Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 30. novembra 2023 - 5.45 h



Bratislava Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) ostáva vo funkcii. Za návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi hlasovalo včera len 61 poslancov Národnej rady SR zo 136 prítomných. Na odvolanie bolo potrebných 76 hlasov.



Bratislava - Poslanci koaličného Smeru-SD doručili do Národnej rady SR návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze v súvislosti s pochybeniami okolo výstavy Expo Dubaj 2020. Na schôdzi chcú poslanci požiadať lídra opozičnej SaS a exministra hospodárstva Richarda Sulíka, aby nahradil vzniknutú škodu.



Bratislava - Dnes budú predstavitelia koalície na koaličnej rade riešiť štátny rozpočet.



Bratislava - Premiér Robert Fico (Smer-SD) avizuje, že odvolá predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Andreja Jurisa. Fico pozval Jurisa včera na rokovanie vlády. Mal vysvetliť, prečo rozhodol o zvýšení cien plynu pre domácnosti o 125 % bez toho, aby o tom informoval vládu.

- K zvýšeniu cien plynu pre domácnosti na budúci rok podľa ministerky hospodárstva Denisy Sakovej (Hlas-SD) nepríde.



Bratislava - Od 1. januára 2024 by malo vzniknúť Ministerstvo cestovného ruchu a športu Slovenskej republiky. Včera to schválila vláda.

- Pomoc so zvýšenými splátkami za hypotéky za rok 2023 by mala vyjsť štát približne 15 miliónov eur, v budúcom roku potom 64 miliónov eur. Zvýši sa aj pomoc s hypotékami pre mladých.

- Hypotekárnym dlžníkom by mal so zvýšenými splátkami za rok 2023 pomôcť mimoriadny daňový bonus, ktorý si budú môcť uplatniť v daňovom priznaní alebo ročnom zúčtovaní za tento rok.

- Štát by mal oprávneným osobám od budúceho roka prispievať na zvýšenú úhradu splátky úveru, ku ktorej môže dôjsť pri jeho refixácii na bývanie. Výška príspevku ako novej štátnej sociálnej dávky by mala byť 75 % zo zvýšenia splátky úveru na bývanie, najviac v sume 150 eur mesačne.

- Nie je možné vyplatiť rodičovský dôchodok a zároveň aj plný 13. dôchodok, nakoľko by to rozpočet nezvládol. Vyhlásil to po rokovaní vlády minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) s tým, že sa musí nájsť konsenzus na koaličnej rade.

- Dovoz ukrajinského obilia spôsobil slovenským poľnohospodárom stratu okolo 110 miliónov eur. Vláda schválila predĺženie zákazu dovozu vybraných ukrajinských agrokomodít.



Bratislava - Z celkovej alokácie 4,5 miliardy eur z programového obdobia 2014 - 2020 je potrebné vyčerpať do konca tohto roka 1,95 miliardy eur. V opačnom prípade tieto peniaze prepadnú.



Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva SR je pripravené darovať Ukrajine v rámci humanitárnej pomoci 24 sanitiek.



Bratislava Od zajtra bude Ľubomír Solák vymenovaný do funkcie policajného prezidenta. Za svoju najväčšiu prioritu považuje vyriešiť nedostatok policajtov.

Na snímke kandidát na funkciu prezidenta Policajného zboru (PZ) SR Ľubomír Solák počas vypočutia na Výbore NR SR pre obranu a bezpečnosť v Bratislave 29. novembra 2023.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Únia autodopravcov Slovenska bude od zajtra od 15.00 h až do odvolania blokovať hraničný priechod Vyšné Nemecké - Užhorod. Autodopravcovia požadujú okamžité vypovedanie Dohody medzi Európskou úniou a Ukrajinou o cestnej nákladnej doprave.

- Európska komisia včera kritizovala Poľsko za nedostatočnú angažovanosť pri snahe ukončiť protesty vodičov kamiónov, ktorí blokujú poľsko-ukrajinské hraničné priechody.

- Poľská vláda oznámila, že zintenzívni kontroly ukrajinských nákladných áut na cestách vedúcich k hraniciam v snahe upokojiť protestujúcich poľských dopravcov.



Brusel - Opravárenské centrum ukrajinskej vojenskej techniky na Slovensku bude pokračovať v prevádzke. Uviedol to ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.



Bratislava - Spoločnosť Slovnaft plánuje v areáli svojej bratislavskej rafinérie vybudovať centrum na energetické zhodnotenie odpadu.



New York - Izrael v Bezpečnostnej rade OSN odmietol výzvy na trvalé prímerie vo vojne, ktorú vedie v palestínskom Pásme Gazy proti radikálnemu hnutiu Hamas.



Washington - Vo veku 100 rokov zomrel včera bývalý minister zahraničných vecí USA Henry Kissinger.

Na archívnej snímke z 12. októbra 1973 šéf americkej diplomacie Henry Kissinger na pôde rezortu diplomacie vo Washingtone.
Foto: TASR/AP


Tallinn - Estónsko včera oznámilo, že je pripravené uzatvoriť svoju hranicu s Ruskom - krátko po tom, čo sa k podobnému kroku odhodlalo aj Fínsko.



Praha - Česká Poslanecká snemovňa schválila štátny rozpočet na budúci rok. Počíta so schodkom vo výške 252 miliárd českých korún (10,4 miliardy eur).



Östersund – Slovenské biatlonistky obsadili 13. miesto v štafete na 4x6 km na podujatí Svetového pohára v Östersunde.



Doetinchem - Volejbalisti Rieker UJS Komárno zvíťazili v odvete 2. kola Challenge Cup-u na palubovke holandského Orion Doetinchem 3:0 a postúpili do osemfinále.