Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 27. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 27. júla 2023 - 5.45 h.



Bratislava - Policajný prezident Štefan Hamran má aj po odchode Ivana Šimka z vedenia rezortu vnútra dôveru premiéra Ľudovíta Ódora. Predseda vlády, ktorý je poverený aj riadením rezortu vnútra, skonštatoval, že v rezorte sa chce venovať primárne čerpaniu eurofondov, migrácii a príprave predčasných septembrových parlamentných volieb.



Bratislava - Premiér Ľudovít Ódor sa pre situáciu s nedostatkom pediatrov v piatok stretne s predsedom lekárskych odborárov Petrom Visolajským aj s odborníčkou rezortu zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo pre deti a dorast Elenou Prokopovou.



Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva pracuje v oblasti pediatrie aj na systémových riešeniach, v súčasnosti je však dôležité zabrániť kolapsu v ambulantnej sfére. Poukázal na to minister zdravotníctva Michal Palkovič. Reagoval tak na Lekárske odborové združenie, ktoré nesúhlasí so skrátením ordinačných hodín v ambulantných pohotovostiach a žiada systémové riešenia.



Bratislava - Predseda vlády Ľudovít Ódor označil výroky maďarského premiéra Viktora Orbána o Slovensku ako o "odtrhnutom území" za neprijateľné. "Akékoľvek spochybňovanie územnej integrity Slovenska je neprijateľná vec. Neprospieva to ani bilaterálnym vzťahom a nepomáha to ani maďarskej menšie na Slovensku," vyhlásil premiér.



Bratislava - Ministerstvo zahraničných vecí naďalej odporúča turistom v Grécku zvýšenú opatrnosť pre aktuálnu situáciu s požiarmi v krajine. V tejto súvislosti neeviduje žiadnych zranených občanov Slovenskej republiky.



Dublin Vo veku 56 rokov zomrela írska speváčka Sinéad O'Connorová. Jej singel Nothing Compares 2 U sa stal v roku 1990 celosvetovou jednotkou podľa Billboard Music Awards.

Írska speváčka a skladateľka Sinead O'Connorová na koncerte v prvú noc festivalu ľudovej hudby Toender v Toender, v juhozápadnej časti Dánska 23. augusta 2013.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Ukrajinské vzdušné sily včera oznámili, že sa im podarilo zachytiť 36 striel s plochou dráhou letu, ktoré v rámci novej vlny útokov vypálili ruské jednotky.



Moskva - Ruská armáda tvrdí, že včera odrazila rozsiahly ukrajinský útok pri meste Orichiv v okupovanej časti juhoukrajinskej Záporožskej oblasti, kde momentálne prebiehajú intenzívne boje.



Kyjev - Bezpečnostná služba Ukrajiny sa včera prihlásila k zodpovednosti za vlaňajší výbuch na Krymskom moste, ktorý spája Rusko s anektovaným Krymským polostrovom. Pri útoku prišli o život tri osoby.



Brusel - Veľvyslanci 31 členských štátov NATO a Ukrajiny sa včera stretli v Bruseli na zasadnutí nedávno vytvorenej Rady NATO-Ukrajina, aby na žiadosť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského prediskutovali situáciu ohľadne vývozu ukrajinského obilia po odstúpení Ruska od čiernomorskej dohody o jeho bezpečnej preprave.



Brusel - EÚ predbežne schválila sprísnenie sankcií voči Bielorusku. V rámci nových reštrikcií by mal byť zakázaný vývoz leteckých súčiastok a vybavenia dvojakého určenia použiteľného na vojenské účely.



Atény - Grécke úrady včera nariadili evakuáciu niektorých predmestských častí miest Volos a Lamia, kde vplyvom extrémnych horúčav vypukli nové požiare.

- Úrady v Grécku predtým vyhlásili, že sa im podarilo dostať pod kontrolu všetky lesné požiare vyčíňajúce v rôznych častiach krajiny.

Miestny obyvateľ ťahá vetvu stromu, keď v utorok 25. júla 2023 horí lesný požiar v dedine Gennadi na ostrove Rhodos v Egejskom mori v juhovýchodnom Grécku.
Foto: TASR/AP


Washington - Syn amerického prezidenta Joea Bidena Hunter poprel vinu z dvoch daňových únikov v celkovej výške asi 100.000 dolárov po tom, čo mu federálna sudkyňa predbežne zamietla dohodu o vine a treste, podľa ktorej by bol dostal dvojročnú podmienku.



Niamey - Nigerská armáda v noci na dnes oznámila, že zvrhla tamojšieho prezidenta Mohameda Bazouma i vládu. Následne pozastavila činnosť všetkých inštitúcií v krajine a uzatvorila aj hranice. Stalo sa tak len niekoľko hodín po tom, čo prezidentská garda Bazouma zadržala.



Londýn - Porota londýnskeho súdu uznala včera za nevinného amerického herca Kevina Spaceyho v prípade sexuálneho obťažovania štyroch mužov.



Levice - Slovenskí basketbalisti zvíťazili nad Albánskom 86:63 vo svojom druhom zápase v tretej fáze predkvalifikácie ME 2025. V zápase v Leviciach potvrdili pozíciu favorita a v tabuľke I-skupiny majú plný počet 4 bodov.



Maribor - Slovenský plavec Milan Vojtko obsadil šieste miesto vo finále na 200 m polohové preteky na XVII. letnom Európskom olympijskom festivale mládeže v slovinskom Maribore. Umiestenie v Top 10 dosiahol aj horský cyklista Peter Šoltés, ktorý skončil siedmy v cross country. Atlétke Anne Šimkovej sa nepodarilo obhájiť vlaňajší bronz v skoku o žrdi. Tenistka Mia Pohánková postúpila do štvrťfinále dvojhry a so Soňou Depešovou aj do štvrťfinále štvorhry.



Calgary - Slovenský hokejový útočník Samuel Honzek podpísal trojročný nováčikovský kontrakt s klubom Calgary Flames.