Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 27. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 27. septembra 2023 - 5.45 h



Bratislava - Voľby do Národnej rady SR by v septembri vyhrala strana Smer-SD so ziskom 18 percent hlasov. Nasledujú hnutie Progresívne Slovensko so 16,6 percenta a Hlas-SD s 13,7 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre TV Markíza. Do parlamentu by sa dostali aj koalícia OĽANO a priatelia, Za ľudí a Kresťanská únia (8,2 percenta). Nasledujú Republika (7,7 percenta) a KDH (6,5 percenta). Do parlamentu by sa dostali aj SNS (6,4 percenta) a SaS (5,8 percenta).

- Hlasovací preukaz na voľbu mimo trvalého bydliska je možné vybaviť osobne najneskôr do piatka. Treba oň požiadať obec, v ktorej má volič trvalý pobyt.

- Na zabezpečenie pokojného priebehu blížiacich sa parlamentných volieb bude dohliadať vyše 6500 policajtov.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Adriana Hudecová


Bratislava - Medializovaná informácia o zavedení kontrol na hranici so Slovenskom zo strany Poľska nie je oficiálnym rozhodnutím. Uviedlo to Ministerstvo vnútra SR.



Bratislava - Prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava podal obžalobu na bývalého policajného prezidenta Petra K.

- Bývalý policajný prezident Peter K. považuje trestné stíhanie jeho osoby za účelové.



Bratislava - Na Slovensko doviezli z Fínska prvé zo 76 bojových obrnených vozidiel Patria 8x8.



Bratislava - Slovenskí včelári uspeli na svetovej súťaži Apimondia v Chile a odniesli si spolu 14 medailí. Na Slovensko putovalo aj ocenenie za Najlepšiu medovinu sveta 2023.



Brusel - Európska komisia oznámila, že prijala tretiu žiadosť Slovenska o platbu vo výške 662 miliónov eur v rámci nástroja na podporu oživenia hospodárstva a odolnosti, ktorý je súčasťou postpandemického ozdravného plánu EÚ budúcej generácie.



Bratislava - Slovensko v súčasnosti stagnuje a jedným z dôvodov je, že málo investuje. Uviedla to podpredsedníčka vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti Lívia Vašáková. "Vzniká nám veľký investičný dlh, minimálne 40 miliárd eur. Vidíme to na stave železníc, ciest, nezrekonštruovaných budovách a verejných priestranstvách," uviedla Vašáková.

Na snímke podpredsedníčka vlády SR pre plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Lívia Vašáková hovorí počas konferencie 15 rokov (Ne)využitých eurofondov 26. septembra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Znojmo - Krajiny V4 navrhli, aby Európska komisia bola aktívnejšia pri podpore tzv. koridorov solidarity pre ukrajinské obilie, a to jednak pri kontrole ich efektivity, ako aj pri ich financovaní.



Brusel - Sociálna sieť X, predtým známa ako Twitter, obsahuje najviac dezinformácií zo všetkých skúmaných sociálnych sietí. Vyplýva to z analýzy Európskej únie založenej aj na dátach zo Slovenska.

- Európska komisia vyjadrila obavy z dezinformačných kampaní na internete, ktoré môžu byť zamerané proti budúcoročným voľbám do Európskeho parlamentu.



Moskva - Kremeľ uviedol, že americké tanky Abrams, ktoré Washington dodal Kyjevu, nezmenia výsledok ruskej ofenzívy na Ukrajine a budú zničené.



Praha - Český premiér Petr Fiala sa domnieva, že prerozdeľovanie migrantov je nehumánne a nefunkčné a že lepšou cestou je ochrana vonkajšej hranice EÚ. Povedal to po stretnutí so šéfkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.



Berlín – Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová pripravuje na hraniciach s Poľskom a Českom zavedenia ďalších kontrol.



Praha - Ak do konca budúceho týždňa český premiér Petr Fiala neodvolá ministra vnútra Víta Rakušana, opozičné hnutie ANO vyvolá hlasovanie o nedôvere vláde.



Ankara - Turecký parlament dodrží svoj sľub o ratifikácii vstupu Švédska do NATO, ak Spojené štáty vydláždia Ankare cestu k nákupu stíhačiek F-16.áte.



Madrid - Prokuratúra v Španielsku podala druhú právnu žalobu na kolumbijskú speváčku Shakiru a obvinila ju z daňových podvodov vo výške takmer 6,7 milióna eur.

Na archívnej snímke kolumbijská interpretka Shakira prichádza na súd v Madride, Španielsko.
Foto: TASR/AP


Osijek - Slovenské strelkyne získali na majstrovstvách Európy v brokových zbraniach v chorvátskom Osijeku strieborné medaily v tímovej súťaži trapu.



Senec - Slovenské futbalové reprezentantky zvíťazili v stretnutí Ligy národov v Senci nad Chorvátkami 4:0.