Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 18. jún 2024Meniny má Meniny má Vratislav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 23. któbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 23. októbra 2023 - 5.45 h.



Bratislava - Líder Smeru-SD Robert Fico tvrdí, že prezidentka Zuzana Čaputová naťahuje vymenovanie novej vlády. Jej argument nevymenovať vládu s Rudolfom Huliakom je podľa neho absurdný. Zopakoval, že prezidentka môže vymenovať vládu bez neho a vedením ministerstva životného prostredia môže poveriť iného člena vlády.



Bratislava - Zvolený poslanec Národnej rady SR za SNS Rudolf Huliak sa v prípade svojho nevymenovania za ministra životného prostredia obráti na Ústavný súd SR s ústavnou sťažnosťou.



Bratislava - SNS nebude blokovať vymenovanie vlády. V prípade, že by bolo potrebné zmeniť nomináciu na post šéfa Ministerstva životného prostredia SR, existujú viaceré alternatívy. V hre je aj nový kandidát či výmena rezortov v rámci koalície. Vyplýva to z vyjadrenia zvoleného poslanca parlamentu za SNS Tomáša Tarabu v diskusnej relácii televízie Markíza.



Bratislava - Najneskorší termín prvého kola prezidentských volieb je 13. apríl 2024. Funkčné obdobie prezidentky Zuzany Čaputovej sa končí 15. júna 2024. Prvé kolo volieb sa musí podľa Ústavy SR konať najneskôr 60 dní pred uplynutím funkčného obdobia úradujúceho prezidenta.

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Poslanci Národnej rady SR, ktorým po voľbách zanikne mandát, majú nárok na odstupné. Výška závisí od dĺžky trvania mandátu.



Bratislava - Systémy protivzdušnej obrany, ktoré chce Slovensko kúpiť od Izraela a Poľska, by mali plnohodnotne nahradiť darovaný systém S-300, väčšiu časť systémov Kub a systémy Igla. Uviedol to náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko. Nová technika podľa neho zásadne zvýši spôsobilosti OS SR.



Bratislava - Na Slovensku chce aktuálne vzniknúť desať politických strán.



Bratislava - Slovenský Červený kríž dnes spúšťa 29. ročník kampane Študentská kvapka krvi. Zameriava sa na prvodarcov z radov mladých ľudí. Akcia potrvá do 17. novembra.



Istanbul - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan rokoval o mierových snahách v pásme Gazy s politickým vodcom islamského palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Turecko sa snaží dosiahnuť čo najskoršie prímerie a chce tiež umožniť prísun ďalšej humanitárnej pomoci do pásma Gazy.



Ženeva - Humanitárna situácia v pásme Gazy je "katastrofálna", uviedlo počas víkendu päť agentúr OSN a vyzvalo na ďalšiu medzinárodnú pomoc, keďže podmienky v tejto husto obývanej pobrežnej palestínskej enkláve sa zhoršujú. V pásme Gazy sa čoraz viac šíria ovčie kiahne, svrab a črevné ochorenia.

- Do pásma Gazy vstúpil včera z Egypta cez hraničný priechod Rafah konvoj 14 nákladných vozidiel s humanitárnou pomocou.

- Americký prezident Joe Biden a izraelský premiér Banjamin Netanjahu potvrdili, že prísun nevyhnutnej humanitárnej pomoci do pásma Gazy bude "nepretržitý".

- Izraelský premiér Benjamin Netanjahu varoval libanonské proiránske militantné hnutie Hizballáh, že ak rozpúta vojnu proti Izraelu, židovský štát bude reagovať neúprosnejšie než počas krátkej vojny v roku 2006.

Na archívnej snímke prezident USA Joe Biden (vľavo) na schôdzke s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom v Tel Avive.
Foto: TASR/AP


Londýn - Ženisti britskej armády vyškolili ukrajinských stavebných inžinierov, ako brániť svoj energetický sektor pred ruskými útokmi počas nastávajúcej zimy.



Ľubľana - Slovinsko v sobotu nasadilo policajné hliadky na hraniciach s Chorvátskom a Maďarskom, odôvodňuje to možnými bezpečnostnými hrozbami.



Švédsko — Švédska pravicová vláda oznámila, že obmedzí sociálne dávky pre migrantov neeurópskeho pôvodu. Cieľom tohto kroku je odradiť ďalších migrantov od príchodu do Švédska.



Moskva - Ruský koncern Gazprom počas nadchádzajúcej zimy zvýši dodávky plynu pre Maďarsko.



Moskva - Ruské vojská včera zostrelili nad Chersonskou oblasťou na juhu Ukrajiny tri ukrajinské rakety. Mierili podľa nich na polostrov Krym.