Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 27. októbra 2023 - 5.45 h.



Bratislava - Pri menovaní novej vlády bolo potrebné držať sa profesionálneho nadhľadu a zodpovednosti zabezpečiť chod ústavných orgánov. Vo včerajšej televíznej diskusii TV JOJ to vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová. Spory, ktoré má s novým predsedom vlády SR Robertom Ficom (Smer-SD) proces kreovania nového kabinetu podľa jej slov nepoznačili.



Bratislava - Národná rada SR by mohla k programovému vyhláseniu vlády zasadnúť už 14. novembra. Pripustil to predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD). Pripomenul vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý by chcel mať otázku PVV a dôvery vláde vyriešenú do 17. novembra.



Bratislava - Slovensko bude podporovať Ukrajinu a bude jej poskytovať všestrannú pomoc. Vyplýva to zo stanoviska SR k samitu EÚ, ktoré včera schválil parlamentný výbor pre európske záležitosti.

- Všestranná pomoc podľa premiéra Roberta Fica nezahŕňa dodávky zbraní. Premiér na zasadnutí parlamentného výboru zároveň deklaroval, že nepodporí odkaz na ďalší balíček sankcií voči Rusku, pokiaľ nebude mať k dispozícii analýzy dosahov na Slovensku.

Slovenský premiér Robert Fico prichádza na prvý deň dvojdňového summitu lídrov EÚ v Bruseli vo štvrtok 26. októbra 2023.
Foto: TASR /AP


BruselVčera sa začal v Bruseli dvojdňový summit lídrov EÚ. Ešte pred oficiálnym otvorením sa premiér Robert Fico stretol s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. Informoval ju o tom, že nová vláda SR nebude vojensky podporovať Ukrajinu a zameria sa len na humanitárnu pomoc.

- Rozhodnutie Slovenska zastaviť vojenskú pomoc Kyjevu nebude mať výrazný vplyv na priebeh konfliktu na Ukrajine, vyhlásil vo hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.



Bratislava - Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) včera odvolal prezidenta Policajného zboru Štefana Hamrana. Vedením polície dočasne poveril Rastislava Polakoviča.



Brusel - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová žiada od členských krajín EÚ čerstvé finančné prostriedky na riadenie kríz. Spoločný rozpočtový rámec EÚ pre roky 2021 až 2027 zahŕňa 1,1 bilióna eur. EK v júni požiadala členské krajiny o ďalších 66 miliárd, ktoré v rozpočte chýbajú. Tieto peniaze majú byť okrem iného použité aj na pomoc Ukrajine. Niektoré členské krajiny však s týmto zvýšením rozpočtu nesúhlasia.



Ankara - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan kritizoval Európsku úniu za to, že stále nevyzvala na prímerie v pásme Gazy. Zároveň obvinil Západ z ľahostajnosti voči utrpeniu moslimov.



Gaza - Na najmenej 7028 už stúpol počet obetí odvetných izraelských náletov voči militantom v pásme Gazy.

- Približne štvrť milióna Izraelčanov už opustilo svoje domovy.

- Ozbrojené krídlo palestínskeho hnutia Hamas uviedlo, že podľa jeho odhadov zahynulo pri izraelských náletoch takmer 50 izraelských rukojemníkov zadržiavaných v pásme Gazy.

- Ruskí predstavitelia rokovali so zástupcom palestínskeho hnutia Hamas o prepustení rukojemníkov, a o evakuácii ruských občanov a ďalších cudzincov z tejto palestínskej enklávy.

- Lídri EÚ sa včera na summite v Bruseli zhodli na spoločnej výzve zriadiť "humanitárne koridory a prestávky", ktoré pomôžu doručiť humanitárnu pomoc do palestínskeho pásma Gazy.

Palestínčania kontrolujú trosky zničených budov po izraelských náletoch na mesto Khan Younis v južnom pásme Gazy vo štvrtok 26. októbra 2023.
Foto: TASR/AP


Brusel - Európska únia včera vystupňovala tlak na Srbsko a Kosovo, aby normalizovali svoje vzájomné vzťahy.



Moskva – Rusko kritizovalo mierové rokovania podporované Ukrajinou, ktoré sa budú konať cez víkend na Malte. Vyhlásilo tiež, že bez jeho účasti budú takéto rozhovory kontraproduktívne.



Washington - Spojené štáty oznámili nový balík vojenskej pomoci za 150 miliónov eur pre Ukrajinu.



Washington - Washington má informácie, že Rusko popravuje vojakov, ktorí neplnia rozkazy v ofenzíve na východe Ukrajiny.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Ukrajina "prakticky implementovala" odporúčania Európskej únie, ktoré boli predložené ako podmienka pre jej vstup do EÚ.

Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Foto: TASR/AP


Budapešť - Maďarská armáda získala pozemný raketový systém protivzdušnej obrany predstavujúci najmodernejšiu technológiu, pomocou ktorej môže poskytovať ochranu vo veľkých výškach a na stredné vzdialenosti.



Lille - Futbalisti Slovana Bratislava prehrali v stretnutí 3. kola Európskej konferenčnej ligy na ihrisku OSC Lille 1:2.



Trnava - Futbalisti Spartaka Trnava prehrali vo včerajšom zápase Európskej konferenčnej ligy s FC Nordsjaelland 0:2.