Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 23. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 23. augusta 2023 - 5.45 h.



Bratislava - Mimoriadnu schôdzu k zásahu Národnej kriminálnej agentúry poslanci neotvorili ani včera. Plénum opäť nebolo uznášaniaschopné.



Bratislava - Doterajší riaditeľ Slovenskej informačnej služby Michal Aláč má skončiť vo funkcii. Návrhom na jeho odvolanie sa má dnes zaoberať vláda. Odvolávanie súvisí s obvinením z trestných činov, ktorému Aláč v súčasnosti čelí.

Na archívnej snímke riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Michal Aláč.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Vyšetrovateľ navrhol podať obžalobu na exšéfa Slovenskej informačnej služby Vladimíra P. Vyplýva to z informácií, ktoré poskytla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR a Úradu špeciálnej prokuratúry Zuzana Drobová.



Bratislava - Neutralita Slovenska by bola hazardom s bezpečnosťou. Znamenala by aj obrovské navyšovanie financií na obranu. Ministerstvo obrany SR na to upozornilo v reakcii na niektorých verejných aktérov volajúcich po neutralite SR a vystúpení z NATO.



Partizánske - Združenie miest a obcí Slovenska súhlasí s ponukou vyplatenia kompenzácií z dôvodu vysokých cien energií. Súbežne s tým bude žiadať o odpustenie tzv. covidových pôžičiek a riešenia problémov samospráv na individuálnej báze.



Bratislava - Slovensko je v rebríčku celkovej prosperity na 23. mieste v EÚ, Česká republika na 14. mieste. Uviedli to pri prezentácii výsledkov Indexu prosperity Slovenska hlavní ekonómovia Slovenskej sporiteľne a Českej sporiteľne. Slovensko podľa nich zaostáva vo väčšine ukazovateľov, darí sa mu skôr v udržateľnosti a najlepšie je v rovnosti príjmov.



Praha - Slovensko má v čerpaní eurofondov medzery, zatiaľ čo Česko je v tejto oblasti na treťom mieste v rámci celej EÚ. Na návšteve Prahy to uviedla podpredsedníčka slovenskej vlády pre plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Lívia Vašáková.

Bratislava - Štatistický úrad SR bude priebežné a definitívne výsledky septembrových parlamentných volieb zverejňovať na stránke volbysr.sk



Bratislava - Slovenka Renáta D., ktorá čelí obvineniu z terorizmu, zostáva vo väzbe.



Bratislava - Do Grécka odchádza pomáhať s hasením požiarov 39 slovenských hasičov z modulu pozemného hasenia lesných požiarov spolu so 14 kusmi hasičskej techniky.

Česko vyslalo takmer 80 hasičov s asi 30 kusmi techniky do Grécka. Pôsobiť budú neďaleko hraníc s Tureckom, kde je podľa českých hasičov situácia najvážnejšia.

Hasič zasahuje počas lesného požiaru neďaleko severovýchodného mesta Alexandroupolis v Grécku, v nedeľu 20. augusta 2023.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Samosprávne kraje Slovenska požadujú dokončiť reformu verejnej správy, ale tiež napríklad zaradiť združenie medzi stálych členov Hospodárskej a sociálnej rady SR, tzv. tripartity. O svojich požiadavkách rokovalo združenie s vybranými 11 politickými subjektmi, ktoré by sa mohli po septembrových voľbách dostať do parlamentu.



Bratislava - Napriek žatve, ktorá sa zaradila medzi najlepšie za posledné desaťročie, sa naozaj kvalitnej potravinárskej pšenice urodilo menej. Uviedol to Milan Lapšanský, generálny sekretár Slovenskej spoločnosti mlynárov.



Bratislava - Posledná rozlúčka s hudobníkom, skladateľom a spevákom Vašom Patejdlom sa uskutoční v stredu 30. augusta od 14.00 h v Bazilike Nanebovzatia Panny Márie na pražskom Strahove.



Brusel - Šéfka eurokomisie Ursula von der Leyenová včera oznámila, že Európsku zelenú dohodu a post výkonného podpredsedu EK po odstupujúcom Fransovi Timmermansovi pridelí slovenskému eurokomisárovi Marošovi Šefčovičovi, ktorého dočasne poverí aj riadením politiky v oblasti klímy.

Na archívnej snímke Maroš Šefčovič.
Foto: TASR Jakub Kotian


Brusel - Európska komisia včera poslala Kyjevu ďalších 1,5 miliardy eur v rámci balíka makrofinančnej pomoci pre Ukrajinu v celkovej hodnote 18 miliárd eur.



Johannesburg - V Juhoafrickej republike odštartoval včera samit lídrov rozvíjajúcich sa ekonomík zo skupiny BRICS, ktorú tvoria Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika. Hlavnými témami rokovaní je rozšírenie skupiny a zvýšenie obchodu v lokálnych menách. Rozvíjajúce sa ekonomiky už roky hovoria o ukončení obchodovania v dolároch, ale zatiaľ sa nedohodli, akou menou ho nahradia.



Varšava — Poľský prezident Andrzej Duda potvrdil, že Rusko začalo presúvať viaceré jadrové zbrane krátkeho doletu do Bieloruska. Tento krok podľa neho zmení bezpečnostnú architektúru regiónu i celej Severoatlantickej aliancie.



Tallinn - Slovenské volejbalové reprezentantky zakončili účinkovanie v D-skupine ME v Tallinne víťazstvom nad domácimi Estónkami 3:1. Volejbalistky sa presunú na osemfinále do talianskej Florencie, kde ich čaká v sobotu alebo v nedeľu súboj s druhým tímom B-skupiny.