Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 8. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 8. augusta 2023 - 5.45 h.


Bratislava - Exministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi zrušili obvinenie pre podplácanie v korupčnom prípade, týkajúcom sa Finančnej správy SR. Námestník generálneho prokurátora Jozef Sedlák vyhovel jeho návrhu pre zistenia porušenia zákona v jeho neprospech. Návrhu ďalšieho obvineného Jozefa B. nevyhovel.

Na snímke zľava Robert Kaliňák a obvinený Norbert B.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Bratislava - O voľbu poštou zo zahraničia v septembrových parlamentných voľbách požiadalo do včera viac ako 53.000 ľudí.



Bratislava - Hnutie Sme rodina chce v najbližšom období presadzovať neodkladnú pomoc hypotekárnym dlžníkom, ktorým sa končí fixácia úveru a ich splátky môžu narásť o stovky eur. Plánovali v tejto súvislosti rokovať s bankami a dohodnúť memorandum o tejto pomoci. Podľa predsedu Národnej rady SR a šéfa hnutia Borisa Kollára sa s nimi však predstavitelia Slovenskej bankovej asociácie nechcú stretnúť. Upozornil, že ak banky neprijmú dobrovoľné kroky, môžu im byť politikmi nadiktované.

-Slovenská banková asociácia ako zástupca bankového sektora sa nenechá vtiahnuť do predvolebných kampaní jednotlivých politických strán. V spolupráci s Ministerstvom financií SR a Národnou bankou Slovenska analyzuje a vyhodnocuje riziko neschopnosti splácania úverov na bývanie, ktoré je naďalej nízke. Spolu s bankami je v prípade potreby pripravená poskytnúť návrh riešení pre dotknutých klientov bánk," reagovala SBA.



Bratislava - Strana SaS kritizuje rezort zdravotníctva, že ešte nenašiel nové vedenie štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Ministerstvo reagovalo, že v Predstavenstve štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne sú dvaja členovia a je zabezpečené štandardné fungovanie spoločnosti.



Bratislava - Strana ĽSNS chce zoštátniť kľúčové strategické podniky a politiku cenotvorbu energií zobrať späť pod štátnu kontrolu. Zároveň chce založiť štátny podnik na výstavbu štátnych bytov, ktoré by boli prideľované rodinám, ktoré by sa zaviazali, že zostanú žiť a pracovať na Slovensku.



Bratislava - Funkčné obdobie generálneho prokurátora treba skrátiť. Treba tiež zvýšiť transparentnosť výberových konaní na prokuratúre, ako aj zrušiť paragraf 363 Trestného poriadku. Presadiť by to chcela mimoparlamentná strana Demokrati.



Bratislava - Pri elektronických skúšobných testoch na vodičský preukaz je zatiaľ neúspešnosť vyššia ako pri pôvodných. Za štyri mesiace a po vyše 26.500 vykonaných elektronických testoch predstavuje 21 percent. Pri pôvodných "papierových" testoch bolo hodnotených klasifikačným stupňom "neprospel" priemerne 12 percent žiadateľov.



Bratislava - Grécka prezidentka Katerina Sakellaropuluová v telegrame zaslanom prezidentke SR Zuzane Čaputovej poďakovala Slovensku za pomoc pri hasení požiarov.



Kyjev - Rusko a Ukrajina si včera vymenili vojnových zajatcov. Domov sa tak vrátilo 22 ukrajinských vojakov.



Brusel - Slovinsko aj Cyprus v nedeľu aktivovali Mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany v dôsledku záplav a lesných požiarov, ktoré tieto krajiny postihli. Potvrdila to Európska komisia.

Dva vrtuľníky počas hasenia lesného požiaru v horskej dedine Apesia pri Limassole, na juhozápade Cypru 7. augusta 2023.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Bezpečnostná služba Ukrajiny zadržala ruskú informátorku, ktorá pripravovala ruský vzdušný útok na Mykolajivskú oblasť v čase návštevy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.



Kyjev - Ukrajinská armáda potvrdila, že zasiahla útokmi dva cestné mosty spájajúce Krymský polostrov s časťami južnej Ukrajiny, ktoré okupuje Rusko.



Washington - Spojené štáty počas uplynulého víkendu rozhodli o bezprostrednom odoslaní prvej várky tankov typu Abrams na Ukrajinu, kam by mali prísť začiatkom jesene.



Tchaj-pej - Čína zverejnila nový dokumentárny film o príprave svojej armády na útok na Taiwan, v ktorom vojaci sľubujú, že v prípade potreby položia i svoje životy.



Washington - Námestníčka amerického ministra zahraničných vecí Victoria Nulandová sa včera v Nigeri stretla s vysokopostavenými predstaviteľmi tamojšej vojenskej junty. Rokovania označila za "veľmi otvorené a miestami dosť náročné". Strojcovia prevratu v Nigeri podľa nej "veľmi dobre chápu" riziko pre svoju suverenitu v prípade, že by do krajiny pozvali príslušníkov ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny.



Moskva - Rusko oznámilo, že po viacerých odkladoch plánuje tento týždeň vypustiť do vesmíru lunárny modul, dúfajúc, že sa na Mesiac vráti prvýkrát po takmer 50 rokoch.