Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 29. septembra 2023 - 5.45 h

Bratislava - Zo súboja o kreslo v Národnej rade vypadlo celkovo 86 kandidátov. Ich zoznam bude visieť vo volebných miestnostiach. Kandidátnu listinu nevzal späť žiaden politický subjekt. Odstúpiť z volieb už nie je možné.

- Priebežné neoficiálne výsledky parlamentných volieb bude Štatistický úrad SR zverejňovať na portáli volbysr.sk v sobotu 30. septembra po 22.00 h., respektíve po uzavretí všetkých volebných miestností.

- Polícia Slovenskej republiky v súvislosti s nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami varuje pred zneužívaním umelej inteligencie. Zachytila totiž viacero prípadov dezinformačných a manipulatívnych videí a audionahrávok týkajúcich sa volieb.



Bratislava – Včerajšia nočná streľba v bratislavskej Dúbravke si vyžiadala jedného mŕtveho. Ďalší štyria ľudia sa zranili. Dvaja zranení zostali po operácii hospitalizovaní v Univerzitnej nemocnici Bratislava.

- Útočník, ktorý v bratislavskej Dúbravke strieľal z okna na ľudí, mal čistý register trestov. Streľbu považujú policajti zatiaľ za skratové konanie.

Na snímke policajti a policajní technici prehľadávajú miesto streľby 28. septembra 2023 v bratislavskej Dúbravke.
Foto: TASR - Michal Svítok


Bratislava – Odborná porota vybrala víťazný návrh objektu novej administratívnej budovy Úradu vlády SR. Pôjde o investíciu v hodnote takmer 46 miliónov eur.



Bratislava - Ministerstvo obrany SR plánuje za financie z fondu USA obstarať 5000 útočných pušiek M4A1 s príslušenstvom v celkovej hodnote 17,37 milióna dolárov (približne 16,23 milióna eur).



Bratislava - Slovenský odmínovací robot Božena 5 odošlú na Ukrajinu. Vo verejnej zbierke sa vďaka vyše 7300 darcom podarilo na jeho výrobu vyzbierať cieľovú sumu 650.000 eur.

Na snímke veľvyslanec Ukrajiny na Slovensku Myroslav Kastran počas tlačovej konferencie k zavŕšeniu darcovskej výzvy na slovenský odmínovač Božena 5 pre Ukrajinu v Bratislave 28. septembra 2023.
Foto: TASR - Dano Veselský


Bratislava – Na Slovensku rastie počet novodiagnostikovaných prípadov viacerých onkologických ochorení. Preventívne vyšetrenia, ktoré ich dokážu včas odhaliť, navštevuje málo ľudí.



Bratislava - Národná diaľničná spoločnosť opätovne prehodnotí ponuky vo verejnom obstarávaní na vybudovanie elektronického mýtneho systému. Rozhodol o tom Úrad pre verejné obstarávanie.



Bratislava - Na Slovensku bude sídliť Stály sekretariát lokality svetového prírodného dedičstva UNESCO. Úrad začne fungovať od 1. januára 2024.



Brusel - Európska únia schválila predĺženie dočasnej ochrany pre ľudí utekajúcich pred útočnou vojnou Ruska proti Ukrajine do 4. marca 2025, teda o rok dlhšie, ako sa pôvodne plánovalo.



Brusel - Členské štáty EÚ rokovali v Bruseli o nových pravidlách zameraných proti nelegálnej migrácii, dohodu sa však zatiaľ nepodarilo dosiahnuť. Štáty, ktoré sú proti klauzule týkajúcej sa prijatia migrantov alebo platenia za nich, sú štyri – Poľsko, Maďarsko, Rakúsko a ČR.

- Krajiny susediace so Slovenskom sledujú vývoj spojený s nelegálnou migráciou, ale nemajú záujem zavádzať "tvrdé" kontroly na našich spoločných hraniciach.

- Poľsko, Nemecko a Česko prehĺbia spoluprácu pri riešení nelegálnej migrácie.

Loď s migrantmi sa v sobotu 16. septembra 2023 dostáva k brehom v prístave sicílskeho ostrova Lampedusa v južnom Taliansku.
Foto: TASR/AP


Washington - Dozorný výbor americkej Snemovne reprezentantov začal včera s vypočúvaním prvých svedkov v rámci vyšetrovania, ktoré môže viesť k impeachmentu demokratického prezidenta Joea Bidena v súvislosti s obchodnými aktivitami jeho rodiny.



Moskva - Rusko neplánuje v dohľadnom čase zrušiť zákaz vývozu pohonných látok.



Helsinki - Francúzsko včera vyzvalo Turecko a Maďarsko, aby pokročili v ratifikácii žiadosti Švédska o vstup do Severoatlantickej aliancie.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa včera v Kyjeve stretol s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom. Zelenskyj znova požiadal o ďalšie systémy protivzdušnej obrany a vstup Ukrajiny do NATO označil za otázku času.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (vľavo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas tlačovej konferencie 28. septembra 2023 v Kyjeve.
Foto: TASR/AP


Varšava - Raketa, ktorá vlani v novembri zasiahla poľskú obec Przewodów a zabila dvoch ľudí, bola vypálená z Ukrajiny, potvrdil poľský minister spravodlivosti Zbigniew Ziobro.



Moskva – Rusko ohlásilo plány na zvýšenie vojenských výdavkov v budúcom roku o takmer 70 percent.



Rím - Talianska premiérka Giorgia Meloniová uzavrela dohodu s výrobcami na znížení cien základných tovarov na tri mesiace. Týka sa to potravín, produktov osobnej hygieny či detských potrieb.



Ženeva – Za dva posledné roky extrémneho otepľovania v Alpách sa zničilo desať percent objemu švajčiarskych ľadovcov – rovnaké množstvo, aké sa stratilo v troch desaťročiach pred rokom 1990.