Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 24. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 24. augusta 2023 - 5.45 h.

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová rozhodla o odvolaní riaditeľa Slovenskej informačnej služby Michala Aláča s účinnosťou od dnes. Právomoci riaditeľa bude v súlade so štatútom Slovenskej informačnej služby v plnom rozsahu vykonávať jeho námestník Tomáš Rulíšek.



Bratislava - Vláda schválila návrh novely zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorý prináša skrátenie ordinačných hodín ambulantných pohotovostí z 22.00 na 20.00 h, rovnako i zvýšenie poplatkov za návštevu ambulantných pohotovostí a urgentov.

- Urgentný príjem v bratislavskej Nemocnici Bory sa od septembra zaradí do pevnej siete. Zo siete vypadne urgent v malackej nemocnici, ktorý končí 31. augusta. Včera to schválila vláda.

- Mimoriadnu podporu kompenzujúcu dovoz obilia a olejnatých semien z Ukrajiny dostanú len pestovatelia pšenice. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády z dielne ministerstva pôdohospodárstva, ktorý schválil vládny kabinet.

- Vláda schválila návrh na vydanie osvedčenia o tzv. významnej investícii na projekt "Využitie geotermálnej energie v Košickej kotline", ktorý je strategickou inžinierskou infraštruktúrou celonárodného významu.



Bratislava - Aj keď banky pôvodne prejavili ochotu diskutovať tento týždeň o riešeniach rastúcich úrokov a splátok hypoték, nakoniec si to rozmysleli a s politikmi sa na túto tému nestretnú. Informoval predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár.

Na snímke predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina).
Foto: TASR - Pavol Zachar


Bratislava - Predseda Národnej rady SR a hnutia Sme rodina Boris Kollár vyzval premiéra Ľudovíta Ódora, aby na vláde neprijali zonáciu národných parkov Veľká Fatra, Poloniny a Slovenský kras. Návrh označil za nezmysel a poukázal na dôsledky zmien. Vrátiť návrh na dopracovanie podľa jeho slov žiadajú aj 33 primátori a starostovia dotknutých obcí a miest.



Bratislava - Jediným liekom na súčasnú mimoriadne komplikovanú situáciu v štáte sú voľby, po ktorých je Hlas-SD pripravený podporiť zásadnú zmenu vládnutia. V TASR TV to povedal predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini. "Po voľbách opäť musí na Slovensku začať vládnuť premiér a ministri, ktorí pochádzajú z volieb a nie tretí sektor a vybrané médiá," tvrdí.



Bratislava - Ministerstvo kultúry zvýšilo o viac ako milión eur zdroje, ktoré možno využiť pri aktuálnom národnom projekte Ľudia a hrady.



Nitra - Fakultné nemocnice v Nitre a Trnave spolu s Univerzitnou nemocnicou Bratislava podpísali memorandum o vzájomnej spolupráci. Vďaka nej si budú vymieňať skúsenosti pri liečbe pacientov i zabezpečovaní celkovej zdravotnej starostlivosti.



Banská Bystrica - Na území Banskobystrického okresu platí od včera čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru. Vyhlásilo ho Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici a platí až do odvolania.



Moskva - Desať ľudí včera zahynulo pri havárii súkromného lietadla severne od ruskej metropoly Moskva. Podľa ruského úradu pre civilné letectvo bol na zozname pasažierov aj vodca žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin.

- Lietadlo, ktoré malo patriť Prigožinovi, smerovalo z Moskvy do Petrohradu, kde majú sídlo jeho firmy. Telegramový kanál Grey Zone blízky vagnerovcom v uviedol, že stroj bol cielene zostrelený protivzdušnou obranou nad Tverskou oblasťou.

Na archívnej snímke Jevgenij Prigožin.
Foto: TASR/AP


Naí Dillí - Indická vesmírna sonda Čandraján-3 (Mesačná loď 3) úspešne pristála v oblasti južného pólu Mesiaca.



Varšava - V meste Rzeszów na juhovýchode Poľska prepukla legionelóza, známa aj ako legionárska choroba. Tomuto zriedkavému bakteriálnemu ochoreniu pľúc tam už podľahli traja ľudia, zatiaľ čo ďalších 71 bolo pre nákazu hospitalizovaných.

Budapešť - Maďarsko prepustilo z väzenia viac než 1400 osôb usvedčených z prevádzačstva. Oznámili to včera maďarské úrady. Európska Komisia už voči postupu Budapešti začala právne konanie.



Kyjev — Predseda Európskej rady Charles Michel oznámil, že Európska únia pripravuje ďalší balík finančnej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 50 miliárd eur, z ktorého sa bude čerpať niekoľko rokov.



Trnava - Futbalisti Spartaka Trnava remizovali v úvodnom zápase play off Európskej konferenčnej ligy s SC Dnipro-1 na domácom ihrisku 1:1.