Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 3. októbra 2023 - 5.45 h

Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová včera odovzdala poverenie na zostavenie vlády predsedovi strany Smer-SD Robertovi Ficovi.

- Predseda Smeru-SD Robert Fico má na zostavenie vlády 14 dní. "Nebude to ľahký proces, ale urobíme všetko preto, aby vznikla vláda Slovenskej republiky," uviedol Fico.



Moskva - Slovenskú stranu Smer-SD je absurdné označovať za proruskú. Vyhlásil to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na víťazstvo Smeru-SD v predčasných parlamentných voľbách.

- Viaceré zahraničné médiá v reakcii na výsledok slovenských parlamentných volieb uviedli, že vláda na čele so Smerom-SD by mohla predstavovať výzvu pre NATO a ohroziť vojenskú pomoc SR pre Ukrajinu.

Na snímke uprostred predseda strany SMER-SD Robert Fico počas tlačovej konferencie v Bratislave 1. októbra 2023.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Bratislava - Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka vedie neformálne rokovania s lídrami ostatných strán, ktoré uspeli v parlamentných voľbách. Chce zistiť, či existuje vôľa a priestor na vytvorenie alternatívnej väčšiny v parlamente.



Bratislava - Parlamentné voľby prebehli štandardne, neboli falšované, výsledky sú platné. Skonštatoval to predseda Národnej rady SR Boris Kollár po tom, čo mu predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Ladislav Orosz odovzdal zápisnicu o výsledku volieb do NR SR.



Košice - Vo všetkých obciach na východe Slovenska, kde sa podľa posledného sčítania obyvateľov, domov a bytov hlási k rómskej národnosti viac ako 1000 ľudí, s výrazným náskokom vyhrala v sobotňajších parlamentných voľbách koalícia OĽANO a priatelia.

- Úrad špeciálnej prokuratúry v súčasnosti vykonáva dozor vo viacerých trestných veciach volebnej korupcie vrátane podozrení z kupovania hlasov v rómskych osadách na východnom Slovensku.

- Líder "obyčajných ľudí" Igor Matovič tvrdí, že jeho kandidáti v rómskych osadách nekomunikovali tému odmeny 500 eur za účasť vo voľbách. Za vysokou účasťou Rómov vo voľbách vidí snahu bojovať proti hnutiu Republika.



Bratislava - Úlohou slovenskej spoločnosti je skončiť s toleranciou alkoholu za volantom. Vyhlásil to premiér Ľudovít Ódor. Zapálením sviečky si včera uctil obete tragickej dopravnej nehody, ku ktorej došlo vlani na autobusovej zastávke Zochova na Staromestskej ulici v Bratislave.

Na snímke dočasne poverený predseda vlády odborníkov Ľudovít Ódor.
Foto: TASR Martin Baumann


Bratislava - Súdny proces v prípade vraždy študenta Daniela Tupého by sa mal na Mestskom súde Bratislava I začať 15. novembra. Obvinený Adam P. zostáva vo väzbe.



Kyjev – Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell odmietol návrhy, podľa ktorých by mal byť vstup Ukrajiny do spoločenstva postupný a trvať niekoľko rokov.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril včera presvedčenie, že členstvo jeho krajiny v Európskej únii je už len otázkou času. Na stretnutí ministrov zahraničných vecí členských štátov Európskej únie v Kyjeve povedal, že dĺžka vojny s Ruskom bude závisieť od podpory, ktorú Ukrajina dostane od svojich spojencov.

- Ochrana ukrajinskej štátnosti a suverenity musí zostať strategickou prioritou Európskej únie, vyhlásil minister zahraničných vecí SR Miroslav Wlachovský v Kyjeve na stretnutí ministrov zahraničných vecí členských štátov EÚ.



Moskva - Únava Západu z konfliktu na Ukrajine sa bude zvyšovať. Vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov po tom, čo americký Kongres prijal cez víkend návrh zákona o dočasnom financovaní vlády, v ktorom nie je zahrnutá pomoc Ukrajine.

Ukrajinský vojak pripravuje v nedeľu 20. augusta 2023 na predmestí Kremmina na Ukrajine bombu, ktorú pripevní k explodujúcemu dronu.
Foto: TASR/AP


Sofia - V Bulharsku začal platiť zákaz vstupu pre autá s ruskými evidenčnými číslami.



Štokholm - Nobelovu cenu za fyziológiu a medicínu za rok 2023 získali včera americká biochemička maďarského pôvodu Katalin Karikó a americký imunológ Drew Weissman za výskum, ktorý viedol k vývoju prvých vakcín proti ochoreniu COVID-19 s technológiou mRNA.



Moskva - Dvadsaťpäťročný Pavel Prigožin, syn zakladateľa žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, robí kroky na prevzatie jej velenia, informovala americká expertná skupina Inštitút pre štúdium vojny. Prigožinov syn rokuje s ruskou Národnou gardou o znovuzapojení vagnerovcov do bojov na Ukrajine za záujmy Moskvy.