Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 2. októbra 2023 - 5.45 h



Bratislava - Víťazom volieb do Národnej rady SR sa stala strana Smer-SD, ktorá získala 22,94 percenta hlasov. Na druhom mieste skončilo Progresívne Slovensko so 17,96 percentami. Za ním nasleduje Hlas-SD (14,7 percent). Do parlamentu sa dostala aj koalícia OĽANO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí (8,89 percenta). KDH získalo 6,82 percenta hlasov, za ním nasleduje strana SaS (6,32 percenta). Do parlamentu sa dostala aj SNS (5,62 percenta).

- Volebná účasť dosiahla 68,51 percenta, hlasovalo 3.007.123 voličov.

- Najviac preferenčných krúžkov spomedzi kandidátov strán zvolených do Národnej rady SR získal líder Smeru-SD Robert Fico. Zakrúžkovalo ho 531.528 voličov.

- Parlament sa v novom zložení zíde podľa Ústavy SR najneskôr do 30 dní.

- Najvyššiu volebnú účasť evidovali počas sobotných parlamentných volieb v Bratislavskom kraji. Prišlo tam voliť 74,46 percenta ľudí. Najnižšiu účasť zaznamenali v Košickom kraji, kde prišlo k urnám 60,78 percenta voličov.

Na snímke uprostred predseda strany SMER-SD Robert Fico počas tlačovej konferencie v Bratislave 1. októbra 2023.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová dnes poverí víťaza volieb stranu Smer-SD zostavením vlády.

-Predčasné parlamentné voľby boli podľa prezidentky Zuzany Čaputovej slobodné, demokratické a vytvorili reálny obraz spoločnosti. Vysoká volebná účasť svedčí o tom, že budúcnosť Slovenska nie je ľuďom ľahostajná, skonštatovala.



Bratislava - Smer-SD je pripravený na personálne zmeny v orgánoch činných v trestnom konaní. Zahraničnopolitická orientácia Slovenska sa nebude meniť. Vyhlásil predseda Smeru-SD Robert Fico.

- Hnutie Progresívne Slovensko chce urobiť všetko pre to, aby vládu nezostavoval Smer-SD, hoci jeho víťazstvo v parlamentných voľbách rešpektuje.

- Strana Hlas-SD bude rokovať o povolebnej spolupráci s každým, kto ju pozve. Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini zdôraznil, že "pozliepať" len tak strany dokopy, "aby to dalo počty", je z dlhodobého hľadiska nestabilné.

- Koalícia OĽANO a priatelia nebude súčasťou novej vlády, ale pôjde do opozície. Uviedol to líder hnutia Igor Matovič.

- Predseda KDH Milan Majerský si vie predstaviť aj prípadnú koalíciu s Progresívnym Slovenskom a SaS, no pripomenul červené čiary, ktoré si KDH "nakreslilo".

- V SNS nevidia zmysluplnejšiu alternatívu ako vytvorenie vlády zo strán Smer-SD, Hlas-SD a SNS.

Na snímke zľava predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka, predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini, predseda hnutia OĽANO a priatelia Igor Matovič, predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Milan Majerský, podpredsa SaS Branislav Gröhling a za SNS predseda Národnej koalície a starosta obce Očová Rudolf Huliak počas povolebnej diskusie v RTVS O 5 minút 12 k výsledkom predčasných parlamentných volieb na Slovensku v Bratislave 1. októbra 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Slováci, ktorí hlasovali poštou zo zahraničia, odovzdali najviac hlasov Progresívnemu Slovensku. Hnutie získalo 35.701 hlasov. Druhá skončila SaS s 6252 hlasmi. Smer-SD bol tretí so ziskom 3531 hlasov.



Bratislava - Od včera začali platiť zmeny v súvislosti s fungovaním detských ambulantných pohotovostí. Ich počet sa znížil o šesť.



Bratislava - S motorovým vozidlom od včera už nemožno zaparkovať na chodníku, pokiaľ to neumožňuje dopravné značenie.



Bratislava - V senickej mestskej časti Čáčov spadlo včera podvečer malé lietadlo. Nehoda si vyžiadala dve obete.


Praha - Je v záujme ČR, aby sa cesty Slovenska a Česka nerozchádzali a aby sa zachovali nadštandardné vzťahy. Uviedol to český prezident Petr Pavel v reakcii na výsledky parlamentných volieb na Slovensku.



Budapešť - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán zablahoželal predsedovi Smer-SD Robertovi Ficovi k víťazstvu v predčasných parlamentných voľbách a uviedol, že je vždy dobré spolupracovať s vlastencom.

Maďarský premiér Viktor Orbán, archívne foto.
Foto: TASR/AP


Brusel Včera vstúpil do platnosti pre EÚ Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a boji proti nemu (Istanbulský dohovor).



Ankara Turecko už od Európskej únie nebude akceptovať žiadne nové požiadavky ani podmienky, aby sa mohlo stať jej členom. Povedal to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.



Varšava - Približne milión ľudí sa včera zišlo vo Varšave na proteste proti poľskej konzervatívnej vláde.



Kyjev - Európska únia zvýši svoju vojenskú pomoc Ukrajine. Povedal to v Kyjeve šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.



La Roche-sur-Yon – Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil na svojich záverečných cestných pretekoch Tour de Vendee 9. miesto. Odteraz sa chce sústrediť na horskú cyklistiku.