Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Bratislava 4. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 4. augusta 2023 - 5.45 h.

Bratislava - Zdravotnícky sektor je potrebné dofinancovať, zhodujú sa na tom všetky tri zdravotné poisťovne aj Asociácia nemocníc Slovenska. Podľa ANS v sektore chýba minimálne 300 miliónov eur.



Bratislava - Na Generálnom riaditeľstve Železníc Slovenskej republiky včera zasahovala Národná kriminálna agentúra.



Trenčín - Senát Krajského súdu Trenčín sprísnil tresty dvoch obžalovaných v kauze tragického výbuchu vo Vojenskom opravárenskom podniku Nováky a odsúdil ich na niekoľkoročné nepodmienečné tresty odňatia slobody.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Detva - Ministerstvo životného prostredia SR posilní zásahové tímy, ktoré môžu konať v prípade medveďa, ktorý predstavuje riziko pre zdravie či majetok občanov.



Bratislava - Záchranári začali v júli testovať výjazdy motocyklovej záchrannej služby v teréne.



Bratislava - V prvom polroku tohto roku sa do systému zálohovania vrátilo 490 miliónov nápojových fliaš a plechoviek, od spustenia zálohovania sa vyzbieralo už 1,3 miliardy obalov.



Bratislava - Mestá, obce a samosprávne kraje majú obrovský modernizačný dlh, regióny by preto podľa vzoru Česka a Poľska mali dostávať oveľa väčšiu podporu z európskych zdrojov. Uviedlo to Združenie miest a obcí Slovenska.



Bratislava - Daňoví exekútori priniesli do štátneho rozpočtu v prvom polroku tohto roka 157 miliónov eur. Medziročne to predstavuje nárast o 20 miliónov eur.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk


Praha - Česká cudzinecká polícia zaistila na diaľnici D8 30 nelegálnych sýrskych migrantov, ktorí sa tlačili v dodávke smerujúcej do Nemecka. V rámci readmisnej dohody ich chce Česká republika vrátiť na Slovensko.



Varšava - Poľský premiér Mateusz Morawiecki zastáva názor, že žoldnieri ruskej polovojenskej Vagnerovej skupiny boli presunutí do Bieloruska s cieľom destabilizovať východné krídlo NATO.



Moskva - Rusko zaradilo Nórsko na zoznam tzv. "nepriateľských krajín" za údajné kroky zamerané voči ruským diplomatom v zahraničí.



Moskva - Rusko od začiatku roka prijalo do armády viac ako 230.000 ďalších vojakov, uviedol podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev. Moskva tento rok spustila agresívnu náborovú kampaň ozbrojených síl, aby odvrátila prebiehajúcu ukrajinskú protiofenzívu a udržala územia, ktoré ruská armáda počas invázie obsadila.

Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že ukrajinskí vojaci čelia brutálnym ruským útokom a bojom po celom fronte, ale napriek tomu majú prevahu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Foto: TASR/AP


Frankfurt nad Mohanom - Nemecký minister obrany Boris Pistorius včera znovu vylúčil dodanie rakiet dlhého doletu Taurus na Ukrajinu. Povedal, že teraz to "nie je hlavná priorita".



Brusel - Európska komisia privítala dohodu Estónska, Litvy a Lotyšska o urýchlení integrácie ich elektrických sietí so sieťou kontinentálnej Európy a ich odpojení od prenosných sústav Ruska a Bieloruska. Termín je stanovený na február 2025.



Atény - Grécke úrady zaznamenali v posledných dňoch významný nárast v počte migrantov snažiacich sa dostať z Turecka do Grécka.

Na ilustračnej snímke migranti.
Foto: TASR/AP


Brusel - Belgicko sa podľa odhadov zverejnených na medzinárodnom kongrese Prognosfruit v talianskom Trente stalo najväčším producentom hrušiek v Európskej únii.



Glasgow - Slovenský reprezentant v paracyklistike Jozef Metelka získal na MS v škótskom Glasgowe striebornú medailu v stíhacích pretekoch na 4 km.



Trnava - Futbalisti FC Spartak Trnava postúpili do 3. predkola Európskej konferenčnej ligy. V odvetnom zápase 2. predkola zdolali na domácom trávniku lotyšský tím FC Auda 4:1, prvý zápas sa skončil nerozhodne 1:1.

Na snímke vľavo hráč Trnavy Kelvin Ofori a hráč Audy Ivo Minkevics počas odvetného zápasu 2. predkola Európskej konferenčnej ligy (EKL) medzi FC Spartak Trnava - FK Auda v Trnave vo štvrtok 3. augusta 2023.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj


Žilina - Futbalisti MŠK Žilina vypadli v 2. predkole Európskej konferenčnej ligy. Na domácom trávniku podľahli belgickému KAA Gent 2:5, v prvom stretnutí prehrali 1:5.



Praha - Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová postúpila do štvrťfinále dvojhry na turnaji WTA v Prahe.



Bratislava - Marián Hossa sa stane novým členom Siene slávy slovenského hokeja. Uvedú ho do nej 9. augusta v rámci slávnostného galavečera pri príležitosti vyhlásenia výsledkov ankety Hokejista roka 2023.