej na odhad početnosti medveďa hnedého na Slovensku, ktorú zverejnila Štátna ochrana prírody.



Bratislava - O voľbu poštou zo zahraničia v septembrových parlamentných voľbách požiadalo aktuálne viac ako 20.000 ľudí. Požiadať o voľbu poštou možno najneskôr do 9. augusta listom alebo elektronicky.



Moskva - Rusko oznámilo Turecku, že po odstúpení od čiernomorskej obilnej dohody, ktorá umožňovala vývoz obilia cez Čierne more z ukrajinských prístavov, ruší bezpečnostné záruky pre nákladné lode i spoločné koordinačné centrum v Istanbule.



Johannesburg - Zatknutie ruského prezidenta Vladimira Putina by sa rovnalo vyhláseniu vojny Rusku, napísal prezident Juhoafrickej republiky Cyril Ramaphosa v súdnych dokumentoch. Jeho krajina má na budúci mesiac hostiť ruského prezidenta na summite zoskupenia štátov BRICS v Johannesburgu.



Minsk/New York - Za posledný týždeň výrazne vzrástol počet žoldnierov z ruskej Vagnerovej skupiny, ktorí dorazili na územie Bieloruska. V Bielorusku môže byť už 2000 až 2500 vagnerovcov.



Soul - Severná Kórea vystrelila v noci na dnes do vôd Japonského mora dve balistické rakety krátkeho doletu.

Na televíznej obrazovke je snímka odpálenia severokórejskej rakety počas spravodajského programu na železničnej stanici v Soule v Južnej Kórei v stredu 19. júla 2023.
Foto: TASR/AP


Washington - Ukrajinská armáda má stále dostatok rezerv pre pokračujúcu protiofenzívu. Uviedol to Predseda Zboru náčelníkov štábov americkej armády Mark Milley s tým, že postup ukrajinskej protiofenzívy spomaľujú ruské mínové polia a opevnenia.



Lansing - Generálna prokurátorka amerického štátu Michigan vzniesla obvinenia voči 16 republikánom, ktorí sa v prezidentských voľbách v roku 2020 falošne prezentovali ako volitelia s cieľom ovplyvniť výsledok hlasovania v prospech Donalda Trumpa.



Panama - Bývalého panamského prezidenta Ricarda Martinelliho, ktorý sa chcel v roku 2024 opäť uchádzať o úrad hlavy štátu, odsúdili na takmer 11 rokov väzenia za pranie špinavých peňazí.



Combloux - Dánsky cyklista Jonas Vingegaard z tímu Jumbo-Visma triumfoval vo včerajšej 16. etape Tour de France. Upevnil si tým pozíciu lídra priebežného poradia a výrazne sa priblížil celkovému prvenstvu.