Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 25. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 25. septembra 2023 - 5.45 h.



Bratislava - Vláda odborníkov predstaví desiatky opatrení na zníženie deficitu verejných financií. Nebude tak robiť počas kampane politických strán, o opatreniach bude informovať po voľbách. Včera to v RTVS povedal premiér Ľudovít Ódor.



Bratislava - Predseda Sme rodina a parlamentu Boris Kollár a šéf Smeru-SD Robert Fico sa zhodujú na tom, že treba obnoviť hraničné kontroly na hranici s Maďarskom. Skonštatovali to v diskusnej relácii TA3.

- V súvislosti s nelegálnymi migrantmi zatiaľ nebol zaznamenaný incident. "Stále platí, že migranti, ktorí sem prichádzajú, odchádzajú, povedal v RTVS premiér Ľudovít Ódor.



Bratislava - Predstavitelia Smeru-SD plánujú po parlamentných voľbách podať na prezidentku Zuzanu Čaputovú návrh na obžalobu za porušovanie Ústavy SR. Strana ju kritizuje za stretnutie s generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom z augusta 2021, na ktorom chcela podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica ovplyvňovať prípad stíhania bývalého šéfa polície Petra K.

- Prezidentka Zuzana Čaputová odmieta akékoľvek ovplyvňovanie trestnej kauzy prostredníctvom generálneho prokurátora. Vyjadrenia šéfa Smeru-SD Roberta Fica považuje za klamstvo a jeho predvolebnú kampaň.

Na archívnej snímke Robert Fico.
Foto: TASR Martin Baumann


Bratislava - Líder hnutia OĽANO a priatelia Igor Matovič zverejnil včera úryvok komunikácie z jesene 2020 medzi šéfom SaS Richardom Sulíkom a finančníkom Jaroslavom Haščákom. Haščák mal podľa správ Sulíka inštruovať v argumentácii pri riešení dofinancovania zdravotných poisťovní. Matovič tvrdí, že ide o dôkaz, že SaS slúžila "mafii".

- Šéf SaS Richard Sulík sa odmietol vyjadrovať k obsahu údajnej komunikácie s finančníkom Jaroslavom Haščákom. Matoviča označil za pomstychtivého a podlého klamára a manipulátora.

- Finančník Jaroslav Haščák očakáva, že polícia začne trestné stíhanie pre korupciu, prípadne iné trestné činy, ktorých sa dopustila osoba, ktorá ponúkla lídrovi OĽANO a priatelia Igorovi Matovičovi komunikáciu v mobile šéfa SaS Richarda Sulíka, za čo žiadala milión eur. Polícia by mala podľa neho konať aj voči Matovičovi pre neoznámenie tohto trestného činu.



Bratislava - Slovenské súdy vlani rozviedli 8180 manželstiev. Takmer 60 percent z nich tvorili manželstvá s maloletými deťmi.



Bratislava - O cestovný pas vlani požiadalo najviac ľudí za posledných desať rokov. Pracoviská rezortu vnútra prijali 560.666 žiadostí.

Ilustračná snímka
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Bratislava - Potreba zamestnávania cudzincov na Slovensku je urgentná. Na Slovensku je dlhodobo neobsadených vyše 90.000 pracovných pozícií, upozornila Asociácia personálnych agentúr Slovenska,



Rím - Talianska premiérka Giorgia Meloniová priznala, že dúfala, že sa jej vláde podarí "lepšie" kontrolovať nelegálnu migráciu, ktorá prudko stúpla, odkedy jej krajne pravicová strana pred rokom vyhrala voľby.

- Brusel oznámil, že v rámci paktu zameraného na zastavenie nelegálnej migrácie začne Tunisku poskytovať financie určené na zabránenie odchodu lodí s migrantmi.



Norimberg - Nemecká vláda zvažuje zavedenie stálych kontrol na hraniciach s Českom a Poľskom.



Moskva - Rusko minulý týždeň zaviedlo časovo neobmedzený zákaz vývozu nafty a benzínu do väčšiny krajín, čím sa zvýšilo riziko narušenia dodávok pohonných látok pred zimou a prehĺbenia ich globálneho nedostatku.



Varšava - Poľsko je naďalej pripravené podporiť Ukrajinu pri vývoze jej obilia do tretích krajín. Vyhlásil to včera prezident Andrzej Duda.

Na archívnej snímke poľský prezident Andrzej Duda.
Foto: TASR/AP


Zürich - Vojna na Ukrajine znížila hospodársky rast v Európe a výrazne zvýšila infláciu na celom kontinente, pričom horšie dôsledky sa ešte len prejavia. Oznámila to švajčiarska centrálna banka.



L'Aquila Vo veku 61 rokov zomrel vo väzenskej klinike v stredotalianskom meste L'Aquila na následky rakoviny jeden z najhľadanejších mafiánskych bosov v Taliansku Matteo Messina Denaro.



Paríž — Francúzsko do konca tohto roka stiahne svojich vojakov z Nigeru a ukončí vojenskú spoluprácu s touto africkou krajinou, kde prezidentská garda koncom júla zvrhla demokraticky zvolenú hlavu štátu Mohameda Bazouma.



Šaľa - Hádzanárky HK Slovan Duslo Šaľa postúpili do 3. kola Európskeho pohára EHF. V odvete 2. kola zdolali taliansky tím Cassa Rurale Pontinia 34:29.