Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 7. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 7. augusta 2023 - 5.45 h.


Bratislava - Ceny elektrickej energie by podľa premiéra Ľudovíta Ódora nemuseli výrazne rásť. Tvrdí, že dohodnutá je viac-menej plošná pomoc domácnostiam. V prípade plynu je stratégiou vlády pomáhať domácnostiam, ktoré to potrebujú. Aktuálna vláda pravdepodobne iba pripraví opatrenia a schvaľovať ich bude nový kabinet. Uviedol to v relácii RTVS Sobotné dialógy.

- Premiér Ľudovít Ódor avizuje trestné oznámenie pre podpis pôvodnej zmluvy na mýtny systém medzi Národnou diaľničnou spoločnosťou a SkyToll. Označil ju za absolútne nevýhodnú pre štát vo všetkých aspektoch. Zároveň potvrdzuje zámer vlády výrazne znížiť náklady na elektronický výber mýta už od budúceho roka.

- Do konca augusta by mala vláda schváliť súbor opatrení v súvislosti s výpoveďami pediatrov z ambulantných pohotovostných služieb. Návrhy riešení by mal priniesť aj tohtotýždňový odborný okrúhly stôl. Ódor v RTVS zdôraznil, že starostlivosť je zabezpečená.

- Premiér Ľudovít Ódor ponúkol Slovinsku pomoc pri odstraňovaní následkov rozsiahlych povodní, ktoré v týchto dňoch postihli krajinu.



Bratislava - Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) chce na tento týždeň zvolať rokovanie predstaviteľov politických strán a Slovenskej bankovej asociácie. Od bánk očakáva vzhľadom na obrovské zisky akt solidarity. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS.



Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová povolila službu v ukrajinskej armáde dosiaľ deviatim Slovákom.

- Mimoparlamentná SNS vyzýva prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby už neudeľovala povolenie Slovákom slúžiť v ukrajinskej armáde. Považuje to za bezpečnostné riziko a ohrozenie všetkých.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - Na základný vojenský výcvik nastúpilo v uplynulých dňoch 437 občanov. Ide o jeden z najvyšších počtov účastníkov v rámci jedného výcviku za existenciu Ozbrojených síl SR.



Bratislava - Občania žijúci v zahraničí majú čas už len do stredy 9. augusta, aby požiadali o voľbu poštou v predčasných septembrových parlamentných voľbách.



Nová Sedlica - Šíriť posolstvo bezpečnej jazdy a ohľaduplnosti na cestách je cieľom projektu Naprieč Slovenskom, v ktorom skupina cyklistov prejde za plnej premávky 600 kilometrov a desiatky slovenských miest. Odštartovali včera z najvýchodnejšej obce - Novej Sedlice v okrese Snina - a v priebehu štyroch dní sa dostanú aj do Českej republiky.



Bratislava - Európska centrálna banka sa občanov Európy pýta na ich názor na navrhované témy novej série eurových bankoviek. Do prieskumu verejnej mienky je možné zapojiť sa do konca augusta. Upozornila na to Národná banka Slovenska.



Džidda - Saudská Arábia a ďalšie krajiny navrhli princípy možného mierového plánu na ukončenie vojny na Ukrajine. V saudskoarabskej Džidde sa cez víkend konali rokovania, na ktorých sa zúčastnili predstavitelia takmer 40 krajín sveta vrátane USA, Ukrajiny, Číny a viacerých štátov EÚ. Rusko pozvané nebolo.



Moskva - Ukrajina podnikla ďalší raketový útok na strategicky významný Čongarský most, ktorý spája Ruskom anektovaný Krymský polostrov s okupovanou časťou juhoukrajinskej Chersonskej oblasti.



Madrid Počas víkendu zhoreli tisíce hektárov lesa pri lesných požiaroch, ktoré zúria v Španielsku a Portugalsku.

Muž sa snaží uhasiť lesný požiar v portugalskej obci Ourém 5. augusta 2023. Tisícky hektárov lesa zhoreli v priebehu víkendu pri lesných požiaroch, ktoré zúria v Španielsku a Portugalsku.
Foto: TASR/ANSA


Glasgow - Slovenský paracyklista Jozef Metelka obsadil 9. miesto v disciplíne scratch na MS v dráhovej cyklistike v Glasgowe.

- Slovenská bikrosárka Kristína Madarasová získala striebornú medailu v BMX racing na MS v Glasgowe.

- Slovenský paracyklista Jozef Metelka získal striebornú medailu v disciplíne omnium na MS v dráhovej cyklistike v Glasgowe. V Škótsku skončil druhý aj v stíhacích pretekoch na 4 km. Na kilometrovej trati s pevným štartom bol štvrtý a v šprinte na 200 metrov obsadil s 32 bodmi piatu priečku.

- Slovenský cyklista Peter Sagan svoj rozlúčkový svetový šampionát na ceste nedokončil. Trojnásobný majster sveta necelých 120 km pred cieľom neudržal na náročnom mestskom okruhu v Glasgowe tempo s najlepšími a z pretekov elite odstúpil. Do cieľa neprišiel ani jeho krajan Matúš Štoček.