Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 28. septembra 2023 - 5.45 h



BratislavaVolebná kampaň na Slovensku sa skončila, od polnoci plynie moratórium, ktoré trvá až do skončenia hlasovania v deň volieb. Predčasné parlamentné voľby budú v sobotu 30. septembra od 7.00 do 22.00 h.

- Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyzvala ľudí na účasť v sobotných predčasných parlamentných voľbách. Aj premiér Ľudovít Ódor povzbudil ľudí, aby išli v sobotu voliť.

- Volič môže v sobotných parlamentných voľbách vložiť do obálky hlasovací lístok bez úprav. Môže tiež zakrúžkovať preferovaných kandidátov z listiny danej strany. Najviac však môže odovzdať štyri preferenčné krúžky.

- Viac ako 54.000 voličov dosiaľ hlasovalo poštou zo zahraničia. Spolu o voľbu poštou požiadalo takmer 73.000 občanov.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR Radovan Stoklasa


Bratislava - Vláda Ľudovíta Ódora je pripravená riadiť krajinu dovtedy, kým na základe výsledkov volieb nevznikne stabilná vláda.

- Ak bude Slovensko pokračovať v aktuálnom tempe čerpania eurofondov z predchádzajúceho programového obdobia, riziko ich nevyčerpania bude približne na úrovni 100 miliónov eur. Avizoval to dočasne poverený premiér Ľudovít Ódor. Pri nástupe vlády pod jeho vedením bolo toto riziko odhadované na 800 miliónov eur.

- Zneškodnenie nebezpečných odpadov v areáli Chemka Strážske na východe Slovenska sa uskutoční v dvoch fázach. Do konca roku 2024 má byť z lokality Ošipárne zneškodnených 150 ton nebezpečného odpadu. V druhom kole sa počíta s odstránením približne 5000 sudov s nebezpečným PCB odpadom z objektu Teplárne. Včera to schválila vláda.

- Slovenský plynárenský priemysel bude aj v budúcom roku v úlohe agenta rozdeľovať lacnejšiu elektrinu pre domácnosti od Slovenských elektrární distribútorom. Včera to odobrila vláda.



Žilina - Na medzinárodnom cvičení FOX 23 preverujú tento týždeň v teréne Malej Fatry v okolí Žiliny spoluprácu pri zásahoch proti teroristom vojaci, policajti a horskí záchranári.



Bratislava - Vyše 8000 dávok najnovšej vakcíny proti ochoreniu COVID-19 sa takmer minulo, termíny na očkovanie preto presunuli. Nové termíny budú zaradené začiatkom októbra po dovezení ďalších dávok na Slovensko.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR Edmund Örzsik


Bratislava - Na Slovensku beží už všetkých päť blokov jadrových blokov na plný výkon. Včera sa skončila odstávka druhého bloku elektrárne Mochovce.



Bratislava - Na Slovensku bude od 3. októbra fungovať telefonická linka obezity.



Berlín - Nemecko v rámci boja proti nelegálnej migrácii sprísni kontroly na hraniciach s Poľskou a Českou republikou.

- Česko v reakcii na vysoký počet zadržaných prevádzačov výrazne zvýši kontrolu na svojich východných a západných hraniciach a bude pokračovať v spoločných prihraničných hliadkach so slovenskými aj s nemeckými kolegami.

- Nikto v súčasnosti neuvažuje nad uzavretím hraníc, či už medzi Slovenskom a Poľskom alebo medzi Nemeckom a Českou republikou. Po rokovaní vlády to uviedol premiér Ľudovít Ódor.

— Slovinská polícia nasadila ďalšie sily na hraniciach s Chorvátskom, konkrétne v oblastiach hlavných koridorov, ktorými migranti vstupujú do Slovinska.



Brusel - Na surfovanie po internete gigabitovou rýchlosťou v celej EÚ sú potrebné dodatočné investície vo výške až 200 miliárd eur, odhaduje Európska komisia.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk - Elena Halačová


Budapešť - Maďarská vláda na jeseň predloží do parlamentu návrh zákona, ktorý má chrániť Maďarsko pred ohrozením jeho suverenity.



Kyjev - Ruskí žoldnieri z Vagnerovej skupiny sú znovu aktívni na východe Ukrajiny.



Praha - Česká vláda schválila návrh zákona o štátnom rozpočte na rok 2024. Počíta v ňom so schodkom 252 miliárd českých korún (viac ako 10 miliárd eur).

- Česká vláda schválila nákup 24 amerických nadzvukových lietadiel F-35.



Stepanakert - Takmer štvrtina populácie azerbajdžanského odštiepeneckého regiónu Náhorný Karabach ušla do susedného Arménska od minulotýždňovej bleskovej vojenskej operácie, ktorou Azerbajdžan získal nad oblasťou kontrolu.



Mariupol - Rusko buduje novú železničnú trať do okupovaných ukrajinských miest Mariupol, Volnovacha a Doneck.