Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 8. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 8. septembra 2023 - 5.45 h.

Bratislava - Tri mimoriadne schôdze Národnej rady zvolané na včera sa nepodarilo otvoriť, pretože sa v sále neprezentoval dostatočný počet poslancov. Schôdze o nelegálnej migrácii, o novele Trestného zákona a o pediatroch sa poslanci pokúsia otvoriť opäť dnes.



Bratislava - Pediatri sú znepokojení a rozhorčení z diania v Národnej rade SR. Upozorňujú, že neprijatie zmien pre pediatriu bude mať vplyv na rozsah poskytovanej zdravotnej starostlivosti.



Bratislava - Hranica medzi Maďarskom a Slovenskom sa dá ustrážiť. Vláda nechala hranice "totálne otvorené", nemôže legalizovať pobyt nelegálnych migrantov. Vyhlásil to šéf Smeru-SD Robert Fico po tom, ako sa včera v Národnej rade SR nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu o téme nelegálnej migrácie.

- Migračná kríza na Slovensku vrcholí. Predpokladá sa, že počet migrantov bude klesať. Včera to povedal prvý viceprezident Policajného zboru Branko Kišš.

- V okrese Veľký Krtíš nebol v súvislosti s nelegálnou migráciou doteraz žiadny vážny bezpečnostný incident. Pre TASR to uviedli z tlačového odboru ministerstva vnútra s tým, že to isté platí pre celé územie Slovenska.

Na snímke záchytný tábor pre migrantov vo Veľkom Krtíši.
Foto: TASR Ján Krošlák


Bratislava - Podľa kvalifikovaného odhadu Štatistického úradu v septembrových predčasných parlamentných voľbách môže prísť k urnám približne 4,3 milióna voličov. Z toho je takmer 185.000 prvovoličov.



Bratislava - Prvé stíhacie lietadlo F-16 pre Slovensko je vyrobené, produkcia ďalších 13 pokračuje podľa plánu. TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva obrany Mária Precner.

Na snímke prvé americké stíhacie lietadlo F-16 slovenskej armády, ktoré predstavili dočasnému ministrovi obrany SR Martinovi Sklenárovi vo fabrike v americkom meste Greenville v Južnej Karolíne v stredu 6. septembra 2023.
Foto: TASR - MO SR


Bratislava - Polícia a Ministerstvo vnútra SR spúšťajú preventívno-vzdelávaciu kampaň s názvom Hoaxy sa na mňa nelepia. Reagujú ňou na pôsobenie rôznych druhov dezinformácií, ktorých cieľom je vytváranie napätia a polarizácie v spoločnosti i narastanie nedôvery v štátne inštitúcie.



Bratislava - Stavebný sektor môže do roku 2029 očakávať investície z plánu obnovy a eurofondov za takmer deväť miliárd eur. Včera to pripomenula vicepremiérka Lívia Vašáková.



Bratislava - RTVS dosiahla v poslednom polroku výberu tzv. koncesionárskych poplatkov vyšší príjem ako plánovala. Celková suma bola 39,8 milióna eur, čo bolo o približne 677.000 eur viac, ako sa predpokladalo.



Bratislava - Poľnohospodárska skupina Sanagro otvorila v Horných Surovinách pri Senici svoju farmu pre sliepky vo voľnom výbehu. Na ploche 15 hektárov žije 37.000 nosníc, ktoré mesačne vyprodukujú jeden milión vajec. Farma je svojim druhom najväčšou farmou na Slovensku a v strednej Európe.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Milan Kapusta


Kysucké Nové Mesto - Stavbu D3 Žilina, Brodno – Kysucké Nové Mesto, privádzač neodovzdajú do užívania tento rok, ale v júni 2024.



Moskva - Rozhodnutie Spojených štátov poskytnúť Ukrajine muníciu obsahujúcu ochudobnený urán je "zlou správou," povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.



Brusel - Ukrajinským silám sa podarilo preraziť cez ruskú obranu a v rámci svojho protiútoku dosahujú pokrok, vyhlásil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.



Bukurešť - Ruské útoky na ukrajinské prístavy na Dunaji spomalia vývoz obilia, je preto potrebné posilniť iné trasy. Uviedol to rumunský prezident Klaus Iohannis.



Budapešť - Predseda maďarského Národného zhromaždenia László Kövér spochybnil vstup Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie z hľadiska posilnenia bezpečnosti Európy. Vyplýva to z rozhovoru pre server mandiner.hu.

Na archívnej snímke László Kövér.
Foto: TASR Martin Baumann


Budapešť - Maďarská vláda odteraz nebude akceptovať žiadnu kritiku zo strany Spojených štátov ohľadom stavu demokracie po tom, čo chcú z tamojších volieb vylúčiť najpravdepodobnejšieho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Vyhlásil to maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.



Praha - Zástupcovia ôsmich najväčších obchodných reťazcov v Česku uistili českého premiéra Petra Fialu, že vládou pripravované opatrenie, ktoré má znížiť DPH pre potraviny, sa od januára prejaví na ich cene.



New York – Slovenská tenistka Renáta Jamrichová sa predstaví v semifinále juniorskej dvojhry i štvorhry na grandslamovom turnaji US Open.