Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 28. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 28. novembra 2023 - 5.45 h



Bratislava - Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok podal trestné oznámenie pre okolnosti poskytnutia ochrany tzv. čurillovcom. Myslí si, že poskytnutá ochrana je nezákonná a došlo k spáchaniu trestného činu. Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic v reakcii na tento krok oznámil, že prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry poskytli oznamovateľom nezákonnej činnosti ochranu plne v súlade so zákonom.



Bratislava - Najvyšší kontrolný úrad SR iniciuje európsku kontrolu nákupu a zazmluvnenia vakcín proti ochoreniu COVID-19. Na účasť v tomto audite osloví nezávislé kontrolné úrady z krajín Európskej únie.



Segedín - Slovenská republika bude zodpovedným partnerom v boji proti nelegálnej migrácii, vyhlásil včera minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Problémy migrácie treba riešiť tam, kde vznikajú, povedal po rokovaní ministrov vnútra krajín Vyšehradskej štvorky (V4), Rakúska a Nemecka, ktorí sa stretli v juhomaďarskom Segedíne. Zároveň upozornil, že situácia na hraniciach je v súčasnosti aj v dôsledku počasia lepšia, no s príchodom jari sa môže opäť zhoršiť.

Na snímke sprava slovenský minister vnútra Matúš Šutaj Eštok , rakúsky minister vnútra Gerhard Karner, český minister vnútra Vít Rakušan, maďarský minister vnútra Sándor Pintér a nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová sedia po rokovaní ministrov vnútra členských krajín Vyšehradskej štvorky (V4), Rakúska a Nemecka, ktorí sa stretli v juhomaďarskom Segedíne v pondelok 27. novembra 2023.
Foto: TASR - Ladislav Vallach


Bratislava - Poslanci Národnej rady SR by mali dnes pokračovať v diskusii o návrhu na odvolanie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka.



Bratislava - Slovenská asociácia cestovných kancelárií a cestovných agentúr upozornila cestujúcich na podvodný webový portál travelsk.sk, ktorý pripomína dlhoročného slovenského predajcu zájazdov. Jeho cieľom je vylákať od klientov peniaze za nákup podozrivo lacných zájazdov, ktoré sa v skutočnosti nikdy nezrealizujú.



Vyšné Nemecké - Únia autodopravcov Slovenska vyzvala Združenie cestných dopravcov Slovenskej republiky na stretnutie s cieľom spoločného postupu pri riešení dôsledkov uvoľnenia ukrajinských dopravcov spod prepravných povolení. V prípade, že nepríde k posunu, UNAS avizuje od 1. decembra blokovanie hranice Vyšné Nemecké – Užhorod.

- Kolóna kamiónov smerujúca k hraničnému priechodu Vyšné Nemecké - Užhorod sa končí aktuálne medzi mestom Sobrance a obcou Nižná Rybnica. Podľa polície ide zhruba o 15-kilometrový úsek.



Bratislava - Ministerstvo dopravy plánuje zavedenie jednodňovej diaľničnej známky. Cieľom má byť vyššia miera flexibility pre motoristov.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk - Elena Halačová


Dauha - Izrael a palestínske militantné hnutia Hamas sa dohodli na predĺžení prímeria o dva dni.

- Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres privítal predĺženie prímeria medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas o ďalšie dva dni a označil ho za "iskierku nádeje".

- V rámci prímeria vo vojne v Pásme Gazy odovzdalo palestínske radikálne hnutie Hamas Červenému krížu ďalšiu skupinu 11 rukojemníkov.



Brusel - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken tento týždeň znovu navštívi Blízky východ a zúčastní sa aj na klimatickej konferencii COP28 v Dubaji.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, pondelok 27. novembra 2023.
Foto: TASR/AP


Varšava - Poľský prezident Andrzej Duda včera vymenoval novú vládu úradujúceho premiéra Mateusza Morawieckeho. Hlasovanie o dôvere v parlamente, v ktorom má väčšinu opozícia, sa očakáva v horizonte dvoch týždňov.



Budapešť - Predseda Európskej rady Charles Michel sa včera v Budapešti stretol s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Išlo o súčasť snáh o zmiernenie napätia v čase, keď Maďarsko hrozí, že zablokuje kľúčové rozhodnutia Únie o Ukrajine.



Praha - Do včerajšieho celodenného štrajku škôl v Česku sa podľa podpredsedníčky školských odborov Markéty Seidlovej zapojilo viac než 7200 materských, základných a stredných škôl, čo je približne 74 percent z nich. Podľa odborov ide o najväčší štrajk v českom školstve za posledných 30 rokov.

- Českí odborári sú pripravení pokračovať v protestných akciách, ak s nimi vláda Petra Fialu nebude rokovať.



Brusel - Návrh maďarskej vlády na zriadenie Úradu na obranu suverenity, ktorý by mal široké právomoci na vyšetrovanie akejkoľvek organizácie alebo osoby podozrivej z toho, že slúži cudzím záujmom alebo ohrozuje národnú suverenitu, predstavuje veľké riziko pre ľudské práva. Uviedla komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová.



Groznyj - Vodca Čečenskej republiky Ramzan Kadyrov vyhlásil, že ďalších jeho 3000 bojovníkov je pripravených ísť bojovať na Ukrajinu ako súčasť jednotiek ruského ministerstva obrany a federálnej Národnej gardy.