Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 1. decembra 2023 - 5.45 h



Bratislava - Koalícia sa na včerajšom zasadnutí koaličnej rady dohodla na návrhu štátneho rozpočtu pre rok 2024. "Príslušné legislatívne návrhy vláda SR prerokuje v pondelok (4.12.) a Národná rada SR môže o nich začať rokovať v stredu (6.12.)," avizoval premiér Robert Fico.



Bratislava - Členstvo v Európskej únii a NATO ovplyvňuje naše zahraničnopolitické priority. Nemôže nás však obmedzovať v suverénnych postojoch. Uviedol to premiér Robert Fico po stretnutiach s americkým veľvyslancom na Slovensku Gautamom A. Ranom a ruským veľvyslancom na Slovensku Igorom Bratčikovom.



Praha - Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini požiadal českých partnerov, aby si počkali na konkrétne kroky Slovenska v súvislosti s konfliktom na Ukrajine a nespoliehali sa na obraz, ktorý sa o Slovensku vytvára. Povedal to po rokovaní s predsedníčkou Poslaneckej snemovne Markétou Pekarovou Adamovou počas oficiálnej návštevy Prahy.



Žilina - Chýbajúce úseky diaľnice D3 sa postavia v celosti ako jedna stavba a použije sa na ňu celý objem financií, alokovaný v eurofondoch na výstavbu diaľnic v aktuálnom programovom období 2021 - 2027. Povedal to minister dopravy Jozef Ráž mladší.



Bratislava - Najvyššiu dôveryhodnosť spomedzi ústavných činiteľov a ministrov má predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD). Úplne mu dôveruje alebo skôr mu dôveruje 55 percent ľudí, k nedôvere sa prikláňa 39 percent opýtaných. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre TV Joj. Druhý v poradí je minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) s dôverou 45 percent. Nasleduje minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD), ktorému dôveruje 41 percent.



Bratislava - Na Vodnom diele Gabčíkovo ukončili modernizáciu plavebných komôr. Zvýši sa tak bezpečnosť a intenzita vodnej dopravy.

Na snímke sprava predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD), podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS), minister dopravy SR Jozef Ráž (nominant SMER-SD) a poverená generálna riaditeľka štátneho podniku Vodohospodárska výstavba Jana Ježíková počas vyhlásenia po odovzdaní ľavej plavebnej komory do užívania na Vodnom diele Gabčíkovo vo štvrtok 30. novembra 2023 v Gabčíkove.
Foto: TASR - Pavel Naubauer


Vyšné Nemecké - Kolóna kamiónov, smerujúca k hraničnému priechodu Vyšné Nemecké, sa aktuálne tiahne na úseku dlhom asi 20 kilometrov.



Košice - Mesto Košice bude mať ku koncu roka problémy s platobnou schopnosťou. TASR to povedal jeho hlavný kontrolór Pavol Gallo. Podľa primátora Jaroslava Polačeka je mesto pred kolapsom.



Banská Bystrica - Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici urobili prvú roboticky asistovanú operáciu štítnej žľazy v strednej Európe.



Partizánske - Nemocnica v Partizánskom od 15. decembra dočasne preruší prevádzku gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia a neonatológie. K tomuto kroku pristúpi pre personálne dôvody.



Brusel - Podľa predsedu Európskej rady Charlesa Michela Európska únia mešká so svojím prísľubom dodať Ukrajine milión kusov delostreleckej munície do marca 2024.



Berlín - Nemecká vláda podporuje začatie prístupových rokovaní Európskej únie s Ukrajinou a chce jej pomôcť s potrebnými reformami.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že nariadil zrýchlenie výstavby školských krytov a vojenských opevnení na všetkých hlavných úsekoch frontu.



Budapešť - Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó vyjadril presvedčenie, že udržanie stabilnej, predvídateľnej a korektnej spolupráce medzi Maďarskom a Ruskom je v národnom záujme Maďarska.



Dubaj - Nemecko a Spojené arabské emiráty prisľúbili 200 miliónov eur na pomoc krajinám, ktoré najviac postihla klimatická zmena. Urobili tak v Dubaji počas prvého dňa klimatického summitu OSN COP28.



Jeruzalem - Tridsať palestínskych väzňov bolo v noci na dnes prepustených, oznámili izraelské väzenské úrady. Išlo o najnovšiu výmenu za rukojemníkov v rámci predĺženej dohody o dočasnom prímerí medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas, ktorá má vypršať dnes.



Moskva - Ruský Najvyšší súd zakázal činnosť medzinárodného LGBT+ hnutia na území Ruska s odôvodnením, že ide o extrémistickú skupinu.



Tórshavn - Futbalisti Slovana Bratislava si druhý rok za sebou zahrajú v pohárovej Európe aj na jar. Vo včerajšom zápase Európskej konferenčnej ligy zvíťazili na Faerských ostrovoch nad KÍ Klaksvík 2:1 a zaistili si účasť vo vyraďovacej fáze.

Na snímke vľavo hráč Slovana Juraj Kucka sa teší z gólu počas zápasu A-skupiny 5. kola Európskej konferenčnej ligy KÍ Klaksvík - ŠK Slovan Bratislava vo štvrtok 30. novembra 2023 v Tórshavne na Faerských ostrovoch.
Foto: TASR - Martin Baumann


Trnava - Futbalisti Spartaka Trnava prehrali vo svojom poslednom domácom zápase v Európskej konferenčnej lige 2023/24 s Ludogorcom Razgrad 1:2.