Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 11. septembra 2023 - 5.45 h.

Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová nevylučuje, že ešte pred ukončením funkčného obdobia vystúpi v Národnej rade SR so správou o stave republiky. Vyplýva to z jej vyjadrenia v televízii TA3. V súvislosti s nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami hlava štátu povedala, že bude apelovať na ľudí, aby využili svoje demokratické právo a išli voliť. Deklarovala, že víťaza poverí zostavením vlády.

- Prezidentka SR Zuzana Čaputová pripustila, že vláda nekomunikovala o opatreniach v súvislosti s nelegálnou migráciou včas. Deklarovala však, že téma bola v exekutíve živá a prítomná celé leto a oznámenie konkrétnych opatrení po dvoch dňoch od verejného otvorenia témy bolo výsledkom predchádzajúcich krokov.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - Poslanci Národnej rady SR sa dnes opäť pokúsia otvoriť mimoriadnu schôdzu k novele zákona o pobyte cudzincov.



Bratislava - Situácia s pediatrami je kritická, minister zdravotníctva Michal Palkovič plánuje tento týždeň zvolať krízové rokovania. Na nich plánuje rezort zdravotníctva rokovať o riešeniach s hlavnými odborníkmi, zástupcami nemocničného aj ambulantného sektora. Hľadať chcú také riešenia, aby sa vyhli opakovaniu situácie z konca minulého roka, keď pri rokovaní s lekármi vypršali všetky možné alternatívy riešenia.



Bratislava - Hnutie OĽANO a priatelia predstavilo desať podmienok pre vstup do vlády. Obsahujú napríklad opatrenia na podporu rodín, odmenu 500 eur za účasť vo voľbách, ale aj bod, v ktorom sa hnutie vyhraňuje voči niektorým návrhom Progresívneho Slovenska.



Bratislava - Slovensko dostane z Európskeho mierového nástroja za tzv. zimný balík pomoci Ukrajine 5,5 milióna eur. V dohľadnom čase by sa už malo diskutovať aj o preplatení darovaného materiálu za obdobie od februára do mája, v ktorom Slovensko darovalo stíhačky MiG-29.



Bratislava - O hlasovací preukaz na voľbu mimo trvalého bydliska možno naďalej požiadať osobne. V úradných hodinách obce sa dá vybaviť najneskôr deň pred voľbami, v piatok 29. septembra.

Na snímke hlasovací preukaz na obecnom úrade v Majcichove v stredu 16. augusta 2023.
Foto: TASR Lukáš Grinaj


Bratislava - Ministerstvo vnútra SR má v súčasnosti k dispozícii iba jeden letuschopný vrtuľník. Z dvoch vrtuľníkov Mi-171 je jeden uzemnený a na ďalšom vykonávajú pravidelné servisné práce. Novo zakúpený vrtuľník Leonardo AW 189 rezort pre opatrenie súdu stále nemôže používať.



Rabat - Silné zemetrasenie, ktoré v piatok neskoro večer zasiahlo Maroko pripravilo o život už 2122 ľudí. Zranenia utrpelo ďalších najmenej 2421 ľudí, 1404 z nich kritické.



Budapešť - Predseda maďarskej vlády a predseda vládnej strany Fidesz Viktor Orbán včera oznámil, že vládnutie plánuje do roku 2034.



Kyjev - Španielska dobrovoľná humanitárna pracovníčka zahynula na Ukrajine, keď vozidlo, v ktorom sa viezla, zasiahla raketa.



Washington - Ukrajinským vojakom ostáva zrejme 30 až 45 dní, potom bude počasie sťažovať bojové operácie počas ich protiofenzívy, vyhlásil predseda Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA, generál Mark Milley.



Moskva - Rusko začalo posilňovať svoje vojenské základne ležiace pri hraniciach s Fínskom, vyplýva z družicových záberov zverejnených na fínskom spravodajskom portáli Yle.fi.



Moskva - Ruská vládnuca strana Jednotné Rusko vyhrala regionálne voľby v štyroch ukrajinských oblastiach okupovaných Ruskom, oznámili včera ruské úrady.

Na snímke regionálne voľby v Rusku 10. septembra 2023.
Foto: TASR/AP


Naí Dillí – Vzhľadom na možné hrozby súvisiace s umelou inteligenciou navrhla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vytvorenie nového svetového poradného orgánu.



Karlove Vary – Slovenská triatlonistka Zuzana Michaličková obsadila 17. miesto na podujatí Svetového pohára v Karlových Varoch.



Riva del Garda - Slovenský reprezentant Andrej Knapčok obsadil šieste miesto na ME v kros triatlone v talianskom Riva del Garda.



Malmö - Slovenské reprezentantky v stolnom tenise zvíťazili v úvodnom stretnutí skupinovej fázy na ME družstiev vo švédskom Malmö nad Holanďankami 3:1.



New York - Srbský tenista Novak Djokovič sa stal štvrtýkrát v kariére víťazom US Open. Vo finále zdolal v pozícii turnajovej dvojky tretieho nasadeného Rusa Daniila Medvedeva 6:3, 7:6, 6:3.